Young Adult

Wil je een een young adult verhaal schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Profiteer van de kennis en ervaring van professionals uit het schrijversvak. In de opleiding young adult helpen zij je met jouw eerste boek of verhaal.

Opleiding

Zelf een boek schrijven

Heb je niet alleen de ambitie om zelf een boek of verhaal te schrijven, maar droom je er stiekem van dat jouw boeken in de boekhandel liggen, naast die van je favoriete auteurs? De docenten van de Schrijversacademie helpen je om je literaire ambities waar te maken. Zij kunnen putten uit hun ervaring als schrijver en beschikken over een grondige kennis van het schrijversvak. Zij helpen je met het schrijven van Young Adult roman of je korte verhaal voor jongeren. Ze helpen je bij het ontwikkelen van een eigen stijl. Je leert hoe het reilt en zeilt in de wereld van de Young Adult romans en hoeveel soorten en maten er zijn. Het publiek in Nederland is niet groot en niet altijd gemotiveerd, maar áls het je verhalen leest, is het in staat hele precieze en verhelderende reacties te geven, het is de leeftijd waarop je als schrijver diepe impact kunt maken. Dus alleen dát kan al een reden zijn om de pen te grijpen en een Young Adult roman te componeren.

Inleidend traject van Young Adult

De schrijfopleiding Young Adult verhalen schrijven bestaat uit vier inleidende modules, gericht op de fundamenten van het schrijven. Zo ga je aan de slag met het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl en het vormgeven van het verhaal, realistische dialogen en karakters van vlees en bloed. Ook leer je hoe je het schrijven van een verhaal of roman structureert en stapsgewijs ten uitvoer brengt. Je legt een stevige basis om toe te werken naar jouw doel: jouw eigen roman of verhaal schrijven. Aan het eind van de opleiding heb je een kort verhaal, meerdere hoofdstukken of een ruwe versie van jouw YA-roman gereed.

Basis

Elke module begint en eindigt met een verplichte bijeenkomst. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet dragen bij aan jouw ontwikkeling als schrijver en de totstandkoming van jouw roman of korte verhaal. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op wel tien verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Er is dus altijd wel een plaats bij jou in de buurt waar je van start kunt gaan.

Hieronder lees je meer over de vier inleidende modules van de schrijfopleiding. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de modules volgt.

Ontwikkel je eigen stijl

Een belangrijk onderdeel van zelf een boek schrijven, is het ontwikkelen van je eigen stijl. Dat leer je in deze module. Wat is jouw schrijfstijl? Welke stijl past bij het boek of korte verhaal dat je wilt schrijven? Na afloop weet je precies welke stijl je het beste in kunt zetten en wanneer. Daarnaast is er in deze module aandacht voor taalgebruik: hoe zet je taal effectief in om jouw verhaal over te brengen?

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en zorg je dat je verhaal overkomt bij de doelgroep die je voor ogen hebt? In deze module ga je in op het vertelperspectief, storytelling en de eeuwige thema’s verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde.

Personages en dialogen

Oliver Twist, Humbert Humbert, Jay Gatsby, Katelijne uit ‘Dorsvloer vol confetti’, Allan, de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween of William Stoner. Wat zou een verhaal zijn zonder hoofdpersonen en personages? In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die bij de personages passen.

Het schrijfproces

Een goed verhaal schrijven begint met een goede planning. Deze module staat daarom volledig in het teken van het organiseren van dit proces. Je leert hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt zonder het overzicht te verliezen.

Specialisatie

Specialisatietraject van Young Adult

Je gaat de diepte in en past datgene wat je in de inleidende modules hebt geleerd toe op je eigen werk. Je maakt grondige analyses van werk van auteurs die voor jou belangrijk zijn en je brengt in kaart waar je je bevindt in het schrijfproces en in je ontwikkeling. In Engelstalige landen bestaat het genre ‘Young Adult’ al wat langer, dus zullen er ook (vertaalde) Engelstalige boeken op je leeslijst staan. Er zal aandacht zijn voor de verschillende genres binnen het YA-genre (van Vampier tot puber met hartzeer) en er wordt kort stilgestaan bij de lezers van het YA-roman: jongeren en ouderen met een jong hart.

De conclusies en ontdekkingen tijdens de twee specialisatiemodules breng je uiteraard ook in de praktijk door te werken aan het einddoel dat je voor jezelf gesteld hebt: een kort verhaal, de ruwe versie of eerste hoofdstukken van je YA-roman. Tijdens de specialisatiemodules van de schrijfopleiding krijg je de benodigde input van je docent en medestudenten en leren jullie van elkaars ervaringen.

Studiedag: aan de slag als auteur

Zelf een boek schrijven kan een mooie opstap zijn naar een professionele carrière in het schrijverschap. Tijdens de inspirerende studiedag komen alle praktische aspecten hiervan aan bod. Meer informatie? Klik hier.

Studiebelasting & Examen

Studiebelasting

De studiebelasting van de opleiding Romans en korte verhalen schrijven bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit 13 verplichte bijeenkomsten. Over het algemeen duurt de opleiding 12-20 maanden.

Toelating

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om toegelaten te worden tot de opleiding Young Adult. Wel dien je de Nederlandse taal goed te beheersen en minimaal havo werk- en denkniveau te hebben.

Locaties

Je hebt de mogelijkheid om de basismodules op tien locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. De specialisatiemodules worden op een beperkt aantal, centraal gelegen plaatsen in Nederland aangeboden.

Examen

Tijdens de opleiding Young Adult word je op verschillende momenten beoordeeld. Gedurende elke module werk je aan opdrachten die in het teken staan van het onderwerp van de module. De opdrachten zijn praktijkgericht en direct toepasbaar in je eigen werk. Op deze manier ben je tijdens de hele schrijfopleiding al met jouw roman of verhaal bezig. Als je alle modules met een voldoende hebt afgerond, ben je klaar voor de afsluitende opdracht. Deze afsluitende opdracht bestaat uit een schrijfopdracht. Wanneer je alle studiedagen hebt gevolgd, de modules met een voldoende hebt afgesloten en de eindopdracht met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een getuigschrift van de Schrijversacademie.

Vervolgopleiding

Als je de opleiding Young Adult met succes hebt afgerond, kun je kiezen voor extra individuele begeleiding. Je werkt dan samen met een persoonlijke mentor aan de definitieve totstandkoming van jouw roman of verhaal. Deze individuele begeleiding valt buiten de inhoud en de kosten van de opleiding Young Adult.

Lesgeld

Het lesgeld bedraagt € 1995,00. Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, horizon gesprek en de studiebijeenkomsten. Je kunt ervoor kiezen om de betaling ineens te voldoen of te verspreiden over 20 termijnen.

Termijnen Eenmalig 20 maanden
Lesgeld per termijn € 1995,00 € 105,00

Bij inschrijving betaal je eenmalig €50,00 inschrijfkosten, en € 200,00 examenkosten. Het examen bestaat uit een afsluitende opdracht. Daarnaast dien je alle modules met goed gevolg te hebben afgerond. Als je slaagt voor het examen, ontvang je het getuigschrift van de Schrijversacademie. Schrijf je vóór 31 december in en ontvang een jaar lang het Schrijven Magazine cadeau!

Startdata
AMSTERDAMdinsdag 23 januari 201818:00 uur
ARNHEMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
ROTTERDAMzaterdag 27 januari 201813:30 uur
ARNHEMzaterdag 27 januari 201813:30 uur
AMSTERDAMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
ROTTERDAMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
AMSTERDAMvrijdag 02 februari 201815:00 uur
AMSTERDAMzaterdag 03 februari 201810:00 uur
EINDHOVENzaterdag 03 februari 201810:00 uur
BREDAzaterdag 03 februari 201810:30 uur
HAARLEMzaterdag 03 februari 201810:00 uur
UTRECHTzaterdag 03 februari 201810:00 uur
ZWOLLEdinsdag 03 februari 201818:00 uur
DEN HAAGdinsdag 06 februari 201816:00 uur
UTRECHTdinsdag 06 februari 201818:00 uur
BREDAzaterdag 10 februari 201810:00 uur
GRONINGENzaterdag 17 februari 201810:00 uur
GRONINGENzaterdag 09 december 201810:00 uur
UTRECHTzaterdag 27 december 201813:30 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

Vakkundige schrijfacademie

Wat ben ik blij dat ik tussen de vele aanbieders de schrijversacademie heb gevonden. De lessen zijn interessant, de opdrachten heel creatief, de opstelling positief en de leerkracht die mij begeleid is heel vakkundig. Als ik zie wat ik nu al allemaal heb geleerd, ben ik heel benieuwd waar ik naar toe ga. Ik ben razend enthousiast. De cursus is niet goedkoop, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Dus ik wil het iedereen die maar een beetje twijfelt sterk aanraden. Je krijgt er geen spijt van! Ellen Sommer ( 9 nov)
De schrijversacademie biedt kwaliteit

De Schrijversacademie biedt zowel inhoudelijk goede trainingen aan, als aandacht voor het persoonlijk contact. Het is als een warm nest waar je welkom wordt geheten en waar talent bijgeschaafd wordt. Georgine Doorackers (18 sep)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €105.00 x 20 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Inschrijven


Young Adult Schrijven


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur