De docenten

De opleidingen van de Schrijversacademie worden gegeven door mensen uit de praktijk: auteurs, redacteuren en schrijfdocenten. Hieronder vind je een overzicht van het vaste docententeam van de Schrijversacademie. De Schrijversacademie wordt bijgestaan door een Raad van Advies, waarin auteurs en uitgevers zitting hebben.

Jowi Schmitz

Onlangs won Beste broers van Jowi Schmitz een Zilveren Griffel. Jowi schrijft (kinder)boeken, artikelen, filmscripts en korte verhalen. Tevens is ze theaterrecensent voor Trouw. Naast het schrijven geeft ze les. Al tien jaar volwassenenonderwijs aan de Schrijversacademie en ongeveer net zo lang op basisscholen en middelbare scholen als ‘auteur op bezoek’.

Ze werkt graag interdisciplinair, is bedreven in research en het zoeken van bijzondere invalshoeken, onder andere door enige jaren bij Man Bijt Hond. Ze coacht talentvolle en gerenommeerde makers en vindt het leuk om te zoeken naar een samensmelting van verschillende disciplines. Met succes, in 2020 ontving ze samen met VR-specialist Rob Verdegaal een bijdrage van het Letterenfonds/Stimuleringsfonds voor ‘Literatuur op het Scherm’ een interdisciplinaire project waarbij ze samen met Rob een chatbot ontwikkelt (de Muze) die jongeren helpt bij het schrijven van een literaire brief aan hun eigen toekomstige zelf.

Haar YA boek Weg won de Dioraphte Literatuur prijs oftewel prijs voor beste Jongerenboek van het jaar, haar kinderboek Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen (Lemniscaat) won onder andere een Vlag en Wimpel.

Ze schrijft tussen feit en fictie, maar ook tussen theater, film en andere media in. Met steeds als uitgangspunt de kern van een verhaal.

Schmitz maakte de afgelopen twee jaar een documentaire met Frans Weisz (Goset: Het vermoorde Theater) naast het kinderboek Beste broers (8+) schrijft ze ook verhalen voor het project de Verhalenbankjes, die vergezeld met soundscape van bijzondere makers ‘in het wild’ op bankjes, dmv van een QR code voor iedereen te  beluisteren zijn.

Schmitz studeerde Nederlands en Culturele Studies, is tweede dan Aikido en woont met haar twee zoontjes op een boot in Amsterdam.

Uitgevers oa: Hoogland & Van Klaveren, Kluitman, Leopold, Lemniscaat, Cossee, Volt.

Producenten oa: Interakt, BosBros, Phanta Vision.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

de Schrijversacademie

Inschrijven voor een proeflesDe heer
MevrouwJa, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven
De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur