Hoe begin je met schrijven?

Iedere schrijver, beginnend én expert, komt dit dilemma tegen: Beginnen met schrijven is een van de grootste uitdagingen in het schrijfproces. Soms ligt de drempel te hoog, soms heb je last van writers block, en soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Hier zijn een aantal tips om te beginnen met schrijven.

Begin met brainstormen

Weet je niet waar je over wilt schrijven? Doe een associatieoefening! Bij deze oefening schrijf je de eerste paar woorden op die in je opkomen, en zoek je woorden die je daarmee associeert. Binnen no time heb je een lijst met ideeën om over te schrijven. Bijvoorbeeld: Het eerste woord dat in mij opkomt, is het woord ‘panda’. Nu denk ik aan deze associatiewoorden: bos, tropisch, water, kokosnoot, vakantie, gevaar, dood, brand, vuurwerk, brandwond, brandweer, ziekenhuis etc. Vervolgens stel ik mezelf een paar vragen:
  • Wat bedoel ik met ‘panda'?
  • Waarom denk ik aan ‘vakantie’?
  • Waar doet ‘vuurwerk’ mij aan denken?
  • Als er iets gevaarlijks gebeurt, dan …
Er vormt zich een plot, een plot over een vakantie waar er een brand afspeelt die te maken heeft met een panda en een kokosnoot. Het is misschien nu niet een logisch verhaal, maar het is aan jou om je verhaal logisch voor de lezer te maken.

Zodra je weet waar je over wilt schrijven, kun je gelijk beginnen met freewriting. Zet een timer van 15 minuten, open een nieuw document en begin met schrijven! Het beste aan freewriting is dat je niet hoeft na te denken over spelling, grammatica, etc. Dat komt allemaal later. Zelfs als je hoofd nog leeg is, schrijf je gewoon iets op. Hou in gedachten dat dit een eerste versie is. Je kan later terugkijken naar wat je hebt geschreven, en weglaten wat toch niet in je verhaal past.

Maak een schets van je verhaal

Nu kun je je ideeën organiseren. Hoe begint het eerste deel? Welke gebeurtenissen spelen zich af? En wanneer vinden deze plaats? Door je verhaal te schetsen, creëer je structuur. Orden je scènes, en stel de ontwikkelingen van je hoofdpersonages vast. Je kan je schets zo gedetailleerd maken als je wilt. Op deze manier heb je een houvast voor je verhaal, iets op papier waar je op kunt terugvallen. Stel je schets zo op, dat deze voor jou overzichtelijk is.

Bouw een routine

Nu je je schets afhebt, en je weet hoe je verhaal verder loopt, is het belangrijk dat je hier verder op voortborduurt. Wees hierbij alert op uitstelgedrag. Zo werk je bijvoorbeeld deze week aan een grammaticacontrole en de andere week schrijf je hier en daar een hoofdstuk. Voor je het weet, ben je een maand verder zonder een verhaal. Letten op consistentie, helpt jou om productiever te schrijven. Als je beginnend schrijver bent, begin dan met een kort verhaal. Probeer elke dag bijvoorbeeld twéé pagina’s te schrijven. Dan heb je binnen korte tijd je verhaal al af!

Blijf al met al oefenen met je schrijfroutine en laat je niet afleiden. Kies een optimaal tijdstip om te schrijven. Volg deze tips en je schrijft voor je het weet jouw verhaal af.

En nu? Aan de slag!

 


Lees de vorige blog: Winnaar YA schrijfwedstrijd | Hanz Mirck – Slecht verhaal

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: