Nieuwe cursus Journalistiek schrijven: ‘We kijken uit naar je artikelen’ - Hans Bouman

‘Mooie ruimte! Dus dit heet een werfkelder? Nee, daar had ik nog niet eerder van gehoord. Maar het was goed te vinden hoor. Ik ben extra vroeg naar Utrecht gegaan. Had ik eerst nog wat tijd om te shoppen. Wat hebben ze trouwens met die Dom van jullie gedaan?’

Het is zaterdag 11 februari en we maken ons op voor de eerste bijeenkomst van de gloednieuwe cursus Journalistiek schrijven. Met een enthousiaste groep cursisten, sommigen van vlak in de buurt, anderen helemaal vanuit het Hoge Noorden van ons land. In een sfeervolle werfkelder, direct aan het water van de Oudegracht. Nee, die dingen heb je buiten Utrecht niet. En de Dom? Tja, die is al een hele tijd ingepakt wegens groot onderhoud, maar begin 2024 gaan de steigers weg is hij weer het baasje.

De cursus Journalistiek schrijven speelt in op wensen en behoeften die zowel binnen de Schrijversacademie leven als daarbuiten. Ook tijdens de kennismakingsronde op de eerste bijeenkomst komen ze naar voren. Verschillende deelnemers blijken voor hun werk regelmatig teksten te moeten schrijven en zien ruimte voor verbetering van hun schrijfvaardigheden.

Anderen willen vanuit hun huidige werkzaamheden de overstap naar de journalistiek maken en een eigen freelancepraktijk beginnen. Weer anderen zien de cursus als een mooie aanloop naar een fulltime journalistieke opleiding. ‘Ik kan het niet helpen, maar taal is nu eenmaal écht mijn ding!’ citeert iemand Paulien Cornelisse. Eén ding hebben de cursisten gemeen: ze bruisen van energie en willen er allemaal echt iets van maken.

Bij wijze van Vooropdracht heeft iedereen twee interviews gelezen en geanalyseerd: wat vind je er goed aan, wat minder? Een interview met Afrika-correspondent Koert Lindijer blijkt prachtige formuleringen te bevatten: ‘Mijn pen danst op de ellende van anderen’. Maar een onderhoud met tv-maker en schrijver/columnist Sander Schimmelpenninck bevat onduidelijke passages en weinig scherpe vragen. Tegenover een mooi scherp interview met schrijfster/actrice Nilgün Yerli staat een nogal vlak vraaggesprek met een vrouwelijke NS-machinist.

Zowel van goede als minder goede interview-voorbeelden kun je leren en dat is precies wat we de eerste module gaan doen. Net als andere STAP-cursussen bestaat Journalistiek schrijven uit drie modules van twee bijeenkomsten en een flink aantal schriftelijke opdrachten, waarop cursisten feedback krijgen van de docent en hun medecursisten.

In de eerste module staat ‘het interview’ centraal. Daarna gaan we ons richten op ‘de reportage’ en in de derde module op onder meer blogs/columns, recensies, podcasts en verdiepend schrijven. Tussen de bedrijven door komt ter sprake hoe je je ideeën aan de man (v/m) brengt (pitchen) en hoe je een freelancepraktijk inricht.

De cursus is samengesteld door Manon Duintjer en ondergetekende. Wij zijn allebei sinds jaar en dag schrijvende freelancers. Onze cursus is dan ook de vrucht van heel veel praktische ervaring en 100 procent praktijkgericht.

Onze boodschap: we kijken uit naar je artikelen. Eerst in de cursus en daarna in de media!

Hans Bouman

 

De volgende cursus Journalistiek schrijven begint op 27 mei in Amsterdam. Docent is Manon Duintjer.


Lees de vorige blog: Hoe schrijf je een romantische roman?

Lees de vorige blog van docent Hans Bouman

Ga terug naar het overzicht van alle blogs

 


Deel deze blog: