Nieuwste blog - Hans Bouman

Iedereen heeft zijn leermeesters. Een belangrijke leermeester voor mij was de hoofdredacteur van een reistijdschrift, waar ik een aantal jaren bij werkte.

Een van zijn vele nuttige tips ging over de afwisseling in zinslengte. Aspirant-schrijvers wordt vaak geleerd dat het een goed idee is lange zinnen te vermijden. Lange zinnen komen vaak minder krachtig over en je maakt er sneller fouten in. Maar ook aan het gebruik van korte zinnen kunnen bezwaren kleven. Bekijk dit rijtje eens:

Deze zin heeft vijf woorden. Hier heb je nog vijf woorden. En ik ga gewoon door. Zin vier heeft er vijf. En deze zin trouwens ook. Het dreigt vervelend te worden. Al schrijf je lekker kort. Het wordt tijd voor afwisseling. Een beetje lezer wil variatie.

Je begrijpt de boodschap: streef naar afwisseling. Kijk eens naar deze tekst:

Niets is saaier dan een opeenvolgende reeks zinnen met allemaal dezelfde lengte. Dat wordt monotoon. Varieer de lengte en structuur van je zinnen. Sommige kunnen kort zijn. Heel kort. Andere moeten echter wat meer lengte hebben en meer details bevatten, zonder de aandacht van de lezer te verliezen.

De zinnen van deze tekst tellen respectievelijk 12, 3, 8, 4, 2 en 20 woorden. Variatie!

Een nuttige tip is de zogeheten ‘tricolon’ oftewel drieslag. Daarbij laat je twee korte zinnen volgen door een langere zin. Hieronder een illustratie.

Tekst 1: veel omslag van woorden met relatief weinig nuttige/noodzakelijke informatie:

Ik vind het een rommelig eiland. Als we met bus 222 willen is het weer mis. De dienstregeling zegt dat hij om 12.12 uur komt maar eerst komt er nog een gele bus en die moeten we niet hebben. Na een half uur komt er eindelijk de rode bus 222. Wij zijn blij maar de chauffeur rijdt gewoon door.

Tekst 2: de tekst herschreven als ‘tricolon’:

De eerste bus komt niet opdagen. De tweede bus gaat ergens anders heen. De derde bus is helemaal goed maar de chauffeur rijdt keihard de halte voorbij, alsof we lucht zijn.

Kort, bondig, ritme. Je hoort er als het ware de ‘VROEMMMM!’ van de autobus in.

Succes met schrijven! Hans Bouman

 


Lees meer over Hans Bouman

Lees de vorige blog

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: