Specialisaties

Het is bijna zover, je bent aangekomen bij het keuzedeel van je opleiding! Tijdens de specialisatie werk je aan een langer project. Alle opdrachten staan in het teken van jouw eigen verhaal.

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de specialisatie. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen

1. Ik heb mij aangemeld voor een specialisatie, maar ik heb nog geen startersmail ontvangen. Wanneer kan ik deze verwachten?
De startersmail is, zoals de naam al doet vermoeden, het startschot. De klas gaat definitief door! In de startersmail staan alle lesdata, de leslocatie en de naam van de docent. Zet de data direct in je agenda, want in tegenstelling tot bij de basis is het nu de bedoeling dat je alle lessen in dezelfde klas volgt.


2. Er is dus ook een kans dat de klas van mijn voorkeur niet doorgaat. Hoe zit dat?
De ene specialisatie is populairder dan de ander. We proberen iedere specialisatie tenminste twee keer per jaar aan te bieden, maar helaas lukt dit niet altijd. Er zijn minimaal 8 aanmeldingen nodig om te kunnen starten. Dit doen we omdat de ervaring leert dat er altijd last-minute nog een paar mensen afvallen. Bij minder dan 6 deelnemers wordt de feedback te minimaal, dit is tenslotte een belangrijk onderdeel van de opleiding. We geven uiterlijk twee weken van tevoren aan of de klas doorgaat of wordt uitgesteld. Je hebt dan de keuze om te wachten (dit heeft geen invloed op je studieduur) of om te kiezen voor een andere specialisatie.


3. Ik wil wisselen van specialisatie, kan dit?
Je kunt een specialisatie kosteloos annuleren tot een week voor aanvang van de eerste specialisatiemodule. Annuleer je later, dan brengen we 150 euro in rekening.


4. Ik zie dat ik een lesdag niet kan, wat nu?
Net als bij de basismodules zijn de bijeenkomsten verplicht. De twee of drie modules van de specialisatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het missen van de allereerste bijeenkomst heeft tot gevolg dat je de hele specialisatie op een ander moment, in een andere klas, moet volgen. Mocht je onverhoopt een volgende bijeenkomst missen, dan kan die worden ingehaald met een vervangende opdracht. Voor deze opdracht rekenen we 150 euro. Het missen van twee bijeenkomsten betekent dat je de gehele specialisatie opnieuw zult moeten starten. We brengen in dat geval 150 euro in rekening. Als er sprake is van een calamiteit of overmacht, dan kan de Schrijversacademie besluiten om een uitzondering te maken en de annuleringskosten of extra kosten te laten vervallen. Dat is ter beoordeling van de Schrijversacademie. Op de regel dat het bijwonen van een bijeenkomst verplicht is, wordt geen uitzondering gemaakt.


5. Voorafgaand aan de specialisatie vindt het horizongesprek plaats. Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Het horizongesprek is een onderdeel van de specialisatie. Je leert de docent kennen en neemt samen je doelen door. Het horizonformulier zit als bijlage bij de startersmail. Dit formulier dient als leidraad tijdens het gesprek en vul je vooraf in. Het verschilt per docent hoe ze het horizonformulier willen gebruiken. De een vraagt je om het vooraf op te sturen, de ander alleen om het bij de hand te houden tijdens het gesprek. De docent nodigt je uiterlijk twee weken van tevoren uit via een bericht in de DLO. Het gesprek zal via Skype of telefonisch plaatsvinden en duurt ongeveer 15-20 minuten.


6. Ik ontvang een bericht over mijn specialisatie in de DLO, maar kan het niet lezen. Hoe komt dit?
Uiterlijk twee weken voor de start van de specialisatie wordt er een nieuwe klas aangemaakt in de DLO. Er verschijnen dan 2 extra blokken in je overzicht: ‘’Naam specialisatie’’ en ‘’Algemene informatie’’. Deze blokken staan onderaan in het overzicht en zijn te herkennen aan de woorden ‘’Nog niet gestart’’. Om de berichten die bij de specialisatie horen te kunnen lezen, dien je beide blokken op te starten. Dit doe je door er één keer op te klikken.


7. Ik heb nog geen studiedag/schrijversdag gevolgd, wanneer moet ik dit doen?
De studiedag (ook wel schrijversdag genoemd) is een verplicht, en daarnaast ontzettend inspirerend, onderdeel van de opleiding. Zorg dat je de studiedag hebt bijgewoond vóór de laatste les van de specialisatie. Heb je geen studiedag bijgewoond, dan heb je geen recht op een getuigschrift. Je ontvangt het getuigschrift dan later, op een studiedag. We organiseren de studiedagen vier keer per jaar in afwisselend Amsterdam en Utrecht.


8. Ik betaal in termijnen. Loopt de facturatie door als ik tussen de basis en de specialisatie een pauze heb?
Ja, deze loopt door. De betaling en de opleiding staan namelijk los van elkaar. Bij de opleiding doorloop je eenmalig de 4 basismodules en daarna het gekozen aantal specialisatiemodules. We bieden de service om het totaalbedrag te verspreiden over 20 (of in het geval van pakketten 24 tot 30) maandtermijnen, omdat we graag willen dat onze opleidingen voor iedereen betaalbaar blijven. Het aantal termijnen is gelijkgesteld aan de maximale studieduur (met uitzondering van Creatief Compleet). Mocht je langer willen studeren, dan kan je tot wel 6 maanden verlenging aanvragen. Het aantal maandtermijnen dat je moet betalen en het aantal modules dat je mag volgen blijft ongewijzigd.


9. Ik wil graag een tweede specialisatie volgen, kan dat?
Jazeker, hartstikke leuk. Nadat je de basis hebt afgerond kan je alle specialisaties van de Schrijversacademie volgen. Als je een tweede specialisatie wilt volgen betaal je voor de losse specialisaties en niet opnieuw voor de volledige opleiding. Daarnaast ontvang je 15% oud-studentenkorting. Neem contact op met het kantoor voor de mogelijkheden.


10. Wanneer ontvang ik de boeken voor mijn specialisatie?
Twee weken voor de start van je specialisatie ontvang je het boekenpakket in huis. Mocht je tussentijds verhuisd zijn of het boekenpakket eerder willen ontvangen kan je altijd even contact opnemen met het kantoor.


11. Waar kan ik het rooster van alle ingeplande specialisaties vinden?
Kijk voor een overzicht van ingeplande specialisaties in de DLO bij het blok ‘Algemene informatie’.  Scrol naar beneden, naar ‘Data klassen’ en kies ‘Start specialisaties 2019’. Dit rooster wordt regelmatig geupdate. Let op: het kan zijn dat sommige klassen in dit overzicht al vol zitten. Ook kan het voorkomen dat klassen met te weinig aanmeldingen worden uitgesteld of geannuleerd (zie  punt 2).

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!