Schrijven is trainen voor af én goed

Het gaat om ‘hard werken’, ‘geduld’, ‘de juiste intensiteit’. Waar het niet om draait, is het woordje ‘ik’. Dit stond in de krant en het ging niet over schrijven maar over voetbal: trainersjargon van Zidane voorafgaand aan de wedstrijd die het elftal van Real Madrid aan de Spaanse overwinning zou helpen. Training heeft bij presteren in schrijven meer gemeen met voetbal dan je in eerste instantie zou denken. Ook bij het schrijven zou het ego niet teveel centraal moeten staan. Een betere schrijver word je alleen door meters te maken en door je te (laten) trainen.

Nu alweer enige tijd geleden probeerde een vriend van een vriend via mij een ingang bij mijn uitgever te vinden. Dat was niets nieuws onder de zon, maar dit keer deed ik er echt mijn best voor want schrijven kón hij. Vrijwel alle gerenommeerde uitgeverijen had hij weten te verleiden tot het lezen van zijn manuscript dat weliswaar vol treffende metaforen en andere woordkunsten stond, maar dat niemand vooralsnog wilde uitgeven. ‘Het verhaal is nog te dun, het ego van de schrijver neemt een te grote plaats in, hij is te vol van zichzelf’ was de teneur. ‘Volg een schrijfcursus, laat anderen meelezen’ luidde het advies meerdere malen ‘en kom dan terug’.

Hij bleek er niet toe in staat. Na wat gefulmineer van zijn kant tegenover ‘die arrogante literaire wereld’, heb ik nooit meer van hem gehoord. Hij kon niet buigen voor het woord van de professional, laat staan op zoek gaan naar een geschikte schrijftraining en daadwerkelijk investeren in zijn talent.

Nathalie Goldberg zegt het in Schrijven vanuit het hart zo: ‘Geef jezelf een extra zetje als je denkt dat je hebt gezegd wat je wilde zeggen. Ga een stapje verder. Soms sta je nog maar aan het begin, hoewel je denkt dat het af is. Waarschijnlijk denken we daarom dat het af is. Het wordt te bedreigend. We komen bij iets echts in de buurt. Na het punt waarop je denkt het af te hebben, komt er vaak iets goeds uit de bus.’

Daar staat dan wel tegenover dat het ook geen zoden aan de dijk zet om al je bureaulades vol te proppen met beschreven papier omdat je je verhaal nog niet goed genoeg vindt om te laten lezen. Zoals Elizabeth Gilbert in Big Magic zegt: ‘Af is beter dan goed.’

Gun jezelf een Zidane van de schrijfwereld: Neem tips van professionals als Goldberg en Gilbert ter harte en kijk in welke fase van het schrijfproces je ze kunt gebruiken. Af is beter dan goed, maar zowel af als goed kan óók. De Schrijversacademie helpt je daarbij.

Over Maaike Gerritsen

Maaike Gerritsen is docent aan de Schrijversacademie en auteur van De achterblijvers en De geboorte van een wees. Op dit moment schrijft ze in haar derde roman over trouw in al haar facetten; een interne zoektocht naar de emotionele, seksuele en ethische grenzen van een moeder en Een vrouw zoals jij. 

Je kan een gratis online proefles van Maaike bijwonen op 27 augustus om 19:30 uur. Klik hier voor meer informatie.