Kies uit 14 specialisaties

Nadat je de basisopleiding hebt afgerond, kun je starten met een specialisatie naar keuze. De Schrijversacademie biedt negen creatieve specialisaties en vijf zakelijke specialisaties. Welk genre kies jij?

Wil je meer weten over de inhoud van deze specialisaties en de verschillende startdata? Lees dan snel verder. Een overzicht van alle startdata is onderaan de pagina te vinden.

Creatieve specialisaties

Bij de specialisatie ga je de diepte in en ligt de focus op jouw verhaal en jouw ontwikkeling als schrijver. Je brengt in kaart waar je je bevindt in het schrijfproces. Vervolgens breng je alles wat je hebt geleerd in de praktijk en werk je aan het einddoel dat je voor jezelf gesteld hebt.

Romans en korte verhalen schrijven

Wil je een roman of kort verhaal schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bij deze opleiding ga je na de basismodules de diepte in en ligt de focus op jouw verhaal en jouw ontwikkeling als schrijver.

Familieverhalen en biografieën schrijven

Een biografie schrijven van iemand die je bewondert? Het levensverhaal van je ouders schrijven? Het familieverhaal vastleggen voor het nageslacht? De opleiding Familieverhalen en biografieën schrijven leert je levensverhalen vereeuwigen.

Autobiografisch schrijven

Auteurs als Karl Ove Knausgård, Isa Hoes en Henk van Straten schreven succesvol autobiografische boeken. Ook jij wilt misschien over jouw eigen leven schrijven. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat jouw persoonlijke ervaringen ook boeiend voor anderen kunnen zijn? In deze specialisatie ga je het verhaal van je leven schrijven.

Young Adult

Wil je een boek schrijven voor young adults, maar weet je niet waar je moet beginnen? Profiteer van de kennis en ervaring van professionals uit het schrijversvak. In de opleiding Young Adult helpen zij je met jouw eerste boek of verhaal.

Kinderboeken schrijven

Je kinderen of kleinkinderen verrassen met zelfgeschreven kinderverhalen en misschien zelfs jouw kinderboek laten uitgeven? De opleiding Kinderboeken schrijven van de Schrijversacademie reikt je de gereedschappen aan die je hiervoor nodig hebt.

Thrillers schrijven

Wil jij een spannend verhaal of thriller schrijven? Een boek dat boeit van de eerste tot de laatste bladzijde? Zo spannend dat je niet weet of je moet stoppen of doorlezen? De opleiding Thrillers schrijven helpt je op weg!

Poëzie

Een mooi gedicht is het resultaat van een intense creativiteit. Het schrijven van poëzie is een heerlijk proces van kiezen, passen, meten en vooral van zoeken: al je talige creativiteit wordt aangesproken. De voldoening als een woord of zin een complete gedachte exact verbeeldt, is pure magie.

Fantasy en sciencefiction schrijven

Het lijkt misschien makkelijk, schrijven over een wereld waarin alles kan en mag zolang jij het kunt verzinnen, maar juist dát maakt het schrijven van fantasy en sciencefiction tot een uitdaging. Jij bepaalt wat de grenzen en wetten van jouw universum zijn.

Scenario schrijven

Wil jij het script schrijven voor het toneelstuk van jouw toneelvereniging? Het scenario van een intieme, onafhankelijke film? Of misschien wel van een tv-serie? Bij de Schrijversacademie leer je scenarioschrijven van professionals uit het schrijversvak.

Zakelijke specialisaties

Wil je je verdiepen in de zakelijke kant van het schrijven? In deze specialisaties krijg je handvatten om meteen aan de slag te gaan!

Redactie

Denk je erover om met het redigeren van teksten je brood te verdienen? Wil je auteurs helpen hun werk beter te maken? Ben je benieuwd hoe het er op een uitgeverij aan toegaat en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het beroep van redacteur? Een bekwaam redacteur worden doe je met behulp van professionals in de opleiding Redactie.

Zakelijk redigeren

Neem jij op je werk regelmatig andermans teksten onder de loep? Wil je leren hoe je teksten systematisch kunt redigeren zodat ze prettig lezen en goed worden begrepen? Hoe je de grote lijnen bewaakt zonder de details uit het oog te verliezen? In de opleiding Zakelijk redigeren leren ervaren redacteuren jou de kneepjes van het vak.

Storytelling

Het bedrijf waar je in dienst bent of waarvoor je als freelancer werkt heeft een geweldig product, een prachtig concept of levert een zinvolle dienst. Als communicatieprofessional is het jouw taak om de buitenwereld daarvan te overtuigen. Met de opleiding Storytelling van de Schrijversacademie bieden we je alle middelen om dat voor elkaar te krijgen.

Journalistiek schrijven

Ben jij nieuwsgierig aangelegd en wil je met journalistiek schrijven aan de slag? Wil je alles weten over verschillende interviewsoorten en het maken van reportages? Bekwame professionals leren je tijdens de opleiding Journalistiek schrijven alle kneepjes van het vak.

Columns en blogs compleet

Een eigen column schrijven of blog beginnen en daarin op kritische of grappige wijze vertellen wat je bezighoudt? Leer pakkende teksten schrijven van ervaren professionals uit het schrijversvak in de opleiding Columns en blogs compleet.

Startdata specialisaties

SpecialisatieDocentStadTijdStartdatum
Autobiografisch schrijvenManon DuintjerAmsterdam 13:30zaterdag 15 mei 2021
Columns en BlogsNadette de VisserAmsterdam 10:00zaterdag 22 mei 2021
Autobiografisch Anke Kranendonk Online 19.00 Maandag 20 maart 2023
Columns & blogs Emile Hollman Utrecht 13.30 zaterdag 4 februari 2023
Familieverhalen september 2023
Fantasy Martijn Lindeboom Utrecht 13.30 Zaterdag 18 februari 2023
Kinderboeken September 2023
Journalistiek schrijven Hans Bouman Utrecht 13.30 Zaterdag 11 februari 2023
Poezie Hetty Kleinloog Online 14.00 Zaterdag 11 februari 2023
Romans en korte verhalen Utrecht zaterdag 15 april 2023
Scenario Nicolette Steggerda Online 10.00 Woensdag 12 april 2023
Storytelling Lies Aris Utrecht 13.30 Zaterdag 1 april 2023
Thrillers Rudy Dek Utrecht 10.00 Zaterdag 18 februari 2023
Young adult Anna van Praag Amsterdam 10.00 Zaterdag 11 maart 2023
Zakelijk redigeren Nicoline Baartman Amsterdam 13.30 Zaterdag 28 januari 2023

De startdata van de specialisaties wijzigen geregeld en daarnaast worden doorlopend nieuwe klassen ingepland. Het kan daarom zijn dat deze lijst niet meer helemaal actueel is. Wil je zeker weten of de klas doorgaat of dat er nog plek is in een klas? Stuur dan een mail naar info@schrijversacademie.nl.

Enthousiast? Schrijf je dan direct in!

Heb je een keuze gemaakt voor een specialisatie?

Vragen? Neem contact op via de mail of telefonisch via 088 163 00 88.

De Schrijversdag

Alle praktische aspecten van het schrijverschap komen aan de orde tijdens deze gevarieerde dag.

Kortom: wat moet je allemaal doen èn weten om professioneel auteur te worden!

Prettige vakopleiding met ruimte voor fun

Ervaren vakdocenten due met humor op een ontspannen manier heel goed lesgeven. Lesdagen bestaan uit het voorlezen van de gemaakte (herschreven) opdrachten, plus de opdrachten van de lesdagen zelf. Het contact met klasgenoten is heel open en gemoedelijk, er wordt motiverende en eerlijke feedback gegeven. Ook worden er veel leestips gegeven ter oriëntatie. Er wordt ook duidelijke uitleg gegeven tijdens de lesdagen als iets uit de lesliteratuur niet doordringt. Verder verloopt het insturen van de opdrachten en het feedback geven via de Online leeromgeving, DLO. Dit is een vrij nieuw systeem, wanneer dit niet duidelijk is of bij vragen in het algemeen staan de medewerkers van de Schrijversacademie graag te woord om te helpen. Ook dit contact is altijd open en vriendelijk. Je wordt altijd goed geholpen, ook door de docent als je bijvoorbeeld via de DLO een vraag instuurt. De basis maakt zeker weten hongerig naar meer, de manier waarop je met de lesstof werkt maakt dat je je de techniek heel snel heel goed eigen maakt. Na de basis is het handig de basis nog een keer door te lezen en te analyseren. Voor het Horizongesprek moet je namelijk precies weten waar je kwaliteiten liggen en wat je doel is. Daarna bespreek je met de nieuwe docent voor de Specialisatie wat je hiervan mag verwachten. Zo ben je op elk moment goed voorbereid. De opdrachten altijd uitgeprint meenemen naar de lesdagen, genoeg voor alle klasgenoten en de docent. Michaela Beneker (13 Oct)
Fijne school, erg leerzaam

Fijne school, erg leerzaam De schrijversacademie is een fijne school. Er is sprake van een goede sfeer, en een begaande docent. De locatie had wel beter gekund. Mevrouw de Jong (22 Nov)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot