Terugblik op de afgelopen Schrijversdag – door Nicole Ramsaran en Anne Ruhl

Schrijversdag Juni 18, 2022

Wat een feest! Na twee jaar kunnen en mogen we elkaar weer op locatie begroeten. De Tolhuistuin in Amsterdam staat er nog, het pontje vaart stug door en het zonnetje schijnt. Alles werkt mee om er een fantastische dag van te maken. Elkaar in levende lijve weer zien geeft echt een boost aan het creatieve brein.

Hoe ziet de Schrijversdag er uit? Bij binnenkomst worden we warm onthaald door het vertrouwde team van de Schrijversacademie en krijgen we alle informatie mee. Met elke trede naar boven voelen we de energie verder opbruisen. We zijn niet de enigen die er naar hebben uitgekeken. Met thee en koekjes begroeten we oude bekenden en nieuwe gezichten. ‘Waar ga jij straks als eerste heen? En wat heb je vanmiddag?’ Iedereen is nieuwsgierig naar de verschillende masterclasses. De keuze blijft elke keer weer een uitdaging. We willen eigenlijk overal wel aanschuiven. De interviews worden weer vakkundig verzorgd door Manon Duintjer.

  • Wat wil de boekhandel? door Grietje Braaksma
  • Schrijfroutine opbouwen en schrijver worden door Lucia van den Brink
  • Hoe pitch ik mijn verhaal? door Ruth Bergmans
  • Wat doet een redacteur voor auteurs? door Harold Croon
  • Feelgood schrijven; hoe blijf je origineel? Chantal Claasen
  • Wat doet een uitgever? door Sander Knol
  • Hoe schrijf je een succesvol blog? door Anna van Praag
Interview – Ilse Josepha Lazaroms Wie nog steeds het idee heeft dat wetenschappers saai zijn moet absoluut eens kennismaken met Ilse Josepha Lazaroms. Vol verve vertelt Lazaroms over haar debuutroman Duet. Het thema is niet misselijk: toxische relaties, zwangerschap en geboorte. Daarnaast deelt ze haar schrijfproces met ons. Wanneer je het waarom niet weet dan is het einde zoek. Haar gouden tip: hou het klein en geniet van de taal, zo kom je aan het einde van je verhaal.

Grietje Braaksma – Wat wil de boekhandel? Wanneer je op zoek bent naar iemand die alles over boeken en boekhandels weet, dan kan het niet anders of je komt bij Grietje Braaksma uit. Alle hoeken van het boekenvak heeft ze gezien van marketing, tot aan het boekenpanel van De wereld draait door. Tijdens deze masterclass kom je oren te kort.  Boekentips, schrijftips, netwerktips en #booktok zijn maar een topje van de ijsberg. Tegenover het tomeloze enthousiasme van Braaksma staat ook haar nuchtere realisme. Het boekenvak is mooi, maar ook hard werken. Haar uitsmijter: Geloof in wat je doet.

Harold de Croon – Wat doet een redacteur? Harold de Croon is een van de redacteuren bij Ambo Anthos. Tijdens deze masterclass vertelt hij ons dat de slush pile niet meer bestaat. Enigszins geschrokken luisteren we verder naar hoe het proces verloopt van zolderkamer tot publicatie. Hij vertelt dat veel mensen een leuk idee hebben voor een boek, maar dat je ook goed moet kunnen schrijven. Gelukkig krijgen we veel tips mee. Maar hoe komt de uitgever dan te weten dat jij een briljant manuscript hebt? Tja, daarvoor moet je nu zelf een creatieve manier vinden. Mijn tip is in ieder geval een schrijversdag bijwonen.

Chantal Claasen – Feelgood schrijven; hoe blijf je origineel? Als kind al wist Chantal Claasen wat ze wilde worden: juffrouw of schrijver. Maar zoals voor velen van ons niet onbekend, raakte die droom wat op de achtergrond door de hectiek van het leven. In 2018 werd ze wakker geschud en ging ze aan de slag en niet veel later verscheen daar haar debuutroman Flessenpost, de eerste in een drieluik. Claasen bestookt ons met vragen: wat is feelgood? Wat zijn de standaard clichés en kun je zelf een originele draai geven aan die clichés? Na deze masterclass klim je meteen in de pen om zelf aan de slag te gaan.

Interview – Willem Asman Willem Asman is een bekend gezicht op deze Schrijversdag. We kennen hem als thriller-schrijver, maar deze keer staat hij voor ons en vertelt hij ons over zijn nieuwe roman Simon zonder zonder. Asman windt er geen doekjes om heen. Kiezen tussen genres? Gewoon alles doen. Met Simon zonder zonder wilde hij voor zichzelf uitvinden of hij een geloofwaardige kinderstem kon schrijven. Hij houdt ervan de lat hoog te leggen. Zijn gouden tip: ga ver en maak het jezelf niet te makkelijk.

Schrijversdag gemist? Heb je de Schrijversdag gemist? Of wil je nog een keer deelnemen, om die andere leuke masterclasses ook te volgen? De volgende Schrijversdag is op 15 oktober 2022 in Utrecht. Hou de website in de gaten voor meer informatie. Ook niet studenten zijn van harte welkom.

Even voorstellen Hallo allemaal, mijn naam is Nicole Ramsaran en ik ben student aan de schrijversacademie. Na de basisopleiding heb ik de specialisaties Romans en korte verhalen schrijven, Kinderboeken schrijven en Zakelijke redactie gevolgd. Op mijn verlanglijstje staat nog Columns en Blogs, Storytelling en Redactie. In mijn vrije tijd schrijf ik korte verhalen en blogs. Inmiddels ben ik kind aan huis bij de schrijversacademie en heb ik de titel ‘Ambassadeur Schrijversacademie’ cadeau gekregen.

 

Anne Ruhl woont met haar man, hun tweeling en hun Italiaans windhondje op de Veluwe. Als ontspanning leert ze Scandinavische talen. In het najaar van 2015 startte ze met de Schrijversacademie om naast haar werk als leerkracht haar talenten verder te ontwikkelen. Haar debuut ‘Mevrouw Stip en Roeltje, de charmante oplichter’ is in september 2018 uitgekomen. Op naar meer mooie boeken!

 

 


Meld je nu aan voor de eerstvolgende Schrijversdag op zaterdag 15 oktober in Utrecht!

Lees hier het verslag van de vorige Schrijversdag.

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: