Een gewone zaterdag – Lia Vogel

Over liefde en overleven


Lia Vogel heeft eindelijk de lang gekoesterde wens om een boek te schrijven over haar bewonderenswaardige moeder ten uitvoer gebracht. Het waargebeurde verhaal is in romanvorm geschreven, waardoor ze de vrijheid had om het verhaal diepte en inhoud mee te geven. Lia heeft veel met kinderen gewerkt en is op latere leeftijd Pedagogiek gaan studeren aan de Universteit (Leiden). De impact die het gebeuren met haar moeder op het gezin heeft gehad heeft haar lang bezig gehouden. Tijdens haar studie leerde ze wat trauma’s met kinderen kan doen en dat er in die tijd dat het ongeluk gebeurde (1949) nauwelijks aandacht was voor kinderen.

Lia is in 2020 gestart op de Schrijversacademie en heeft die afgerond in maart 2021 met de specialisatie (Auto)Biografieen. Ze heeft veel geleerd van haar docenten Robert Haasnoot en Tania Hermans, die haar fragmenten deskundig, kritisch en positief hebben beoordeeld. Op grond daarvan durfde ze het aan om aan een boek te beginnen. Wat bijzondere steun heeft gegeven is het schrijversclubje, bestaande uit vier deelnemers van de basiscursus, dat nog steeds regelmatig bijeenkomt en elkaar van feedback voorziet.

Het is een gewone zaterdag in april in het jaar 1949 als Vera de Jager een ernstig ongeluk overkomt. Ze is 34 jaar, getrouwd met Johan en moeder van Bas (7) en Eline (5). In de proloog wordt deze dag beschreven vanuit het perspectief van Eline. Daarna gaan we terug naar het geboortejaar van Vera (1915) en volgen haar in de context van haar familie en de levensomstandigheden in die tijd. Ondanks veel tegenslag groeit Vera op tot een zelfstandige en ondernemende vrouw, die de bekrompenheid van haar jeugd wil ontvluchten en met moed en doorzettingsvermogen opklimt op de sociale ladder. Na het ongeluk is haar leven totaal ontwricht en moet zij het vanuit een volkomen ander perspectief weer zin en inhoud geven.

Het boek kun je vanaf nu bestellen bij Uitgeverij Boekscout, via bol.com en is ook verkrijgbaar in de boekhandel.

 

Ga terug naar de Wall of Fame