Femke Vonk – schrijver

Na een carrière van 27 jaar als communicatiemanager en bedrijfsjournalist, besloot Femke Vonk het roer om te gooien. Op haar 50ste verjaardag begon zij als zelfstandig tekstschrijver. Om extra ervaring op te doen volgde zij de opleiding Creatief Schrijven Compleet. Een van de specialisaties die zij koos was ‘Familieverhalen en biografieën schrijven’, gegeven door Tania Heimans.

Voor deze specialisatie schreef Femke een reportage over rouw, bestaande uit vier onderdelen. In ‘Rouw als vingerafdruk van verdriet’ laat zij een aantal experts aan het woord over rouwverwerking. In het achtergrondartikel ‘Rouwrituelen’ vraagt zij verschillende mensen naar hun rouwrituelen en onderzoekt ze of rouwrituelen aan verandering onderhevig zijn. Het derde achtergrondartikel – ‘Verlies is niet altijd wat je ziet’ – gaat over verborgen verlies en wat de consequenties kunnen zijn als je hier niet over communiceert.

Het hoofdartikel beschrijft de bomaanslagen op Bali in oktober 2002. Bij deze aanslagen vonden 202 mensen de dood, waaronder vier Nederlanders. Femke spreekt met twee nabestaanden van Norbert Freriks, een van deze overleden Nederlanders. Een heftig verhaal, dat helaas nog steeds actueel is.

Nadat Femke de specialisatie met succes had afgerond, besloot zij het interview te plaatsten op Reporters Online, een platform waar freelance journalisten hun eigen artikelen kunnen publiceren. Het artikel stond een aantal dagen op de voorpagina als ‘featured article’ en werd overgenomen door Blendle. Op een ochtend ontving Femke een mailtje van docente Tania Hermans: ‘Iedere ochtend ontvang ik het krantenoverzicht van Blendle, met de belangrijkste artikelen. Nu zag ik hier vanmorgen wel een heel bekende titel tussen: 'Monica weet hoe het is om iemand te verliezen bij een aanslag in het buitenland. Haar vriend kwam in 2002 om bij een bomaanslag op Bali.' Wat goed dat jouw verhaal wordt getipt!’

Zo kan je schrijfwerk aan de Schrijversacademie dus leiden tot een publicatie op Blendle. En wie weet waar dat weer toe kan leiden…