Het Vuilnisbakkenras – Paul van der Laan

Op 9 oktober verscheen “Het Vuilnisbakkenras”, de debuutroman van Paul van der Laan.

De roman, die een combinatie is van autobiografische gegevens en fictie, gaat over een zoon en zijn biologische “afstandsmoeder”, die beiden worstelen met de gevolgen van het Nederlandse adoptiebeleid in de tweede helft van de vorige eeuw.

Wanneer Rob, een gesloten, conflict mijdende en introverte man, op jonge leeftijd wordt geconfronteerd met zijn adoptie, staat zijn leven op zijn kop. Naarmate hij ouder wordt nemen levensvragen en het verlangen om meer over zijn verleden te weten toe. Wanneer hij niet de juiste antwoorden vindt, vult hij de ontbrekende informatie in met fictieve veronderstellingen.

Zijn opvoeding, die door omstandigheden gebaseerd is op normen en waarden uit het begin van de vorige eeuw, speelt daarbij een grote rol. Steeds verder raakt hij verstrikt in zijn eigen verzinsels en hij besluit voor die fictieve waarheid te vluchten. Wanneer hij daardoor in een lichamelijke en psychische crisis belandt, lijkt de ontmoeting met een oude vriendin een oplossing te brengen. Jaren later blijkt dat ook deze oplossing gebaseerd is op verkeerde aannames. Na ook deze crisis te boven te zijn gekomen ploetert Rob verder. Regelmatig, wanneer de oude pijn weer boven komt, vervalt hij echter in zijn oude vluchtgedrag dat hij niet onder ogen wil zien. Pas op latere leeftijd, wanneer het noodlot onafwendbaar lijkt toe te slaan, komt Rob tot de ontdekking welke grote fout hij heeft gemaakt. Aan het eind van het boek neemt hij een belangrijke beslissing.

Zijn biologische moeder, de stuurse en stugge, alleenstaande Anna, heeft onder druk van de maatschappelijke normen van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, haar kind bij de geboorte afgestaan. Maar zíj is níét in staat de realiteit en de confrontatie met haar zoon onder ogen te zien. Ook zíj belandt op oudere leeftijd in een crisis als gevolg van haar vluchtgedrag. Maar in tegenstelling tot Rob zal zij niet ontdekken welke cruciale fout ze heeft begaan en eindigt haar leven in een drama.

De roman, die zicht afspeelt in Rotterdam in de tweede helft van de 20ste eeuw, laat zien welke impact adoptie op kind en ouder heeft en welke dramatische gevolgen verkeerd denken op ons handelen heeft, maar ook hoe we van die onjuiste, subjectieve aannames af kunnen komen.

Paul van der Laan is getrouwd en heeft twee kinderen. In zijn roman beschrijft hij de invloed van adoptie op ouder en kind en de dramatische gevolgen van verkeerd denken. In 2017 voltooide hij aan de Schrijversacademie - met Stefan Popa als docent - de opleiding “Romans en Korte Verhalen” en startte zijn schrijversloopbaan.

“Het Vuilnisbakkenras” is uitgegeven bij Uitgeverij Ambilicious en is verkrijgbaar bij de boekhandel en online bij bol.com en Uitgeverij Ambilicious https://bit.ly/PaulvanderLaan

 

Ga terug naar de Wall of Fame