Inge Andersson – auteur

‘Hebben ze er wel Wifi?’ Dit is de eerste reactie van de in China geboren, maar in Nederland opgegroeide zusjes op het voorstel om een reis te maken naar hun geboorteland. Hua en Yanne hebben hiermee direct de toon gezet. Een rootsreis staat duidelijk niet bovenaan hun verlanglijstje. Toch zetten hun ouders, Michel en Inge, door. Het resulteert in vier uitzonderlijke weken naar de geboortegrond en daarmee het grotendeels onbekende verleden van hun dochters. Met zijn vieren bezoeken ze de beide kindertehuizen en gedurende de reis stuiten ze op een aantal onverwachte verrassingen. In alle openheid beschrijft Inge welke emoties dat oplevert terwijl ze tegelijkertijd ingaat op het vraagstuk dat haar als adoptiemoeder steeds vaker bezig houdt: was het goed wat we deden door onze dochters als baby uit hun geboorteland vandaan te halen? Hebben ze er wel Wifi? is een liefdevol verhaal over een reis die in meerdere opzichten verder gaat dan het retourtje China.

Inge Andersson is in 1970 geboren en woont met haar man en twee geadopteerde dochters in het Noord-Hollandse Heiloo. Inge is lerares van beroep en daarnaast schrijft ze graag.  In 2006 verscheen het boek Bloem van China, dochter in Nederland over de adoptie van hun oudste dochter Hua. Na de komst van tweede dochter Yanne schreef zij in 2009 de verhalenbundel Dochters van China, zusjes in Nederland.

De gezamenlijke rootsreis naar China was voor Inge de motivatie om opnieuw haar ervaringen als adoptiemoeder vast te leggen. Naast de herkenning die het voor veel (adoptie-)ouders van pubers oplevert, zullen ook andere lezers meegesleept worden door dit verhaal. Bovenal hoopt Inge met dit boekje Hua en Yanne een waardevol document mee te geven; voor nu en anders voor later...

Inge volgt vanaf 2018 lessen aan de schrijversacademie bij respectievelijk Nicoline Baartman, Hans Bouman en Manon Duintjer.