Namasté voor Wappum – Debbie Lager

Op 29 oktober verschijnt het debuut van Debbie Lager bij uitgeverij Palmslag. Namasté voor Wappum is een humoristische roman die zich afspeelt op het Groninger Hoogeland. Een verhaal over de botsing tussen het nuchtere platteland en esoterisch leven in een decor van bevolkingskrimp en aardbevingsproblematiek.

De contouren van haar debuut ontstonden tijdens haar opleiding bij de Schrijversacademie. Als eerste kwamen de personages tot leven: de nuchtere Wappumer Bertus Smit en de esoterische Randstedeling Tineke Agterberg. Daarop volgde de opzet voor het verhaal. Peter van Beek, voormalig schrijfdocent bij de Schrijversacademie, zette Debbie aan om schaamtelozer te schrijven. Hij sprak het vertrouwen in haar uit dat ze een roman in zich had zitten. Na de basisopleiding koos ze voor de specialisatie Romans & Korte Verhalen, waar docent Stefan Nieuwenhuis haar aanmoedigde om écht meters te gaan maken.

In Namasté voor Wappum ziet Bertus Smit na de noodgedwongen sluiting van zijn Smit’s Super zijn leven afbrokkelen. Als op een dag Tineke Agterberg met yoga- en healingcentrum De Klankschaal haar intrek neemt in de voormalige supermarkt lijkt het tij voor hem te keren. Hij bijt zich vast in het verwezenlijken van Tinekes droom: licht en hoop brengen naar de mensen in de door bevingen getergde regio. Maar zitten de Wappumers wel op deze moderne zendeling te wachten? Bertus laveert tussen dorpse nuchterheid en esoterische verlangens. Weet hij zijn leven weer op de rails te krijgen, ook als Tineke er even doorheen zit?

Debbie Lager (1985) groeide op als kind van ‘importouders’ in het Groningse dorp Stedum. Ze woont in Groningen-stad, waar zij is gepromoveerd in de Culturele Geografie. Ze publiceerde meerdere korte verhalen, waarvan een in Schrijven Magazine. Haar debuutroman bracht haar weer terug naar haar geboortestreek het Hoogeland, waar het altijd tegen de wind in fietsen is.

 

Ga terug naar de Wall of Fame