Suzanne van Brakel – auteur

Van officier van justitie naar schrijver
Suzanne van Brakel werkt al jaren als officier van justitie en daarvoor met evenveel passie en plezier als rechercheur. En de fascinatie voor het vak blijft. Wat drijft criminelen, hoe gaan ze precies te werk en wat doen ze met hun crimineel verdiende geld? Elk onderzoek is een nieuwe uitdaging die zij vol enthousiasme aan gaat.

Natuurlijk een totaal ander vak dan dat van een schrijver. Waarom dan toch die stap? De passie voor het schrijven was er altijd al wel en ook als rechercheur of officier moet je in staat zijn helder te verwoorden wat je bevindingen zijn. Maar op een zakelijke manier en natuurlijk altijd non-fictie… Suzanne zocht een manier om meer creativiteit kwijt te kunnen en kwam op het idee een opleiding aan de Schrijversacademie te volgen. Dat bleek een schot in de roos. De basisopleiding die zij volgde bij Daan Remmerts de Vries en de input van haar medecursisten ervoer zij als één grote inspiratiebron. En zoals misschien te verwachten viel, waren de meeste verhalen die uit haar spreekwoordelijke pen rolden spannend of hadden tenminste te maken met enige vorm van criminaliteit. De specialisatie ‘Thriller schrijven’ die zij bij Peter van Beek volgde lag daardoor voor de hand. En ook de specialisatie ‘Scenario schrijven’ onder leiding van Hetty Kleinloog bracht nieuwe interessante inzichten met zich mee.

Debuutroman
Een en ander heeft geleid tot het schrijven van een debuutroman over corruptie binnen de politie. Een belangrijk doel dat Suzanne daarbij voor ogen had was dat het een realistisch verhaal moest worden. Als het dan toch over criminaliteitsbestrijding zou moeten gaan, dan wel zoals het er in de praktijk echt aan toe gaat. Boeken en series die mijlenver van de werkelijkheid afstaan, zijn er immers al in overvloed.