Ton Rechtuijt – auteur

Exlibris zijn boekmerken die voorin een boek worden geplakt. Zo wordt duidelijk wie de eigenaar van een boek is. Iedereen kent wel de voorgedrukte exlibris waarop een naam kan worden ingevuld. Minder bekend zijn de originele exlibris, gemaakt door kunstenaars en ware kunstwerken in het klein.

In zijn onlangs verschenen boek Rotterdammers en hun exlibris gaat Ton Rechtuijt op zoek naar het verhaal achter deze eigendomsmerken: wie gaf de opdracht, wie heeft het ontworpen en wat vertelt de exlibris ons? Verhalen over Rotterdammers, die stuk voor stuk betekenis hebben gehad voor de stad. Een letterlijk en figuurlijk kleurrijk boek over een fenomeen dat langzamerhand tot de cultuurhistorie behoort.

Rotterdammers en hun exlibris is alweer het tweede boek dat Ton Rechtuijt schreef na het volgen van de opleiding Familieverhalen en autobiografieën bij de Schrijversacademie in 2015 en 2016.

Eerder bracht hij het boek Portret van mijn vader uit. Hierin schetst hij in zestig portretjes het contact met zijn vader, die in een verpleeghuis verblijft. Het bijzondere is dat daar waar de meesten het contact langzamerhand verliezen, hij het contact – dat lange tijd verbroken was geweest - langzaam maar zeker weer hersteld ziet worden. Daarmee is het niet alleen een portret van zijn vader, maar ook van auteur zelf, zijn vragen en zijn zoektocht naar liefde en erkenning.

Meer informatie is te vinden op www.tonenboek.nl