Workshops

De Schrijversacademie biedt naast complete opleidingen ook losse workshops aan, als verdieping op bepaalde onderwerpen. Deze workshops zijn dus heel goed te volgen naast de opleiding, maar ook geschikt als je nog geen student bent en kennis wilt maken met de academie.

Kies zelf welke workshops aansluiten bij jouw persoonlijke schrijfproces en ontwikkel je tot de schrijver die jij wilt zijn!

Mindful schrijven

Last van een writers block? Ontspan je schrijfspier tijdens de eendaagse masterclass Mindful schrijven.

Schrijvers zijn creatief. De inspiratie moet vanuit jezelf komen, maar wat doe je als je vastloopt en de goede ideeën maar niet willen komen?

Door mindful te schrijven, leer je om met een open houding bezig te zijn in het moment. Je schrijft zonder oordeel. Realiseer je dat wat je nu aan het doen bent voldoende is. Je bent tenslotte aan het schrijven – je bent goed bezig!

Tijdens deze masterclass schrijf je met milde aandacht, bijvoorbeeld over iets wat jou opviel of iets wat je heeft bezig gehouden op die dag. Dit helpt je om uit je hoofd te komen en te schrijven vanuit je hart.

Deze masterclass bied je frisse schrijfzin en volop inspiratie.

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: nieuwe datum volgt
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Haiku’s  schrijven

Tijdens deze workshop verken je samen met docent Kathy Mathys de wondere wereld van de haiku, een drieregelig gedicht van zeventien lettergrepen. Een haiku is een vorm van natuurpoëzie, al kan hij ook andere dingen beschrijven. Haiku’s blinken uit in eenvoud en diepzinnigheid.

Tijdens deze praktische workshop schrijf je haiku’s vanuit de observatie en vanuit de herinnering. Je oefent in de kunst van het aandachtig kijken en luisteren, speelt met beelden, vorm en ritme. Je leert bovendien iets over de geschiedenis van het genre. Aan het eind van de les heb je, behalve enkele haiku’s, een haibun geschreven, een aan de haiku verwant genre waarin poëzie en proza worden gecombineerd.

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: zaterdag 8 mei 2021
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Ontdek je genre

Sommige auteurs schrijven altijd binnen een bepaald genre. Andere schrijvers wisselen genres af.

Beroemd scenariste en schrijfster Maria Goos zei: ‘Jij kiest niet altijd je genre, soms kiest het genre jou. Of dat zo is, gaan we in deze workshop onderzoeken.

Tijdens deze workshop maak je kennis met de kenmerken van verschillende soorten verhalen. Aan de hand van een aantal schrijfopdrachten probeer je genres uit. Daarna volgt de zelftest met Onverbiddelijke Uitslag: welk genre past bij jou?

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: zaterdag 12 juni 2021
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Zintuiglijk schrijven

Of je nu columns schrijft of blogs, verhalen of gedichten, je teksten worden sterker door het gebruik van zintuiglijke details. In deze praktische workshop duiken we onder in de wereld van smaak, geur, textuur, beeld en geluid.

Hoe maak je je personage sterker door hun zintuiglijk leven te verkennen? Hoe vind je de juiste woorden om uitdrukking te geven aan zintuiglijke sensaties? We schrijven een gedicht, een autobiografisch fragment en de aanzet tot een verhaal. De workshop wordt gegeven door onze docent Kathy Mathys. Na afloop kun je met de vele tips van Kathy zelf aan de slag.

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: nieuwe datum volgt
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Schrijven over de natuur

Tijdens de workshop Schrijven over de natuur neemt docent Kathy Mathys je mee naar de natuur van dichtbij en die van verder weg. Hoe beschrijf je een ruig of juist liefelijk landschap, de dieren in tuin en bos of de eerste lentezon? Hoe zorg je ervoor dat je de lezers meeneemt en verrast?

Je gaat aan de slag met vondsten uit de natuur en doet ideeën op bij natuurschrijvers. Gedurende de workshop schrijf je in verschillende genres: fictie, memoires en poëzie. Je sluit de workshop af met tips en trucs én een hoop schrijfideeën.

Onze docent Kathy Mathys leest en schrijft graag over de natuur. In haar roman Verdwaaltijd speelt de natuur zelfs een prominente rol.

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: zaterdag 22 mei 2021
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Individuele workshop: Snelscan

Via de Snelscan krijg je antwoord van een professionele schrijver op al jouw schrijversvragen.

Wat houdt de Snelscan in en wat moet ik daarvoor doen?

  • Lever een fragment van maximaal duizend woorden in.
  • De docent, zelf een gerenommeerd schrijver, leest het fragment aandachtig. Vervolgens neemt hij contact met je op en maken jullie een afspraak voor een bel- of videogesprek.
  • In maximaal een halfuur kun je met de docent van gedachten wisselen. Hij deelt zijn bevindingen met je en beantwoordt al je vragen. Hij geeft nauwkeurig aan wat er sterk en minder sterk is aan je werk en geeft tips over stijl en structuur. Eventueel denkt hij ook mee over verhaallijnen en plot.
  • Na het gesprek heb je een goed inzicht in de kwaliteit van je werk en weet je waar je in het vervolg op moet letten.
  • Startdatum en tijd naar keuze.

Prijs

De kosten voor de Snelscan bedragen € 300,-.

Over de docent

Robert Haasnoot (1961; Verenigde Staten) maakte naam met zijn romans over het vissersdorp Zeewijk: Waanzee, Steenkind en De heugling, waarvoor hij in binnen- en buitenland lovende kritieken kreeg. Waanzee leverde hem de Prix des Ambassadeurs op en De heugling stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs.

De romans van Haasnoot verschijnen bij Uitgeverij De Geus en zijn in meerdere talen vertaald. Van Waanzee werden de filmrechten verkocht. In het voorjaar van 2020 verschijnt zijn achtste roman: Duinbrand.

Heb je belangstelling? Neem geheel vrijblijvend contact op met de Schrijversacademie via een mail naar info@schrijversacademie.nl. Of vul onderstaand formulier in.


Research doen
Door Marian Rijk

Marian Rijk schreef twee thrillers en meerdere verhalende non-fictie romans. Voor haar boeken deed ze uitgebreid research en interviewde ze vele betrokkenen. Schrijf jij over iemands leven? Of doe jij research naar een bepaalde tijd of gebeurtenis en wil jij waarheidsgetrouwe informatie boven tafel krijgen? Beeldende anekdotes en details zullen jouw verhaal versterken en verlevendigen.

Tijdens deze workshop deelt Marian haar tips en trucs voor het interviewen van betrokkenen. Hoe verloopt de voorbereiding? Hoe open je een gesprek? Welke vragen stel je?

Aan de hand van een opdracht onderzoek je de invalshoek voor een waardevol vraaggesprek.

Prijs: € 95,-
Prijs voor studenten: € 75,-
Duur workshop: 3 uur

Locatie: ONLINE

Datum: zaterdag 24 april 2021
Tijd: 13:30 – 16:30 uur


Hoe werkt het?

Geef via onderstaand formulier door in welke workshop(s) je interesse hebt. Je wordt dan op de lijst gezet en ontvangt vanzelf meer informatie. Als er nog geen datum bij de workshop vermeld staat, dan kan je jezelf als optie aanmelden. Je ontvangt dan een uitnodiging zodra de datum bekend is.