Redactie

Denk je erover om met het redigeren van teksten je brood te verdienen? Wil je auteurs helpen hun werk beter te maken? Ben je benieuwd hoe het er op een uitgeverij aan toegaat en wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het beroep van redacteur? Een bekwaam redacteur worden doe je met behulp van professionals in de opleiding Redactie.

Opleiding

Leer over het vak van redacteur

Wil je schrijvers bijstaan bij het verbeteren van hun roman of heb je als schrijver zelf de behoefte om meer te weten te komen over de totstandkoming van bijvoorbeeld een spannend verhaal, een essay of biografie? In de opleiding Redactie leer je de benodigde technieken van professionals uit het redactievak: van beoordelen, redigeren en verbeteren van een manuscript tot de eindredactie. Daarnaast leer je hoe een boek in de markt wordt gepositioneerd. Hoe breng je bijvoorbeeld de sterke kanten van de auteur en zijn manuscript naar voren in een flaptekst en een omslag?

Redactie: inleidend traject

Om een tekst te kunnen beoordelen en verbeteren is het zinvol om de basisvaardigheden van het schrijven te beheersen en om zelf te ervaren hoe het is om feedback te krijgen. Daarom volg je als student van de opleiding Redactie in principe dezelfde vier basismodules als de studenten van de schrijfopleiding. Samen met hen ga je aan de slag met het ontwikkelen van je schrijfstijl, het vormgeven van een verhaal, het schrijven van realistische dialogen en het bedenken van karakters van vlees en bloed. Daarnaast krijg je iedere basismodule een speciale redactieopdracht: je verzorgt de eindredactie van de teksten van drie medestudenten en geeft hen een inhoudelijke tip om hun tekst te verbeteren. Zo leer je goed andermans tekst redigeren.

Redacteur opleiding: specialisatietraject

Het is in sommige gevallen ook mogelijk de specialisatie los te volgen - ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de losse specialisatie Redactie - neem dan even contact op met ons 088 1630 088 of info@schrijversacademie.nl. De drie specialisatiemodules zijn onderverdeeld in drie thema’s: Over het vak, Redigeren en Verpakking. Je leert over het Nederlandse uitgeverijlandschap, wat er komt kijken bij het werken bij een uitgeverij en de uiteenlopende taken van een redacteur. Je beoordeelt of een manuscript genoeg potentie heeft om uitgegeven te worden. Je verdiept je redactievaardigheden door een (deel van een) manuscript te redigeren op structuur, stijl en taal. Daarnaast leer je hoe een boek wordt verpakt: je bedenkt titels, schrijft flapteksten en gaat op zoek naar passende omslagbeelden. Je ontdekt dat een redacteur, zowel binnen de uitgeverij als daarbuiten, de ambassadeur is van zijn auteurs en van hun boeken. Daarom leer je ook hoe je ze het best onder de aandacht kunt brengen bij pers, publiek en boekverkopers.

De docenten van deze specialisatie  zijn Manon Duintjer, Eva Gerrits en Margo Westerbeek.

Basis

Het inleidende traject van de opleiding Redactie bestaat uit 4 modules, die ieder beginnen en eindigen met een verplichte bijeenkomst. De bijeenkomsten kun je volgen op wel tien verschillende locaties in Nederland, op een moment dat jou het beste uitkomt. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. Bovendien krijg je als student Redactie iedere module (behalve bij het Schrijfproces) een speciale redactieopdracht. De inzichten die je hierdoor opdoet, dragen bij aan jouw ontwikkeling als redacteur.

Ontwikkel je eigen stijl

Het ontdekken en ontwikkelen van jouw eigen schrijfstijl komt in deze module aan bod. Je leert bovendien welke stijl past bij een bepaald medium of genre. Na afloop weet je precies welke stijl je het beste kunt toepassen en wanneer. In deze module is er ook aandacht voor taalgebruik en leer je hoe je taal effectief inzet om een verhaal over te brengen.

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en hoe draag je eraan bij dat het verhaal overkomt bij de doelgroep die de schrijver voor ogen heeft? Tijdens deze module van de opleiding Redactie ga je onder meer in op beschrijvingen, het vertelperspectief en storytelling. Ook bestudeer je hoe je op originele wijze eeuwige thema’s als verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde vorm kunt geven.

Personages en dialogen

Oliver Twist, Humbert Humbert, Jay Gatsby, Katelijne uit ‘Dorsvloer vol confetti’, Allan, de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween of William Stoner. Wat zou een verhaal zijn zonder hoofdpersonen en personages? In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die bij de personages passen.

Het schrijfproces

Tijdens het schrijfproces is het belangrijk dat je het overzicht niet verliest. Een goed verhaal schrijven begint daarom met een goede planning. In deze module van de redacteur opleiding verdiep je je in het organiseren van het schrijfproces, hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt. Hierbij ga je ook in op het proces van beoordelen, tekst redigeren, verbeteren en eindredactie. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vier inleidende modules volgt.

Specialisatie

Na de basis ga jij je verder specialiseren in het redacteurvak. Het is in sommige gevallen ook mogelijk de specialisatie los te volgen - ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de losse specialisatie Redactie - neem dan even contact op met ons 088 630 088 of info@schrijversacademie.nl

Het volgende startmoment voor de losse specialisatie is :

Redactie Margo Westerbeek Utrecht 10:30 zaterdag 24 februari 2018
Redactie Eva Gerrits Amsterdam 13:30 zaterdag 10 februari 2018

De specialisatiemodules worden op een beperkt aantal, centraal gelegen plaatsen in Nederland aangeboden.

Specialisatiemodules Redacteur opleiding I + II + III

De drie specialisatiemodules zijn onderverdeeld in drie thema’s: Over het vak, Redigeren en Verpakking. Je leert over het Nederlandse uitgeverijlandschap en de uiteenlopende taken van een redacteur. Je beoordeelt of een manuscript genoeg potentie heeft om uitgegeven te worden. Je gaat een (deel van een) manuscript redigeren op structuur, stijl en taal om zo je redactievaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast leer je hoe een boek wordt verpakt: je bedenkt titels, schrijft flapteksten en gaat op zoek naar passende omslagbeelden. Je ontdekt dat een redacteur, zowel binnen de uitgeverij als daarbuiten, de ambassadeur is van zijn auteurs en van hun boeken. Daarom leer je ook hoe je ze het best onder de aandacht kunt brengen bij pers, publiek en boekverkopers.

Aan de slag als auteur - studiedag

Alle praktische aspecten van het schrijver- en redacteurschap komen aan de orde tijdens deze gevarieerde studiedag. Je kunt vragen stellen aan uitgevers en redacteuren die werkzaam zijn in de uitgeverij, je leert hoe je een boek in eigen beheer kan uitgeven, je luistert naar een interview met een net gedebuteerde auteur, je krijgt een workshop waarin je leert je verhaal te pitchen en er is de gelegenheid tot speeddaten met een literair agent of redacteur. Kortom: wat moet je allemaal doen èn weten om professioneel auteur of redacteur te worden!

Studiebelasting & Examen

Het volgende startmoment voor de losse specialisatie is:

Redactie Margo Westerbeek Utrecht 10:30 zaterdag 24 februari 2018
Redactie Eva Gerrits Amsterdam 13:30 zaterdag 10 februari 2018

Studiebelasting

De studiebelasting van de opleiding Redacteur worden bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit vijftien verplichte bijeenkomsten en een verplichte studiedag. Over het algemeen duurt de opleiding 18- 24 maanden.

Locaties

Je hebt de mogelijkheid om de basismodules op tien locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. De specialisatiemodules worden op een beperkt aantal, centraal gelegen plaatsen in Nederland aangeboden.

Toelating

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om toegelaten te worden tot de opleiding Redacteur worden. Wel dien je de Nederlandse taal goed te beheersen en minimaal havo werk- en denkniveau te hebben.

Examen

Je wordt op verschillende momenten beoordeeld tijdens de opleiding Redacteur worden. Gedurende elke module werk je aan opdrachten die in het teken staan van het onderwerp van de module. De opdrachten zijn praktijkgericht en direct toepasbaar. Op deze manier ben je tijdens de hele opleiding al bezig met het ontwikkelen van je redactievaardigheden. Als je alle modules met een voldoende hebt afgerond, ben je klaar voor de afsluitende opdracht. Deze afsluitende opdracht bestaat uit een redactieopdracht. Wanneer je alle studiedagen hebt gevolgd, de modules met een voldoende hebt afgesloten en de eindopdracht met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een waardevol getuigschrift van de Schrijversacademie.

Lesgeld

Studieduur & lesgeld

Volledige opleiding inclusief basismodules

Termijnen Eenmalig 24 maanden
Lesgeld per termijn € 2750,00 € 120,50

De losse specialisatie - ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de losse specialisatie Redactie? Neem dan even contact op met ons. 088 1630 088 of info@schrijversacademie.nl

Termijnen Eenmalig 8 maanden
Lesgeld per termijn € 1750,00 € 223,70

Bij  een inschrijving betaal je €50,00 inschrijfkosten. De bovenstaande kosten zijn inclusief de examenkosten. De toetsing bestaat uit een afsluitende opdracht. Daarnaast dien je alle modules met goed gevolg te hebben afgerond.

Redactie Margo Westerbeek Utrecht 10:30 zaterdag 24 februari 2018
Redactie Eva Gerrits Amsterdam 13:30 zaterdag 10 februari 2018
Startdata

Hieronder vindt u de startdata van de volledige opleiding. Voor startdata van alleen de specialisatie kunt u contact opnemen

AMSTERDAMdinsdag 23 januari 201818:00 uur
ARNHEMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
ROTTERDAMzaterdag 27 januari 201813:30 uur
ARNHEMzaterdag 27 januari 201813:30 uur
AMSTERDAMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
ROTTERDAMzaterdag 27 januari 201810:00 uur
AMSTERDAMvrijdag 02 februari 201815:00 uur
AMSTERDAMzaterdag 03 februari 201810:00 uur
EINDHOVENzaterdag 03 februari 201810:00 uur
BREDAzaterdag 03 februari 201810:30 uur
HAARLEMzaterdag 03 februari 201810:00 uur
UTRECHTzaterdag 03 februari 201810:00 uur
ZWOLLEdinsdag 03 februari 201818:00 uur
DEN HAAGdinsdag 06 februari 201816:00 uur
UTRECHTdinsdag 06 februari 201818:00 uur
BREDAzaterdag 10 februari 201810:00 uur
GRONINGENzaterdag 17 februari 201810:00 uur
GRONINGENzaterdag 09 december 201810:00 uur
UTRECHTzaterdag 27 december 201813:30 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

Een leuke en uitgebreide cursus De cursus is leuk opgezet en ook behoorlijk uitgebreid. Of je nu veel schrijfervaring hebt of weinig, je redt je prima met het cursusmateriaal waarin je stap voor stap tot schrijven komt. De docente is bedreven in het leiden van de lessen. Haar aanwijzingen doen ertoe en zijn duidelijk. Het leukst aan de cursus zijn de medestudenten. Al na twee lessen ervaar ik het als een prettige groep. Goed luisteren naar hun inbreng en proberen waar te nemen hoe zij schrijven, tot hun teksten komen is ook nog eens heel leerzaam. In de groep zitten ervaren en getalenteerde schrijvers, naast beginnende schrijvers - en die combinatie werkt tot nu toe prima. Martin Brakels (10 nov)
Genieten van schrijven

Ik heb enorm genoten van het schrijfproces, de schrijfoefeningen en de professionele betrokken begeleiding, zowel van de docenten als de mensen die voor de organisatie verantwoordelijk zijn. Bovendien zijn de studiedagen onvergetelijk leuk en boeiend. Georgine Doorackers (30 mrt)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €100.00 x 24 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Inschrijven


Opleiding Redactie


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Inschrijven specialisatie


Specialisatie Redacteur


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief


Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur