Jacomijn de Raad

Jacomijn de Raad

Jacomijn de Raad

Jacomijn de Raad is een eindredactionele omnivoor. Ze redigeert tijdschriften, dagbladen, non-fictieboeken en online content. In vaste dienst kneedde ze dertig jaar teksten in de juiste vorm voor achtereenvolgens Het Parool, de Volkskrant, Intermediair Weekblad en Psychologie Magazine.

Ze heeft er inmiddels ook tien jaar als freelancer op zitten. In de tijdschriftenwereld heeft ze al een groot deel van het alfabet afgewerkt, van Allerhande en Avenue tot Esquire en Elle Eten, van Medisch Contact en onzeWereld tot Quest en Quote.

Naast haar werk bij nieuwskranten en publieks- en vaktijdschriften deed en doet ze de eindredactie van themagidsen, managementboeken, websites, online trainingen, relatiemagazines, kookboeken, reisgidsen, zakelijke en commerciële uitingen. Ze heeft ook veel geschreven, vooral bij de Volkskrant. Ze leverde bijdragen voor de dagelijkse meningenrubriek in de nieuwskrant en voor de kook-, de thriller- en de restaurantrubrieken, ze schreef interviews en korte reportages, en was ook nog anderhalf jaar verslaggever van de reisbijlage.

‘Toch vind ik werken met andermans teksten het allerleukste. Tekst naar een hoger niveau tillen, daar word ik blij van. Soms is het een beetje bijschaven en glanzend oppoetsen, soms stevig herschrijven. Maar altijd zorgvuldig, en liefst in overleg. Veranderen om het veranderen is niet mijn ding: als auteur moet je je eigen tekst blijven herkennen.

‘Aan de Academie voor de Journalistiek in Tilburg, waar ik de basis van het vak leerde, was indertijd nog weinig aandacht voor eindredactie. Dat heb ik in de praktijk geleerd van tal van ijzersterke collega’s. Al die opgebouwde kennis en ervaring mag ik nu zelf weer overbrengen in de opleiding Zakelijk Redigeren.’