Maaike

Maaike Gerritsen

Maaike Gerritsen

‘Ik ben als schrijver een exhibitionist met kleren aan.’

Maaike Gerritsen is schrijver en docent.

Na een studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de UvA was Maaike jarenlang actief als docent in de volwasseneducatie en aan het hoger onderwijs. Sinds 2013 werkt ze als zelfstandige. Met haar bedrijf Taal&Verhaal geeft ze o.a. Nederlands aan anderstaligen en ze begeleidt mensen bij schrijfproducten: van levensverhaal tot afstudeerscripties, van zakelijke teksten tot manuscripten van romans.

In 2011 debuteerde Maaike met De geboorte van een wees. ‘Een originele en herkenbare roman over wat het betekent om je ouders – en daarmee een deel van wie je was – te verliezen.’ Ze werd voor dit boek genomineerd voor De Bronzen Uil. In het voorjaar van 2014 verscheen haar tweede roman: De achterblijvers waarin de levens van een tandarts op leeftijd en een tienermeisje verstrengeld raken door een gezamenlijk lot: de tsunami. Ook in het boek waar Maaike op dit moment aan werkt, combineert ze feit en fictie op het snijvlak van het leven en de dood.

Haar wereldbeeld is het best te vergelijken met auteurs als Malraux en vooral Céline die in ‘Reis naar het einde van de nacht’ met trefzekere absurde humor ‘La condition humaine’ beschrijft. Om Kiekegaard te parafraseren: Waar mensen nog even aan het gordijn trekken om het laatste kiertje waarachter zich de wanhoop verschuilt, te dichten, daar trekken schrijvers dat gordijn juist zo ver mogelijk open. Maaike noemt zichzelf daarom ook wel: een exhibitionist met kleren aan.