Nico Groen

Nico Groen

Nico Groen

Nico Groen (1965) is schrijftrainer, redacteur, vertaler en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, met argumentatietheorie als specialisatie.

Nico’s eerste baan was die van redacteur bij Uitgeverij Het Spectrum, waar hij leiding gaf aan de herziening en digitalisering van de Prisma-woordenboeken, taalboeken uitgaf en hoofdredacteur was van een woordenboek. Daarna was hij enkele jaren fondsredacteur fictie bij dezelfde uitgeverij. In 1996 maakte hij als redacteur de overstap naar uitgeverij Anthos, nu Ambo|Anthos.

Sinds 2000 werkt Nico als zelfstandig redacteur en tekstschrijver. Hij trad ad interim op als redacteur voor verschillende uitgeverijen, waaronder De Bezige Bij. Als tekstschrijver beoefende hij elk denkbaar zakelijk genre, van folders en interviews tot webteksten en jaarverslagen, zowel voor bedrijfsleven als overheid. Ook werkte hij een tijdlang als speechschrijver op een ministerie.

Al sinds het begin van zijn freelancerschap werkt Nico als literair vertaler Engels. Hij vertaalde tientallen boeken, onder andere van Dave Goulson, Nick Hornby, Helen Macdonald, Robert Macfarlane, Jay McInerney, Zadie Smith, Frans de Waal en Sarah Waters. Hij vertaalt ook voor diverse tijdschriften en voor De Correspondent.

Als docent verzorgt Nico trainingen zakelijk schrijven en zakelijke redactie, eveneens in opdracht van bedrijven en overheden, waaronder verschillende ministeries en inspecties (IGJ, ILT). Hij gaf of geeft les aan de UvA, de ITV Hogeschool voor tolken en vertalers en Creating Insights University.