DSC 2699 548x367 1

Nicoline Baartman

Nicoline Baartman

Schrijven begint met lezen. Tijdreizen dus, je horizon verbreden, opgaan in andere werelden. Vervolgens komt het besef dat er een schrijver druk doende is geweest je zover te krijgen en mee te slepen. Je ontdekt dat er achter de magie van de taal trucs, regels en handigheidjes schuilgaan. Nog mooier: de kneepjes van het vak kun je leren! En de lezer wordt een schrijver.’

Nicoline Baartman werkt als allround journalist en schrijver voor uiteenlopende opdrachtgevers waaronder VPRO-gids, de Volkskrant, MVRDV, TivoliVredenburg, Gemeente Utrecht, Sociaal en Cultureel Planbureau.

In vaste dienst bij de Volkskrant (1996-2010) was ze op uiteenlopende redacties actief als verslaggever, columnist, interviewer, eindredacteur en redactiechef.

Hoe de schrijfpraktijk zich verhoudt tot het lesgeven aan de Schrijversacademie? ‘Ik weet dat ik als eindredacteur in staat ben het beste in auteurs naar boven te halen. Als docent doe je in feite hetzelfde: tools aanreiken en samen met een auteur prutsen aan een tekst, zodat die nog beter wordt.’

Nicoline Baartman studeerde Musicologie in Utrecht, volgde een postacademische cursus journalistiek bij Perswetenschappen in Amsterdam en begon haar journalistieke loopbaan als freelance-popmuziekcriticus bij de Volkskrant. Ze werkt aan haar eerste roman.