Als je de focus kwijt bent: zo vind je ‘m terug

Laatst vroegen we onze volgers op Instagram: ‘waar loop jij als schrijver het meest tegenaan?’. Daar kwamen een hoop reacties op. De meest voorkomende was: geen focus, of concentratieverlies. Dit leek ons een mooie aanleiding om daarover een aantal schrijftips te delen. Zit je er klaar voor?

Wat is focusverlies en waarom is het zo'n probleem voor schrijvers?
Ken je dat? Je hebt eindelijk tijd om te schrijven. Je zit, je opent je laptop of notitieboek… en na een paar minuten zit je alweer op je telefoon. Of sta je ineens de keukenkastjes uit te ruimen. Focus kwijt. Weg flow. Frustrerend, toch? Voor schrijvers is concentratie goud waard. Zonder focus komt er weinig uit je pen. Maar juist omdat schrijven om diepe aandacht vraagt, is het ook logisch dat we die focus niet altijd paraat hebben. Gelukkig kun je leren om je concentratie te versterken en terug te halen wanneer die je even ontglipt.

 

 

Hoe komt het dat je je focus verliest tijdens het schrijven?
Focusverlies ontstaat niet zomaar. Soms ligt het aan externe factoren: de telefoon die trilt, een mailtje dat binnenkomt, lawaai in huis. Maar ook intern kunnen er veel dingen meespelen. Denk aan vermoeidheid, overprikkeling, onzekerheid over je geschreven stuk, of juist teveel tegelijk willen schrijven. Soms heb je niet door waarom je geen focus hebt, maar merk je het wel aan wat je doet, of juist niet doet. Daarom is het goed om hierbij stil te staan, om het te herkennen. Dan kun je er wat aan doen!


Wat kun je dan precies doen als je de focus kwijt bent?
We zetten een paar tips op een rij om je focus weer terug te vinden.

  1. Voorkom afleiding: Zet je telefoon op stil of leg hem in een andere kamer. Schrijf op een rustige plek, dus zorg van tevoren bijvoorbeeld dat die grote berg met was is opgeruimd.
  2. Bouw een schrijfroutine: Werk met tijdsblokken. Probeer eens de Pomodoro-techniek: 25 minuten gefocust schrijven, 5 minuten pauze. Begin je sessie altijd op dezelfde manier. Zet een kop thee, steek een kaars aan, of leg je telefoon weg. Dit zijn kleine rituelen die jou kunnen helpen je brein om te schakelen naar ‘schrijftijd’.
  3. Leg de lat wat lager: Als je jezelf dwingt om meteen briljant te schrijven, kan dat verlammend werken. Geef jezelf toestemming om gewoon “iets” op papier te zetten. Begin bijvoorbeeld met een mind dump: schrijf 5 minuten alles op wat in je hoofd zit. Daarna is de weg naar je verhaal vaak helderder.
  4. Aansluitend op de vorige tip, deelden we deze laatst ook al op onze Instagram: Schrijf eerst, perfectioneer later. Durf in je eerste versie groots te denken en vrijuit te schrijven. Schrijf zonder rem, zonder zorgen over stijl of perfectie. Dat komt later wel.
  5. Schrijf met één doel per sessie: Bepaal vooraf wat je wil bereiken: een scène uitwerken, 500 woorden schrijven, of een dialoog herschrijven. Eén helder doel voorkomt dat je afdwaalt of overweldigd raakt.
  6. Schrijf met pen en papier (af en toe): Afstand nemen van je scherm kan wonderen doen voor je concentratie. Geen openstaande tabbladen, geen meldingen. Alleen jij, je gedachten en je handschrift.
  7. Wees een beetje lief voor jezelf: Soms is je focus op omdat je energie op is. Dan is pauze nemen de productiefste optie. Ga wandelen, adem diep in, staar een tijdje uit het raam en ga daarna weer verder.


Tot slot: focus komt en gaat

Focus is geen constante. Ook de meest productieve schrijvers raken ‘m wel eens kwijt. Het verschil zit in hoe je ermee omgaat. Zie het niet als falen, maar als signaal: iets vraagt je aandacht. Soms is dat een korte pauze, soms een andere aanpak. Geef jezelf ruimte om je eigen schrijfritme te ontdekken. Want zelfs met af en toe een omweg, kom je vooruit!


Deel deze blog: