Binie Bos - Blauwblomme

   

In april 2024 vond de boekpresentatie plaats van de roman Blauwblomme, een debuutroman van Binie Bos. Deze historische familieroman speelt zich grotendeels af in Leens, een dorp in de provincie Groningen en gedeeltelijk in België, tijdens de eerste twintig jaar van de vorige eeuw.

In 2014, het jaar waarin uitvoerig aandacht werd geschonken aan het feit dat honderd jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak, begon Binie Bos met een uitgebreide zoektocht naar een Belgische soldaat. De reden was dat ze er achter wilde komen wie de biologische vader van haar moeder was. Naar alle waarschijnlijkheid een vlaswerker uit Vlaanderen, die gedurende die oorlog vier jaar lang geïnterneerd was in het noorden van Nederland. Er ontstond een kortdurende romance tussen deze soldaat en de jonge Tebien Brian, haar oma, met alle gevolgen van dien…

Al met al werkte hetgeen ze ontdekte zo inspirerend dat Binie Bos besloot erover te gaan schrijven. Om het goed aan te pakken volgde ze eerst de Basisopleiding van de Schrijversacademie in Groningen en daarna de specialisatie Romans en korte verhalen in Arnhem. Na het afronden hiervan werd ze nog een jaar lang begeleid door de schrijver Josha Zwaan, die destijds docent en schrijfcoach was aan de Schrijversacademie.

"De opdrachten van de Schrijversacademie waren een welkome aanvulling tijdens mijn zoektocht om me meer te bekwamen in het schrijven. Ik vond het een leerzame en boeiende tijd waar ik veel aan heb gehad. Vanwege de corona en een verhuizing wachtte ik met het opsturen van mijn manuscript naar een uitgever. Ik kan een ieder, die daadwerkelijk van plan is te gaan schrijven, aanraden deze opleiding te gaan volgen. Het heeft mij zoveel meer gebracht dan ik van te voren kon bedenken en ik heb inmiddels de eerste ideeën voor een volgende roman op papier staan."


Over het boek

In het Hoge Noorden werd ze geboren, Tebien Brian. Op een grijze novemberdag in 1899, in een dorp niet ver van zee. Op een tijdstip ergens tussen eb en vloed. In het weidse Groningerland. Binie Bos dook in archieven en liet zich verrassen en verbazen door wat er op haar pad kwam. Ze hoopte een antwoord te vinden op de meest prangende vraag: wie hij eigenlijk was, die mysterieuze man uit het zuiden. Waarom was hij destijds in Leens? Wat betekenden hij en haar oma voor elkaar? Zou ze al zoekende achter de waarheid komen? Een fascinerende en aansprekende zoektocht.

Blauwblomme is een fictief verhaal. Aan de hand van een paar bestaande feiten, aangevuld met informatie verkregen door research is deze roman ontstaan. De titel verwijst naar het knopje van bloeiend vlas dat op springen staat- naar het zachtblauwe vlasbloempje, dat slechts één dag bloeit. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Elikser, Leeuwarden, ISBN: 978 94 6365 630 6. Verkrijgbaar bij de boekhandels in Nederland en België.

Binie Bos (1950) is geboren in Eelde. Zij is ruim veertig jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs. Daarnaast is ze beeldend kunstenaar en lid van de Vereniging van professionele kunstenaars VanTynaarLo. Al ruim dertig jaar maakt ze ontwerpen voor het Bloemencorso in Eelde en begeleidt ze het hele proces tijdens de bouw van de wagens. Sinds een jaar is ze verbonden als docent tekenen- en schilderen aan de Volksuniversitieit van Zuidlaren.


Deel deze blog: