De 2 winnaars van de 'Moedertje lief' schrijfwedstrijd

Dit zijn de winnaars van de schrijfwedstrijd 'Moedertje lief'. Diana en David winnen beide een exemplaar van het nieuwste boek Moederweelde van docent Hetty Kleinloog én een privémasterclass!

Wat hield de schrijfwedstrijd in? Schrijf een verhaal, gedicht of toneel-filmscène met als thema 'Moedertje lief'. Dit kan een dramatisch verhaal zijn, of een horror -, satirisch-, science fiction, kinder - of thrillerverhaal. Het verhaal mag maximaal 300 woorden tellen.

Uit de 84 inzendingen zijn twee winnaars gekozen:

 

Moedertje lief - Diana Redmeijer

Er scharrelt een muis door mijn kamer, een verrassing na een nacht van duistere dromen die ik me niet kan herinneren. Een leven. Alles erop en eraan. Iemand vertelde me over een jongetje dat dood tussen zijn klasgenootjes zat. Hij was gestopt met ademen, zijn hartje stond stil. Ik denk vaak aan de ouders, zijn moeder. Maar daar mag ik me niet mee vergelijken.

Zigzaggend gaat het muisje langs de geuren op de planken vloer. Sporen van natte aarde, piepkleine takjes. Veertjes. Van onder mijn schoenen. Er lag een dode duif aan het pad gisteren. Overal veren. Paul keek er met grote ogen naar, ik had hem willen troosten. Voor alles. De muis heeft mijn voet bereikt. Als een pingpongballetje springt hij er vandoor. Nu eerst het feest. Toen ik zelf vier werd, kreeg ik een speelgoedpoes. Ik raakte hem later kwijt op een circusterrein waar ik jonge leeuwtjes mocht aaien. Grote, onbeholpen klauwen hadden ze. Voor Paul heb ik een hond gekocht, lichtbruin en pluizig. Hij zal er vannacht nog mee slapen. Maar eerst feest. Ik heb soezen gebakken. Paul klopte de slagroom erbij, zijn ogen gefixeerd op de steeltjes van de garde. Telkens op hetzelfde punt raakten ze de room. Witte spikkels vlogen tegen de groene keukenmuur. Ik huilde toen ik ze later met een vochtige doek weghaalde.

Morgenmiddag twaalf uur. Een mooie, laatste ervaring zal het worden. Voor mij dan. Wat Paul beleeft weet ik niet. Spiegelneuronen, die werken bij mensen. Je voelt wat de ander voelt. Een AI kind kopieert slechts. Voor elke situatie de juiste uitdrukking. En toch. Pauls geschrokken gezicht bij de dode duif. Zijn handje dat aan mijn jas trok. Vier is de uiterste leeftijd. Ze kunnen gevaarlijk worden. Ik moet hem aanzetten nu. We gaan cadeautjes uitpakken. Hij is jarig.

 

Moedertje lief - David Muiderman

Wat doen de mannen op het dak Ze staan in een cirkel, ze praten Waar praten ze over? Wat ze straks gaan doen Hoe ze iets zullen oplossen Wat de volgende stap is Op het dak Pas op val niet mannen Niemand zal vallen Want ze gaan aan het werk En als je werkt val je niet. En Als je valt ben je aan het vallen Dan is het bijna pauze Moedertje lief komt met haar hoofd Uit het dak Willen jullie koffie en een stroopwafel Jaja lekker zeggen de mannen Dat gaat er wel in Ze gaan nog even aan het werk De zon staat hoog en het dak brandt De ene man heeft het hemd uit De andere staart naar de zee Moedertje lief steekt voor een tweede keer Haar hoofd Uit het dak Kunnen jullie wat aanpakken Ik heb de koffie in een thermoskan Suiker en melk in dit bakje Een man buigt en zegt bedankt mevrouw De ander keert zijn rug naar de zee Dan verdwijnt het hoofd van Moedertje lief Voor een tweede keer In het gat De mannen drinken koffie De zon brandt De zee ruist En niemand valt van het dak

 


Lees meer over de schrijfwedstrijd

Lees de vorige blog: Maak zin(nen) – Stefan Popa

Ga terug naar het overzicht van alle blogs

 

 


Deel deze blog: