De Erfschat - Marlene van Steensel

“Ik wil een boek schrijven over deze plek”, schrijft Marlene van Steensel vijftig jaar geleden in haar dagboek. Nu is dat boek er: ‘DE ERFSCHAT’ Als kind van een getraumatiseerde KNIL-militair, woonde Marlene van Steensel, na het plotselinge overlijden van haar moeder, een periode in een pleeggezin in het Jeugddorp de Glind, een streng gereformeerd, bijna van de buitenwereld afgesloten dorp. Voor haar debuut bundelde Marlene met uitzonderlijke verbeeldingskracht haar persoonlijke en professionele ervaring met jeugdzorg tot een fascinerende roman. Tijdens de boekpresentatie op 12 mei jl. nam Prinses Laurentien van Oranje het eerste exemplaar van DE ERFSCHAT in ontvangst.

Marlene rondde in 2020 de schrijversacademie af met de specialisatie Roman en korte verhalen. Zij liet zich in het bijzonder inspireren door Hans Bouman. Zijn feedback, ‘hier zit een groter verhaal in’ legde de schrijverskiem voor DE ERFSCHAT en leidde tot samenwerking met Hans als manuscriptbegeleider van dit opmerkelijke en krachtige verhaal.

In DE ERFSCHAT brengt Marlene een ongekende wereld tot leven. De personages die zij creëert belichamen een levendige realiteit en slepen je onontkoombaar het verhaal in. Met spanning, gecombineerd met een relativerende dosis humor, houdt zij de lezer in haar greep:

Lottes vader heeft in 1949 het ereteken voor orde en vrede ontvangen, maar draagt de demonen van zijn oorlogsverleden met zich mee. Als haar moeder plotseling overlijdt, lukt het de oud KNIL-militair niet de vrede in eigen huis te bewaren en valt het gezin uiteen. Lotte komt te wonen in een streng gereformeerd jeugddorp met 180 kinderen die uit huis geplaatst zijn. De spanningen in deze smeltkroes van achtergronden en culturen lopen hoog op. Wie kun je wel en niet vertrouwen? Welke geheimen moeten koste wat het kost verborgen blijven? En wat gebeurde er die noodlottige avond in 1979?

Als Lotte dertig jaar later een reünie bezoekt, duiken schimmen uit het verleden weer op….

De Erfschat is verkrijgbaar als paperback en e-book bij alle (online) boekhandels in Nederland, bol.com en via www.marlenevansteensel.nl

 

Ga terug naar de Wall of Fame


Deel deze blog: