December - Kathy Mathys

December

De decembermaand heeft op mij altijd een bijzondere bekoring uitgeoefend. Niet alleen is het de maand van Sinterklaas en Kerstmis, ik verjaar ook in december. Feest dus. Toch staat december bij mij ook voor stilte en introspectie. In mijn debuut Smaak. Een bitterzoete verkenning schreef ik: 'In december worden de dagen korter en lijken de dingen dieper weg te kruipen in hun vel. Terwijl ik de kerstboom versier, denk ik aan het verglijden van de tijd.’

Ook schrijfster Jeanette Winterson is betoverd door de stille magie van de decembermaand. In Kerstdagen beschrijft ze haar kerstavondritueel. Op BBC Radio 4 luistert ze naar A Festival of Nine Lessons and Carols, een programma dat al sinds 1928 bestaat. Ondertussen bereidt ze een eenvoudig maal van gerookte zalm, vers brood en champagne. Ze geeft zich over aan 'geestelijke ontspanning en spirituele concentratie’.

Het verwondert me niet dat de decemberdagen geliefd zijn bij (sommige) schrijvers. Is er een mooiere tijd om te reflecteren op wat was en wat komt? Wanneer ik mijn schrijfstudenten aanmoedig om in december te schrijven, krijg ik meestal te horen dat ze geen tijd hebben. Ze dienen schoenen en kerstsokken te vullen. Een kerstborrel hier, een familiefeest daar, hoe zouden ze in godsnaam aan schrijven toekomen? Ik snap hun frustratie als geen ander. Mijn hierboven geschetste decembermaand is een ideaalbeeld. Ook ik moet op zoek gaan naar de gaten en kieren in mijn dagen.

Dit jaar heb ik mijn voorzorgen genomen. Ik heb me ingeschreven voor een decemberprogramma waarbij je de hele maand elke dag een opdracht in de mailbox krijgt, een zetje om pen op papier te zetten. Geen huiswerk, niets feedback, je doet het voor jezelf, als een bezinning. Bij mij staat december dit jaar sowieso in het teken van het schrijven want volgend jaar verschijnt mijn nieuwe roman. Toch ben ik blij dat ik me hiervoor heb aangemeld. We zijn namelijk niet alleen makers van verhalen, we dienen ook na te denken over ons schrijverschap. Wat willen we nog schrijven? Wat zijn onze plannen? Welke dromen kloppen in ons hart?

Er zijn geen betere dagen om je daarover te bezinnen dan die donkere laatste dagen van het jaar, echt waar. Probeer het eens. Ga op zoek naar die gaten en kieren. Schrijf eens wat anders dan alleen maar een sinterklaasgedicht. En ben je niet zo van de reflectie, ga dan lekker uit de bol met dat ene verhaal dat al zo lang in je hoofd rondzingt. Veel decemberplezier!

Kathy Mathys


Deel deze blog: