Ellen Kusters - Leven na een burn-out

 

Op 1 juli 2024 is de herschreven autobiografie 'Leven na een burn-out' van oud-student Ellen Kusters gelanceerd. Ellen denkt het allemaal prima voor elkaar te hebben: een mooi gezin, een goede baan als leerkracht, een fijn huis en een druk sociaal leven. Echter, de snel op elkaar volgende ontwikkelingen in het onderwijs, de veranderende mentaliteit van kinderen en ouders en een hoop administratieve rompslomp zorgen ervoor dat ze zich steeds minder gelukkig voelt in haar werk als juf. Ze stort in en belandt in een heftige burn-out.

Ellen: "Inmiddels is het een hele poos geleden dat ik mijn eerste boek (een autobiografie over mijn werk als juf en de burn-out waarin ik belandde “Er was eens… een juf”) verscheen. In september 2017 om precies te zijn. Dolgelukkig was ik. Ik organiseerde een boekpresentatie en mijn boek verkocht goed. Totdat de uitgever op een dag spoorloos verdween. Groot was mijn teleurstelling en woede. Al mijn harde werk voor niks.

Ik plaatste een oproep op Facebook en vond een uitgever bereid om mijn boek opnieuw uit te geven. Geweldig hoe de kracht van social media werkt. Mijn manuscript herschreef ik en met een redacteur redigeerde ik het herschreven verhaal. Door omstandigheden kwam het traject een tijd stil te liggen. Toch bleef het in mijn achterhoofd spoken. Ik geloofde zelf heel sterk in mijn verhaal. Jammer genoeg is mijn verhaal nog altijd actueel. In plaats van minder kampen steeds meer mensen met burn-out klachten. Het taboe rondom psychische kwetsbaarheden is nog niet doorbroken.

Daarom blijf ik mijn verhaal delen, blijf ik transparant en kwetsbaar over mijn proces. Na al die jaren (het is inmiddels ruim acht jaar geleden) ben ik hersteld, maar het blijft een zwakke plek. Het universum werkt op mysterieuze wijze, want een paar weken geleden ontving ik een mailtje van de uitgever dat mijn boek eindelijk opnieuw gaat verschijnen. De geplande datum staat voorlopig op 1 mei. Ik richt me meer en meer op spreekklussen als ervaringsdeskundige burn-out en bedacht hoe mooi het zou zijn als ik mijn herschreven autobiografie als extra aanvulling zou kunnen meenemen. Het geschreven verhaal ondersteunt mijn gesproken verhaal. En als je er aandacht aan geeft, komen er blijkbaar “toevallig” kansen en mogelijkheden op je pad. En zie daar, mijn boek gaat nu echt opnieuw uitkomen.

Hopelijk zal het dit keer zijn weg vinden naar een groter publiek. Mijn verhaal is namelijk het verhaal van velen. Het gaat niet specifiek om mij, het gaat om een maatschappelijk probleem waar velen zich in zullen herkennen. En daarom vind ik het belangrijk om veel mensen te bereiken. Ik wil mensen her- en erkenning geven, ze bewust maken van hun gedachten en gevoelens en om hiermee daadwerkelijk iets te doen. Om burn-out klachten structureel aan te pakken. Het had mij enorm geholpen als er toen een soortgelijk verhaal was geweest."


Deel deze blog: