Elza Hogendoorn – Een huis van karton

Elza Hogendoorn was altijd al een schrijver, maar auteur voelde zij zich nog niet. Daarvoor moest een boek uitgegeven worden. Sinds augustus 2023 is dat er: Een huis van karton. Een voorleesboek voor jonge kinderen over het thema dakloosheid en gastvrijheid.

Er lagen altijd al uitgewerkte verhalen bij Elza op de plank, maar geen van allen haalden het tot de uitgeverij. Elza besloot dat zij het professioneel aan wilde gaan pakken en schreef zich in voor de opleiding Romans en korte verhalen. In 2020 volgde zij de lessen met veel plezier, terwijl zij ondertussen werkte aan een Young Adult roman.

Elza volgde de opleiding grotendeels online en leerde veel schrijfvaardigheden. Maar wat haar het meeste hielp, was het leren opbouwen van een verhaal met personages, spanning en alle elementen die hierbij hoorden. De ruimte die er was om eigen werk te bespreken en te sparren met medestudenten ervoer ze ook als zeer helpend en waardevol.

Tijdens de opleiding Romans en korte verhalen kwam de Young adult steeds verder in de steigers te staan, maar grappig genoeg was het eerste wat ze voltooide niet deze roman maar een kinderboekje. De opleiding gaf zoveel energie om te schrijven, dat een idee voor een kinderboekje ook de ruimte kreeg en binnen een week op papier stond.

Een huis van karton gaat over Nina en Silas, die in aanraking komen met dak- en thuisloosheid. Een dief in hun straat blijkt iemand te zijn zonder huis. Omdat Nina een kartonnen doos tot een huis heeft ‘verbouwd’, heeft zij de oplossing al snel gevonden: daar kan hij wonen! Samen met Silas gaat ze naar hem op zoek in het park. Hoe loopt dat af? Het volgende probleem dient zich ook al snel aan: het gaat regenen en het kartonnen huis kan niet naar binnen. Gelukkig heeft de buurvrouw een oplossing, als zij het huis wil kopen. Met het geld dat ze hiermee verdienen, bedenken Nina en Silas een nieuw plan.

Een huis van karton biedt kinderen een heerlijk voorleesboek en helpt het gesprek met kinderen op gang over een ontzettend actueel en verdrietig probleem. De lichte toon in het verhaal wordt gewaardeerd, blijkt uit recensies.
Een huis van karton is voor 13,99 verkrijgbaar als hardcover en e-book bij (online) boekhandels in Nederland, bol.com of via de Instagram van Elza Hogendoorn.


Deel deze blog: