Manouck Kwakernaat - Van Ambassadeur naar fraudeur

Debutant Manouck Kwakernaat schrijft in haar non-fictie boek ‘Van Ambassadeur naar fraudeur’ over haar ervaring als croupier in een casino. Zelf kreeg zij na vijftien jaar dienstverband te maken met de angstcultuur binnen haar organisatie. Kwakernaat was ambassadeur van een nieuw project, maar op een dag werd een onderzoek naar haar ingesteld. Ze behandelden haar als fraudeur en Manouck kwam in aanraking met een systeem dat je niet beschermt tegen machtsstructuren. Vanaf dat moment reed ze met hartkloppingen naar het werk. Ervaarde ze collega’s die zich confirmeerden aan de machtscultuur en zich tegen haar keerden en wegkeken. Haar verhaal op papier zetten was in eerste instantie een manier om haar ervaring te verwerken. “Ik dacht: dit verhaal gaat niemand geloven. Ik moet het ook voor mijzelf opschrijven, omdat het te krankzinnig voor woorden is. Al snel voelde ik dat ik eigenlijk een boek aan het schrijven was.”

Manouck laat in het boek zien wat het emotioneel met haar heeft gedaan. Ook geeft ze een inkijkje in het rechtssysteem. Met het uitgeven van dit boek pleit ze voor een onafhankelijk orgaan waar werknemers hun verhaal kunnen doen en de organisatie aangesproken wordt op een toxische werksfeer en ziekmakend gedrag.

Terwijl Manouck de marketing opstartte en een boektrailer maakte, zat ze midden in de columns en blogcursus van de Schrijversacademie. De feedback van Emile Hollman zorgde ervoor dat Manouck inzag dat ze haar columns ook kon schrijven om haar boek te promoten. Sindsdien schrijft ze columns over de thema’s die ze met haar boek bespreekbaar wil maken. Haar missie is om te strijden voor de volgende generatie. “Wat mij is overkomen, mag hen niet gebeuren. Daarom heeft mijn nichtje Leya het eerste exemplaar symbolisch in ontvangst genomen.” 

Meer informatie over Manouck of haar boek vind je op haar website.


Deel deze blog: