Marcel van Stigt - De laatste Sonck

Oud-leerling Marcel van Stigt heeft de historische biografie 'De laatste Sonck' uitgebracht. Hoofdpersoon is Meynard Albert Sonck de Vries (1702-1737). Hij was een telg van de vooraanstaande regentenfamilie Sonck uit Hoorn.

Marcel van Stigt had zijn passie voor het schrijven al extra vuur gegeven tijdens de opleiding Scenarioschijven onder leiding van Hans Bouman. Geïnspireerd geraakt heeft hij daarna, in 2019, de opleiding Familieverhalen en Biografieën schrijven gevolgd bij Tania Heimans. Als project werkte hij aan een verhaal over Meynard Albert Sonck de Vries, op wiens naam hij stomtoevallig was gestuit.

Tot zijn grote verrassing en verbazing heeft Marcel over dit personage heel veel relevante informatie boven water kunnen krijgen: Meynard was het zwarte schaap van een vooraanstaande regentenfamilie, heeft een aanslag met dodelijke afloop beraamd op een schepen uit Heiloo, heeft zich 'schuldig' gemaakt aan sodomie, in die tijd strafbaar, heeft vastgezeten in de Gevangenpoort in Den Haag, is aan de doodstraf ontkomen, is tot levenslang veroordeeld in het Slot Purmersteyn in Purmerend, een vervallen kasteel dat rond 1733 alleen nog fungeerde als gevangenis, heeft geprobeerd te ontsnappen, wat is mislukt, en is daarna overgebracht naar een verbeterhuis in Delft, waar hij is overleden. Voldoende stof voor een boek.

Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en op personen die echt hebben bestaan, maar omwille van het verhaal heeft hij er nog veel bij verzonnen.

Hier de link naar het boek, met dank aan Hans Bouman en Tania Heimans, die hem bijzonder hebben geïnspireerd.

Ga terug naar de Wall of Fame


Deel deze blog: