Steeds meer jongeren duiken in de boeken

Het is volop in het nieuws: jongeren lijken steeds meer waarde te hechten aan boeken. Hoewel deze generatie vaak wordt bekritiseerd omdat ze alleen maar naar schermen staren, gaan steeds meer jongeren naar de bibliotheek, vooral dankzij social media. Waar je vroeger cool was met een dure auto of een outfit van een bekende designer, zijn nu intellectuele nieuwsgierigheid en cultuur de statussymbolen. 

Op platforms als TikTok en Instagram zijn inmiddels hele communities van jonge boekenliefhebbers te vinden. Boekhandels zien door “BookTok” een stijgende lijn in het aantal klanten en vaak hebben deze winkels zelf ook een account op TikTok. Een goede boekenkast is een nieuwe must-have, maar het draait niet alleen om de hoeveelheid boeken. Het gaat ook om hoe je ze presenteert, bijvoorbeeld op uitgeverij of kleur. Onder het motto "Het oog wil ook wat" worden veel foto's gedeeld van uniek ingerichte boekenkasten. Voorwaarde is wel dat het boek er goed uit moet zien, het liefst een speciale editie, en zeker geen saaie paperback.

Welke boeken met name een hit zijn? Young Adult-boeken, maar ook klassieke literatuur maakt een comeback. Deze trend sluit aan bij een bredere culturele verschuiving, zoals meer interesse in persoonlijke ontwikkeling, mindfulness en een bewustere levensstijl. Boeken worden nu gezien als instrumenten voor groei en zelfontplooiing. Hierdoor krijgen ze alsmaar meer status. Leuk om te zien!


Deel dit nieuws: