Column oud-student Aisha Dutrieux

Columns schrijven, dat werd mijn nieuwe schrijfdoel. Maar hoe moest dat eigenlijk? Om daar achter te komen las ik elke column die ik tegenkwam, in de krant, op het internet en in tijdschriften die ik vond in de wachtkamer bij de tandarts. Ik las met aandacht, ontleedde opbouw, zinsconstructie, toon, boodschap. De écht goede columns knipte ik uit en bewaarde ik in een mapje op mijn werkkamer. Na een tijdje viel het me op dat die allemaal van een beperkt groepje columnisten afkomstig waren. Kennelijk was dat een stijl die me beviel, maar waarom eigenlijk? Ik sloeg aan het analyseren. Al met al was ik er dus al even druk mee, maar zelf iets schrijven, dat durfde ik nog niet zo goed.  

Gek eigenlijk, want ik had al een opleiding aan de Schrijversacademie gevolgd én inmiddels al twee romans uitgebracht. Toch voelde het schrijven van columns als een geheel andere tak van sport. En ineens viel het kwartje: de basismodules en de specialisatie Romans en korte verhalen van de Schrijversacademie hadden mij het vertrouwen en de schrijfroutine gebracht die uiteindelijk tot mijn romans hadden geleid. Waarom dan niet de opleiding Columns en Blogs Compleet gaan doen?  

Voor deze opleiding bleek je het STAP-budget te kunnen inzetten, ik hoefde dus maar een deel zelf te betalen. Maar ook zonder deze meevaller zou ik het zo weer doen, want het heeft me heel veel opgeleverd.  

Wat ik vooral miste nadat mijn vorige opleiding aan de Schrijversacademie tot een einde was gekomen: het samenkomen met gelijkgestemden. Mensen die net als ik heel erg van schrijven houden, die ook nog eens openstaan voor andermans inbreng op hun eigen werk en graag meedenken over hoe jouw verhaal nóg beter kan worden verteld. Gelijk bij de eerste bijeenkomst van deze nieuwe opleiding was dat gevoel er weer. Weer een fijne groep, opnieuw een kundige docent.  

De opleiding zorgde ervoor dat ik dan eindelijk eigen werk ging maken. Ik schreef columns en opiniestukken, die ik instuurde naar NRC en de Volkskrant. Een aantal werden er geplaatst. Vervolgens werd mij gevraagd om een aantal columns te schrijven voor de website van de Volkskrant en uiteindelijk zelfs voor de papieren krant. Zoals ik al zei: het heeft me heel veel opgeleverd.  

Maar sinds ik de opleiding heb afgerond, mis ik de bijeenkomsten opnieuw. Dus nu zit ik me af te vragen: welke opleiding zal ik nu eens gaan volgen…..? 

Aisha Dutrieux is schrijver bij uitgeverij Spectrum. Haar debuutroman Het leven noemen bereikte de shortlist van de Hebban Debuutprijs. De roman Wees niet bang verscheen in juni 2022. Haar columns en opiniestukken verschenen in NRC en De Volkskrant en zij werkt aan een nieuwe roman. Op de website Schrijfplaats.nl geeft zij schrijftips en -adviezen.   


Lees hier meer over de opleidingen Columns en blogs schrijven en Columns en blogs compleet


Deel deze blog: