Andersom – Marian Rijk

De omtrekkende beweging

Toen ik aan mijn eerste boek werkte, kreeg ik een opdracht van mijn schrijfdocent. Ze vroeg me om het volgende hoofdstuk in een totaal andere stijl te schrijven en reikte me een boek aan van een willekeurige auteur: ‘Probeer het eens zo!’

Ik worstelde me door enige tegenzin (dat kost onnodig veel tijd!), maar deed het. De eerste zinnen schreef ik haperend, zoekend naar woorden in deze voor mij onnatuurlijke stijl. Na een paar regels eigende ik me het ritme en de stijl van de andere auteur toe. Halverwege de pagina kreeg ik er tot mijn verwondering plezier in en niet veel later vlogen mijn vingers over het toetsenbord.

De opdracht bleek een gouden greep. Het uit-mijn-comfortzone-schrijven gaf niet alleen mij, maar ook het verhaal een impuls: door expliciete details en korte zinnen ontstond er meer tempo en spanning. Weken later herschreef ik het stuk naar mijn eigen stijl maar met behoud van de opgewekte energie.

Nu volgt de TIP!
Verlaat tijdens het schrijven het pad dat je bewandelt om na een omtrekkende beweging terug te keren en de route met nieuwe inzichten voor te zetten.

Concreter:
De omtrekkende beweging maak je door een andere stijl uit te proberen (zoals ik deed), maar ook door:

  • in een hoofdstuk of scène van perspectief te wisselen (van hij/zij naar ik of jij of visa versa);
  • van grammaticale tijd te veranderen (naar de tegenwoordige tijd, verleden tijd of juist toekomende tijd);
  • een onbelangrijk personage als hoofdpersoon te nemen (hoe ziet de wereld er dan uit?).

En dan, als je dit stuk met volle overtuiging geschreven hebt, draai je het weer om naar het lopende verhaal. Herschrijf het in je eerder gekozen perspectief of grammaticale tijd of met je originele hoofdpersoon.

De tijdsinvestering betaalt zich terug.
Zeker weten dat je beeldspraak, personages, decor en dialogen verrijkt en verdiept zijn. En wie weet, blijkt dat zijpad te leiden naar een prachtig vergezicht of een nieuwe route in je verhaal.

 

 


Lees hier de laatste blog van Marian: Schijven is speuren – 5 tips voor deskresearch

Ga terug naar het overzicht van alle blogs