Feest - Anna van Praag

Het is Kinderboekenweek! Dat wordt gevierd met een groots Kinderboekenbal, met stapels kinderboeken in de boekwinkels, liedjes en geschenken, griffels en penselen. Zelfs als je niet voor kinderen schrijft of zelf geen kinderen hebt, kan het je bijna niet ontgaan.

Maar wist je dat er ook een Boekenweek van Jongeren is?

Ook dat is een CPNB campagne, ook daar hoort een geschenk bij en achter de schermen gebeurt er van alles. Zoals de Literatour, een schrijverstournee langs heel veel middelbare scholen.

Ik doe zelf ook mee aan die tournee, want ik schrijf boeken voor kinderen van 12 tot en met 25.

Maar toen ik nog voor de basisschool schreef, had ik het veel drukker met nevenactiviteiten en verdiende ik ook nog eens een stuk meer aan de royalties. Want ja, je kunt een jongen van vijftien bijna geen stommer cadeau voor zijn verjaardag geven dan een boek… terwijl de leeslijsten op school bijna alleen maar gaan over volwassenliteratuur… en ontlezing sowieso een groot probleem is.

Maar voor mij is het geen probleem! Voor mij is schrijven voor en over jonge mensen een onuitputtelijke bron. En ook nog eens een prachtige subcultuur binnen de jeugdliteratuur, er worden alleen al in Nederland zulke adembenemend mooie boeken voor jongeren geschreven. En dan bedoel ik dus niet de grote mensen schrijvers die ook jongeren aanspreken, dan bedoel ik de schrijvers die in al hun werk denken en kijken en praten als pubers. Als tieners. Als studenten. Die die beperking tot grote kunst hebben verheven.

Natuurlijk is daar publiek voor. Dat is geen probleem, dat is een verrukkelijke uitdaging. Net zoals het verkennen van een of andere exotische reisbestemming die nog niet een uitgesleten backpacktrail heeft.

Ik nodig jullie, schrijvers en lezers, uit om die reis te maken. Koop (voor jezelf) een boek in de Kinderboekenweek en laat het deze keer misschien een jeugdboek zijn. Dat doe ik ook. En verder ga ik, bij gebrek aan eigen feestje, dansen op het Kinderboekenbal. Want ja, er is veel om te vieren, heel erg veel!

Anna van Praag


Deel deze blog: