Schrijversdag 28 oktober 2023

Wees geen Calimero op sociale media

Door: Joost van Gijzen

Sinds 2013 is Nederland honderden romans, kinderboeken, familieverhalen, thrillers, columns en poëziebundels rijker. Want zo lang bestaat de Schrijversacademie al. En natuurlijk gaan we gewoon door, dus heette manager Wietske Klomp op 28 oktober jongstleden een tiental nieuwsgierigen welkom in Utrecht. Zij volgden een masterclass bij Robert Haasnoot en konden vervolgens netwerken met de huidige studenten die in grote getale naar De Zalen van Zeven (goede titel voor een boek) waren gekomen.

In de sfeervolle kapelzaal liet medeorganisator en docent/journalist Manon Duintjer vervolgens Liang de Beer plaatsnemen aan haar interviewtafel. Liang debuteerde onlangs met een fantasyverhaal, na het afronden van meerdere specialisaties van de Schrijversacademie. Ze werkt nu aan een roman met autobiografische elementen, een uitwerking van een eveneens gepubliceerd essay (lees ‘Antonlogie - verhalen over het gedachtegoed van Anton de Kom’ - Atlas Contact). En dan zit ze ook nog in de jury van de Opzij Literatuurprijs.

Voormalige studente Marlene van Steensel besloot om, na een op zich succesvolle ronde langs de uitgeversgordel, haar roman ‘De Erfschat’ zelf op de markt te brengen. Dit doet Marlene in samenwerking met ParisBooks, en ze deed onderhoudend verslag van haar ervaringen, van de boekfunding tot en met het verzamelen van tegenlezers, en de creatieve dialoog die haar de mooie cover opleverde.

Zelf uitgeven betekent helaas dat er geen grote publiciteitsmachine achter je staat. Gevestigde én nieuwe auteurs zoals Marlene konden dan ook hun voordeel doen met alle tips van Rachel van Charante, die bij Xander Uitgevers zit. Uiteraard kwamen de ‘socials’ uitgebreid aan bod. Er was wat dat betreft geen generatiekloof, het nog niet inzetten leek eerder een kwestie van gêne. Rachels antwoord was helder: ‘beat your inner Calimero!’. Jouw boek verdient publiek en dat mag je uitdragen.

Als laatste stapte gevestigd auteur en oud-journalist Sacha Bronwasser het podium op. Manon was terug achter de microfoon en bevroeg Sacha over haar twee Ambo|Anthos romans ‘Niets is gelogen’ en ‘Luister’ – dit jaar verschenen en al toe aan de zevende druk. Wat is haar proces, hoe komt ze op haar bewonderde metaforen, hoe blij is ze met de vrijheid die non-fictie haar geeft? Ze geeft aan dat haar non-fictie achtergrond, met name het schrijven over moderne kunst, haar woorden heeft gegeven voor emoties en andere ongrijpbare zaken. Ze kan die preciseren en zo succesvol oproepen bij de lezer.

De aanwezigen zouden nog uren kunnen luisteren naar de nuchtere Sacha, maar het is tijd voor de borrel en het iets minder nuchter dromen over eigen bestsellers. Het was een geslaagde dag – de eerste dag van de volgende tien jaar Schrijversacademie.

 


Lees de vorige blog: Feest – Anna van Praag

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: