Daarom schrijf ik – Jowi Schmitz

Milo (6) heeft een muur van omhoog stromende lava gemaakt zodat Arans kat niet meer kan inbreken. Volgens Aran (10) kan lava helemaal niet omhoog stromen. Maar ik ben scheidsrechter en zeg dat rode lego alles kan.

Was het echte leven maar zo makkelijk.

Besloten we gewoon dat alle chocola basisvoedsel voor de teerbezielden is. Dat we er dapper, mooi en briljant van worden. En dat het dan ook zo ìs.

Dat je iemand niet begrijpt en even zijn hoofd openschroeft om te kijken wat hij bedoelt. Dat je al die dromen die je koestert niet alleen waarmaakt, maar dat er onderweg ook allemaal bordjes zijn die je aanmoedigen. ‘Jowi, linksaf voor extra veel geluk.’  Dus ik linksaf.

Geen onzekerheid, gewoon stralend je leven beleven.

Daar komen de verhalen in het spel. Veel boeken zijn bezweringen. Hoe erg het er ook aan toegaat, binnenin dat boek, het is nooit helemaal echt. Er is bovendien altijd een kans op verbijsterende voorspoed. Geen dooie momenten, een voortdurende spanningsboog en de zekerheid: zó moet het verhaal gaan en niet anders. Lezen is vluchten van die rommelige werkelijkheid, waarin niets een teken is. Of áls het al een teken is, dan weet niemand precies van wát. En je zin krijg je ook al niet zo vaak, in het echte leven. Of nou ja, soms, als ik moet bemiddelen tussen Aran en Milo. En in boeken dus. Daarom schrijf ik. Om het leven tot omhoog stromende lava te transformeren. Zelfs al zegt Aran dat het niet kan.

Over de Auteur

Jowi Schmitz schrijft voor volwassenen en kinderen. Ze debuteerde in 2005 met Leopold, een roman over een man die kip wordt. Daarna verschenen er non-fictie boeken, nog een roman, diverse kinderboeken en allerlei andersoortige teksten. Ze schreef ook voor de kinderpagina van NRC Handelsblad, en ze heeft al jaren een weblog jowischmitz.nl

Volgend jaar komt haar nieuwe boek uit!

Wil je een roman of kort verhaal schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? kijk dan hier