10 handige schrijftips

10 handige schrijftips

Ben jij bezig met een nieuw verhaal en kun jij wel een aantal schrijftips gebruiken? Wij hebben er 10 voor jou uitgelicht!

Schrijf actief Deze tip klinkt misschien als een cliché, maar het is belangrijk om dit altijd in de gaten te houden en toe te passen. Zet zinnen zoals ‘de jongen wordt achtervolgd door de hond’ om in ‘de hond achtervolgt de jongen’. Op deze manier vermijd je ook altijd het werkwoord worden, wat een no go is als je actief wilt schrijven.

Wees zuinig met grote woorden Woorden zoals ‘episch, fantastisch, geweldig of historisch’, zijn alleen van toepassing op iets dat echt groots en significant is. Wanneer je deze woorden gebruikt voor te kleine gebeurtenissen, dus waar de woorden eigenlijk te groot voor zijn, heb je geen woorden meer over voor de gebeurtenissen waar ze wel echt voor nodig zijn.

Breek je tekst op Lezers zullen snel de verhaallijn en hun interesse uit het oog verliezen of zelfs de tekst compleet overslaan als het te lange lappen zijn. Door de tekst op te breken, houd je het leesbaar en blijven lezers gefocust. Vraag jezelf af als je aan het schrijven bent of het tijd is voor een nieuwe paragraaf. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw gesprek begint of als je een nieuw idee of beschrijving uitlegt.

Lees je eigen verhaal Het is belangrijk om kritisch op jezelf te blijven. En dat doe je het best door als lezer jouw eigen geschreven verhaal te lezen. Wil je verder lezen en is het verhaal pakkend? Dan ben je op de goede weg. Als dat niet het geval is, kun je zelf de saaie of nikszeggende stukken anders inrichten.

Lees iedere zin drie keer Deze tip haakt in op de bovenstaande tip. Controleer iedere zin op deze punten: of elk woord bijdraagt aan de boodschap, of je niet te veel woorden zoals ‘helemaal, compleet en eigenlijk’ gebruikt en of er geen woorden met dezelfde betekenis in staan.

Vertrouw op gewoonte, niet op inspiratie Als je maar blijft wachten en vertrouwen op inspirerende momenten, dan kom je niet zo ver. Maak daarom een gewoonte van schrijven en kies een aantal momenten op de dag om een bepaalde tijd te gaan schrijven. Schrijf bijvoorbeeld 15 minuten in de ochtend, middag, avond en voordat je gaat slapen. Zo ontdek je wanneer je het creatiefst bent en dan komt de inspiratie vanzelf!

Leg zo eenvoudig en helder mogelijk uit Gebruik alleen woorden die jij volledig begrijpt, zonder ze te hoeven opzoeken. Gebruik ook geen jargon of technische termen; de meeste lezers zullen het niet snappen. Dit zal helpen om het vertrouwen te krijgen van de lezer en geeft diegene het gevoel dat hij of zij geen informatie mist.

Schrijf zintuiglijk Omschrijf hoe de omgeving van het verhaal eruitziet en hoe de personages zich voelen. Wat is er te zien, horen, voelen, ruiken of zelfs te proeven? Gebruik kleuren, geluiden en geuren. Met zintuiglijk schrijven geef je meer dimensie en emotie aan het verhaal.

Vervang passieve werkwoorden door sterke werkwoorden Door zinnen zoals ‘de man praatte hard in de menigte’ te vervangen door ‘de man schreeuwde in de menigte’, creëer je een directere en impactvollere manier om de boodschap over te brengen. Door passief te schrijven, komen zinnen zwak en ‘onzeker’ over.

Schrijf gevarieerd Als je je woordgebruik varieert, houd je de aandacht beter van de lezer. Begin een alinea of zin niet met hetzelfde woord. Om herhaling te vermijden kun je het beste beginnen om veelgebruikte woorden zoals ‘dan, de, dat en maar’ te elimineren.

Onze bron voor deze schrijftips en waar je er nog meer kunt lezen: https://www.ivoryresearch.com/blog/15-writing-lessons-from-successful-authors-and-how-to-apply-them/

 


Meer schrijftips? Bekijk ook eens deze blog: Schrijftips per genre

Ga terug naar het overzicht van alle blogs

 


Deel deze blog: