Nieuwste blog - Heidi Koren

Door Heidi Koren

Naast docent bij de Schrijversacademie ben ik zelf ook student. Voor de Master Kunsteducatie doe ik momenteel onderzoek naar poëzie in het primair onderwijs. Hiervoor verdiepte ik mij in het creatief proces en ik kom tot de conclusie dat je het onbewust eigenlijk de hele dag door uitvoert.

Oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren. Dat zijn de vier fasen waarin we het creatief proces verdelen in het onderwijs. Als je boodschappen doet oriënteer je je ook eerst (waar staat de jam) onderzoek je (welke is het lekkerst) voer je uit (afrekenen) en evalueer je (shit pindakaas vergeten).

Je kunt de vaardigheden die je nodig hebt voor het proces trainen door ze vaker en bewust uit te voeren. Dat is niet alleen heel erg handig voor je schrijfproces maar ook heel erg leuk én, niet onbelangrijk; het kost geen tijd!

Op de fiets naar de bakker, terwijl je de hond uitlaat of onderweg naar je moeder in de trein. Kijk om je heen op zoek naar een onderwerp. Wees niet te kritisch; alles is mogelijk, van de kale boom, of hondendrol op de stoep tot het kibbelende stelletje voor je.

Als je een onderwerp hebt ga je onderzoeken: wat zie je nou écht? Hoe groot is het, hoe klein, wat zijn de verschillen, overeenkomsten, opmerkelijkheden? Verzamel zoveel mogelijk data, gewoon in je hoofd. Dan pak je je telefoon en spreek je de eerste versie in. Het maakt niet uit dat het niet goed is. Probeer gewoon een coherent stukje over je onderwerp te vertellen. Eenmaal thuis luister je het af, pas dán pak je pen en papier en schrijf je er een nieuwe versie van.

Ter inspiratie zou ik iedereen een bundel met zeer korte verhalen van A.L. Snijders of Lydia Davis gunnen. Veel oriëntatie-, onderzoek-, uitvoer- en evalueerplezier. Dat is dus schrijven!

 


Lees meer over Heidi Koren: klik hier!

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: