Vakantieboeken

De zomer is weer in aantocht en het duurt niet lang meer of je mag even heerlijk genieten van een relaxte vakantie. Zie jij jezelf deze zomer ook weer liggen onder een parasolletje? Strakblauwe lucht, lekker warm briesje, koel drankje en af en toe een duik in zee of het zwembad om af te koelen? Mist er nog iets? Ja natuurlijk: een goed boek! We zetten wat leuke boeken voor je op een rijtje die je straks kunt verslinden op je strandstoel (of, als je niet kunt wachten: om nu alvast te lezen ter inspiratie!). Het zijn boeken in verschillende genres maar met allemaal 1 thema: reizen. Om lekker in de sfeer te blijven!

 

Romans

Vrije Vogels Auteur: Ilja Gort Jaar: April 2022 Speelt zich af in: Zuid-Frankrijk/Pyreneeën.

We dromen er allemaal van: Een wijndomein in Zuid-Frankrijk. Voor Abel en Angela werd deze droom werkelijkheid en niets lijkt het geluk dan ook in de weg te staan. Totdat ze bezoek krijgen van een Brabantse motorbende. En die komen niet voor de gezelligheid! Vrije Vogels is het vervolg op Bed en Breakfast en Godendrank, maar Vrije Vogels begrijp je ook zonder dit boek eerst te lezen. En anders neem je ze gewoon allebei mee in je koffer!

De Jasmijnvilla Auteur: Elena Conrad Jaar: Februari 2022 Speelt zich af in: Italië

Giulia erft een prachtige villa mét jasmijn- en olijfboomgaard aan de heerlijke Ligurische kust. Als ze daar aankomt lijkt het dan ook geweldig en ontmoet ze haar knappe buurman, Marco. Maar al snel volgt het ene na het andere mysterie. Waarom zou haar moeder deze mooie plek ooit hebben verlaten zonder terug te keren? En waarom had haar moeder nooit verteld dat haar grootvader nog in leven was? Giulia is vastberaden dit te ontdekken. Het boekt neemt je mee naar schilderachtige plaatsjes met de verleidelijke geur van kruiden en zonovergoten pijnbomen.

 

Misdaad

Moord op de Nijl Auteur: Agatha Christie Jaar: 1937 Speelt zich af in: Egypte

De Belgische detective Hercule Poirot hoort twee mensen plannen maken voor een huwelijksreis naar Egypte. Tijdens zijn bootreis over de Nijl komt hij de man van het stel weer tegen. Maar zijn kersverse vrouw is niet de vrouw die Hercule Poirot eerder had gezien! Als hij later ook de andere vrouw tegenkomt en blijkt dat ze nogal wat stalkgedrag vertoont kan hij het uiteraard niet laten om te onderzoeken hoe de vork in de steel zit.

De witwasser Auteur: Roel Janssen Jaar: 2021 Speelt zich af in: Frankrijk (Provence) en Italië

In 2007 won Roel Janssen een Gouden Strop met zijn boek De Tiende Vrouw. Zijn boek de Witwasser stond op de long-list voor de Gouden Strop van 2022 maar viel net buiten de boot. In de Witwasser wordt een officier van justitie naar de Provence gestuurd om onderzoek te doen naar de dood van een Nederlandse bankier. De Franse politie sluit het dossier al snel maar de officier van justitie vertrouwt het niet en komt tijdens zijn speurtocht uiteindelijk terecht bij een middeleeuws klooster in Italië.

 

Poëzie

Reis rond de wereld in 25 gedichten Auteur: Zinzi Zegers Jaar: 2020 Speelt zich af in: Afrika, Japan, Malawi, Oeganda, Barcelona, Tanzania, Kaapverdië, Rwanda, Cuba, Trinidad, India, Mongolië, Azoren, Zuid-Afrika, Kenia, Namibië, Istanbul, Botswana, Madagaskar en Ethiopië

Zinzi Zegers woonde een aantal jaar in Oeganda en leerde daar Luganda praten en bananen koken. Als reisbegeleidster en tekstschrijver ontmoette Zinzi enorm veel verschillende mensen, op allerlei plekken op de wereld. Deze mensen vormden de inspiratiebron voor haar dichtbundel. De gedichten laten je nadenken over de verschillen tussen culturen maar laten juist ook de overeenkomsten zien. Heerlijk om er af en toe eens bij te pakken als je aan op een strandstoel ligt.

Kinderboek Auteur: Marjon Hoffman Jaar: 2017 Speelt zich af in: Frankrijk Doelgroep: 8-9 jaar (Avi niveau: E5)

Ook voor kinderen is het heerlijk om op de vakantie even in een boek te duiken. Daarbij is het natuurlijk ook goed voor ze om ook in de vakantie lekker te blijven oefenen met lezen. Met het boek Het geheim van de blote vakantie zullen ze zich niet vervelen. Het grappige boek gaat over Lars die met zijn moeder en broertje Morris naar een leuke camping in Frankrijk gaan. Alleen, iedereen loopt er bloot! Daar hebben Lars en Morris dus helemaal geen zin in. Een leuk boek met mooie illustraties. Ook leuk om ’s avonds in de tent voor te lezen!

 

Science Fiction

The Psychology of Time Travel (Engelstalig) Auteur: Kate Mascarenhas Jaar: 2018 Speelt zich af in: Engeland

Een spannend boek over een heel andere manier van reizen: tijdreizen! In 1967 vinden 4 vrouwelijke wetenschappers een tijdreismachine uit. Ze staan aan de vooravond van roem totdat een van de vrouwen instort en het hele project in gevaar brengt. Reis je mee in de tijd?

 

Young adult

Anna & de French kiss Auteur: Stephanie Perkins Jaar: 2015 Speelt zich af in: Parijs

Parijs, de stad van de romantiek! Anna komt op een kostschool terecht in Parijs. Ze voelt zich enorm eenzaam maar dan leert ze Etienne kennen. Ze wordt smoorverliefd maar er is wel een probleem: Etienne heeft al een vriendin. Met dit boek waan je je gewoon in het romantische Parijs. Het boek leg je lastig weg omdat je toch wilt weten hoe deze verboden liefde zal aflopen.

The grand tour van Henry Montague Auteur: Mackenzi Lee Jaar: 2020 Speelt zich af in: Europa (Van Parijs tot Venetië en van Barcelona tot Marseille)

Het onzedelijke reisverslag van een rebelse jonge gentleman speelt zich af in de 18e eeuw. Lord Montague krijgt een zoon, genaamd Henry ‘Monty’ Montague en het is uiteraard de bedoeling dat ook zijn Monty een ware gentleman wordt. Maar de jongeman wordt allesbehalve dat. Monty vertrekt op grand tour door Europa en tijdens deze reis gedraagt de “gentleman” zich behoorlijk rebels, zo erg zelfs dat dit lijdt tot een schrijnende klopjacht.

 

Waargebeurd/biografie

Was ik maar thuisgebleven Auteur: O.a. Isabel Allende, Helen Gurley Brown, Jan Morris, Paul Edward Theroux en meer. Jaar: 2001 Speelt zich af in: Diverse landen

Moet je voor deze zomer je vakantie nog boeken? Lees dan eerst dit boek even en bedenk daarna of je misschien toch liever vertoeft in Costa del Achtertuin dit jaar. In dit boek lees je de meest afschuwelijke reisverhalen. Een fijne massage in Belize die eindigt in een levensbedreigende situatie, helse vluchten, exotische insecten die de aanval inzetten en drama’s in India…leedvermaak in zijn puurste vorm!

Het Perfecte Reisverhaal Auteur: Joep van Deudekom Jaar: 2007 Speelt zich af in: Diverse landen. Onder andere Zuid-Afrika

Als je terugkomt van vakantie moet je wel een goed verhaal hebben bij de koffieautomaat, vindt Joep van Deudekom. Gelukkig lijkt een vakantie met Joep in ieder geval nooit saai en heeft hij de meest spectaculaire reisverhalen te vertellen na thuiskomst. Het hoogtepunt (of dieptepunt) is toch wel zijn camperreis met zijn gezin door Zuid-Afrika, dwars door de savanne vol neushoorns en olifanten. Wat kan er misgaan  zou je denken? Vol humor en zelfspot beschrijft Joep van Deudekom zijn reizen. Voor Joep geen all inclusive  in Turkije, een vakantie mag pas een reis genoemd worden als je niet op dezelfde plek blijft en een rugzak meeneemt.  Overtref jij Joep zijn verhalen dit jaar bij de koffieautomaat?

Een half jaar met drie onderbroeken Auteur: André de Jel Jaar: 2019 Speelt zich af in: Mexico, Verenigde Staten en Canada.

Ben je meer van de actieve vakanties en hou je van avontuur en natuur? Dan zit je met dit boek goed. Het verhaal van Andre en Lian neemt je mee naar de Pacific Crest Trail. Hier besloot het stel namelijk een wandeling te maken: van 4600 kilometer! Een boeiend en inspirerend verhaal geschreven uit 2 verschillende perspectieven. Mocht je zelf ook zo’n actieve reis willen maken dan zit je goed, het boek bevat namelijk ook veel praktische tips!

Ghost Rider: over helende wegen Auteur: Neil Peart Jaar: 2019 Speelt zich af in: Noord - en Centraal Amerika

Hij is een van de beste drummers ter wereld: Neil Peart van de band Rush. Maar zijn leven is niet alleen maar een groot succesverhaal, dat beschrijft Neil in zijn boek Ghost Rider: over helende wegen. Zijn dochter kwam op 19-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk en 10 maanden later stierf zijn vrouw aan kanker. In zijn boek beschrijft Neil Peart de reis van veertien maanden die hij per motor maakte door Noord- en Centraal Amerika waarbij hij 88.000 km aflegde. Tijdens zijn reis nam hij de tijd om te rouwen en na te denken. Een krachtig en intens boek dat briljant is geschreven.

 

Reisboeken ter inspiratie

Verliefd op Europa Auteur: Roëll de Ram Jaar: 2021 Speelt zich af in: o.a. Italië, Portugal, de Balkan, Faeröer-eilanden, Slovenië, Griekenland, Duitsland en Frankrijk

Reisblogger Roëll de Ram is fulltime reisblogger en oprichtster van WeAreTravellers.nl. In het boek Verliefd op Europa neemt ze je mee door de mooiste plekjes van Europa. De tofste steden en mooiste onontdekte parels (tenzij iedereen er na het lezen van dit boek heen gaat natuurlijk!). Plekken die je ook met de auto, de trein of met een backpack op je rug kunt bezoeken. Heerlijk om inspiratie in op te doen!  Blijf je dit jaar in Nederland? Dan is haar boek ‘Verliefd op Nederland’ een aanrader.

Solo Reizen Auteur: Liesbeth Rasker Jaar: 2021 Speelt zich af in: Zuid-Afrika, Filipijnen, Parijs, Italië, Zweden, New York, Thailand, Costa Rica, Nieuw-Zeeland, Nederland, België, Ibiza, Singapore, Maleisië, Sri Lanka, Indonesië, Mexico, China en Brazilië

Ben je van plan om ooit alleen op reis te gaan? Laat je inspireren door Liesbeth! Er zijn 2 echt goede redenen te bedenken om alleen te reizen volgens Liesbeth Rasker: 1. Omdat het ontzettend leuk is en 2. Omdat je dingen leert waar je de rest van je leven profijt van hebt. Als je jezelf kunt vermaken in een verlaten bos in Zweden of een piepklein Filipijns eiland dan zul je nooit meer afhankelijk zijn van anderen om waar en wanneer dan ook gelukkig te zijn. In het boek beschrijft ze haar mooie soloreizen maar geeft ze ook tips als jij voor het eerst een soloreis wilt gaan maken (denk aan eenzaamheid en tegenslagen maar ook praktische tips over geld en foto’s maken met een zelfontspanner).

 


Lees hier de laatste blog: Boekje - Stefan Nieuwenhuis

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: