Journalistiek schrijven

€124,95 p/m

Het schrijven van nieuwsteksten is geen eitje. Je moet informatie glashelder kunnen overbrengen en nieuwsgierig zijn van aard. Wil je journalistieke vaardigheden opdoen? Volg dan de opleiding Journalistiek schrijven!

Inleiding

Ontwikkel een vlotte pen en een kritisch oog

Hoe schrijf je een boeiend nieuwsartikel? Dat leer je in de opleiding Journalistiek schrijven. Tijdens deze schrijfopleiding onthullen doorgewinterde professionals in de journalistiek alle geheimen van het vak. Je leert ijzersterke artikelen schrijven en ontwikkelt een kritische blik op de media en haar rol in de samenleving. Van bronnen verzamelen, interviews voorbereiden en afnemen, tot het opzetten en uitwerken van reportages, alle journalistieke vaardigheden passeren de revue. Daarnaast leer je diverse schrijfstijlen en –technieken te beheersen en verken je verschillende soorten mediavormen, waaronder podcasts, recensies en blogs. Na afronding van deze opleiding ben je volledig toegerust om jouw stempel te drukken in de journalistieke wereld.

“Domme vragen zijn het begin van alle nieuws.”

Jan Blokker

Ik ben als schrijver enorm gegroeid!

Ik ben als schrijver enorm gegroeid. De boeken die bij de opleiding horen zijn geweldig. Mijn ervaring met de docenten was erg goed en ook de wisselwerking in de klassen. Leuke opdrachten, positieve sfeer.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Ons team staat voor je klaar.

Inhoud

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding Journalistiek schrijven is zorgvuldig ontworpen om gepassioneerde schrijvers te begeleiden bij het schrijven van journalistieke teksten. De schrijfopleiding bestaat uit een gestructureerde reeks modules, met een verplichte (online) start- en eindbijeenkomst. In totaal zijn er veertien verplichte bijeenkomsten van elk 3 uur. In de tussenliggende weken maak je opdrachten vanuit huis in een digitale leeromgeving. Het leertraject is opgedeeld in verschillende fasen:

Basismodules

4 modules - 8 bijeenkomsten

Allereerst ontwikkel je een brede basiskennis van het schrijven. Je leert diverse schrijftechnieken te beheersen, waarmee je zelf een verhaal kunt vormgeven.

Specialisatiemodules

3 modules - 6 bijeenkomsten

Vanuit een stevige basis, ga je de verdieping in. Je verdiept je in journalistiek schrijven aan de hand van drie thema's: interviews, reportages en schrijftechnieken & genres.

Schrijversdag

De Schrijversdag is onderdeel van je opleiding. Tijdens deze informatieve dag maak je kennis met mensen uit de literaire wereld. Klik hier voor meer informatie.

Wat komt aan bod?

Gedurende de opleiding Journalistiek schrijven werk je gestaag aan het realiseren van jouw persoonlijke doelen. Of je nu aan het begin staat van je schrijversreis of jouw huidige schrijfvaardigheden wil bijschaven, de Schrijversacademie helpt je om jouw ambities te verwezenlijken.

Basiskennis schrijven

In de introductiefase van de opleiding leg je een solide basis voor je algemene schrijfvaardigheid. Je doorloopt vier inleidende basismodules, waarin je vertrouwd raakt met de belangrijkste schrijftechnieken. Zo leer je navigeren door verschillende vertelperspectieven, verken je boeiende plotconstructies en werk je levendige dialogen en personages uit. Daarnaast leer je hoe je jouw schrijfproces in goede banen kunt leiden.

Journalistiek schrijven

Heb je eenmaal een stevige basis? Dan duik je dieper in de kunst van journalistiek schrijven. In een horizongesprek loop je opnieuw met een docent jouw schrijfdoelen na. Vervolgens ga je tijdens drie specialisatiemodules aan de slag met het voorbereiden, afnemen en uitschrijven van interviews. Ook start je met de voorbereiding van een reportage. Aan de hand van deze kennis werk je naar het einddoel toe: een pitch waarin je mondeling jouw idee voor een interview of reportage toelicht en jouw journalistieke creativiteit toont.

Ontvang feedback op jouw werk

Gedurende de opleiding beoordelen jouw docent en je medestudenten jouw werk en voorzien het van commentaar. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw schrijven en leer je van het werk van anderen.

Schrijversdag

De Schrijversdag is een mooie gelegenheid om te leren, te netwerken en te dromen over een bloeiende schrijverscarrière. Tijdens dit evenement maak je kennis met diverse schakels van de literaire wereld. Nieuwsgierig?

Lees meer

Examens & Diploma

Bezegel jouw schrijftalent met een getuigschrift

Indien je met succes alle basismodules hebt afgerond en actief hebt deelgenomen aan de bijbehorende praktijkbijeenkomsten, zal de Schrijversacademie je een digitaal Bewijs van Deelname toekennen. Heb je daarnaast ook de specialisatiemodules afgerond? Dan heb je de gehele schrijfopleiding behaald en kan je een gewaardeerd getuigschrift van de Schrijversacademie in ontvangst nemen.

Switchgarantie

Bij de Schrijversacademie snappen we dat jouw schrijfinteresses voortdurend in ontwikkeling zijn. Kom je er tijdens jouw opleiding achter dat het gekozen genre of vakgebied toch niet helemaal bij je past? Dan is dit geen probleem! Nadat je de basismodules hebt afgerond, heb je de mogelijkheid om te ruilen naar een andere schrijfopleiding. Je krijgt dan vrijstelling voor de basismodules. Zo maak je alsnog jouw schrijfdroom waar.

Evenementen

Naast schrijfopleidingen, organiseert de Schrijversacademie ook evenementen die schrijvers van alle niveaus bij elkaar brengen. De evenementen bieden de perfecte gelegenheid om je passie voor schrijven te verkennen, nieuwe inzichten op te doen, en in contact te komen met gelijkgestemde schrijvers.

Lees meer

Wil je doorgroeien?

Heb je de smaak te pakken en wil je schrijven in diverse literaire genres of aan de slag met een ander vakgebied? Als ambitieuze auteur kan je bij ons meerdere schrijfopleidingen na elkaar volgen. Je krijgt in dit geval vrijstelling voor modules die je al eerder hebt afgerond.

Bekijk alle opleidingen

Wil je een brochure aanvragen?

Loop jij ook al lang met dit schrijfidee? Twijfel niet langer en ga aan de slag!

Lesgeld

Kostenoverzicht

De opleiding Journalistiek schrijven strekt zich uit over een periode van 18 tot 24 maanden. Over het algemeen bedraagt de totale studiebelasting acht tot tien uur per week. Het lesgeld is inclusief al het studiemateriaal, het horizongesprek, de studiebijeenkomsten en een Schrijversdag.

Opleiding Journalistiek schrijven 6127

3 modules

Eenmalig € 2.998,80   € 2.848,86 5% korting
24 maanden € 124,95
direct inschrijven

Eenmalige inschrijfkosten € 50,-

 

Meer informatie?

Wil je de brochure van Journalistiek schrijven ontvangen met meer informatie over de opleiding? Vul onderstaande formulier in en je ontvangt de brochure binnen enkele minuten in je mailbox.  


Om je beter te kunnen helpen bij je studiekeuze kunnen we contact met je opnemen. Door dit formulier te versturen geef je hier toestemming voor. Ook ontvang je onze nieuwsbrief. Je kunt je altijd afmelden wanneer je wilt.

Startdata

Start met jouw schrijfdroom!

Voordat je begint met een van onze schrijfopleidingen, is het handig als je de Nederlandse taal beheerst. Zo haal je het meeste uit jouw schrijfreis!

Zaterdag 28 september 2024 | 10:00
Zaterdag 29 juni 2024 | 13:30
Zaterdag 22 juni 2024 | 14:00
Zaterdag 10 augustus 2024 | 10:00
Zaterdag 1 juni 2024 | 10:00