Scenario schrijven

Wil jij het scenario schrijven voor het toneelstuk van jouw toneelvereniging? Het script van een intieme onafhankelijke film? Of misschien wel van een tv-serie? Bij de Schrijversacademie leer je scenarioschrijven van professionals uit het schrijversvak.

Opleiding

Hoe schrijf je een scenario?

De opleiding Scenario schrijven van de Schrijversacademie leert je een script schrijven voor tv, film of toneel. Niet alleen voor grote producties, maar ook voor een kleine film of een toneelstuk van bijvoorbeeld een basisschool, studenten- of toneelvereniging. Je krijgt les van professionals uit het schrijversvak die de nodige ervaring hebben met scenarioschrijven. Je gaat diep in op belangrijke aspecten van het schrijven van scripts en scenario’s zoals dialogen, spanningsbogen en cliffhangers. Je leert ook waarin een script verschilt van een roman of thriller en hoe je karakters creëert die over het voetlicht komen op het grote scherm of in de zaal. Want in een boek kun je de figuranten en hun drijfveren beschrijven, maar hoe doe je dat in een film of toneelstuk? De opleiding Scenario schrijven leert het je allemaal.

Scenario schrijven: inleidend traject

Tijdens de opleiding werk je aan een eigen product: een script van een film, toneelstuk, televisieserie of iets anders. Je werkt ernaar toe om aan het eind van de opleiding een ruwe versie of deel van jouw scenario gereed te hebben, of misschien wel een afgerond geheel. De vier inleidende modules zijn gericht op de fundamenten van het schrijven. Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl en het vormgeven van het verhaal, realistische dialogen en karakters van vlees en bloed. Tevens leer je hoe je het schrijven van een script structureert en stapsgewijs ten uitvoer brengt. Aan deze basistechnieken heb je ook veel als je bijvoorbeeld een biografie of autobiografiecolumns of zelfs essays wilt schrijven.

Scenario schrijven: specialisatietraject

De kennis die je opdoet in de inleidende modules pas je in de twee modules van het specialisatietraject toe op het schrijven van jouw scenario. Hier ga je echt de diepte in: je kijkt waar je nu staat en welke richting je op wilt. Langzaam maar zeker krijgt het script vorm en werk je steeds verder naar je einddoel toe. Daarnaast leer je meer over het boekenvak, wat het betekent om professioneel schrijver of scenarist te zijn en hoe je bijvoorbeeld een boek kunt uitgeven in eigen beheer.

Basis

Elke module begint en eindigt met een verplichte bijeenkomst. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet, dragen bij aan jouw ontwikkeling als scenarist en de totstandkoming van jouw script.

Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op wel tien verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Er is dus altijd wel een plaats bij jou in de buurt waar je van start kunt gaan.

Ontwikkel je eigen stijl

Wat is jouw schrijfstijl? Welke stijl past bij het scenario dat je wilt schrijven? Tijdens deze module ga je aan de slag met het ontdekken en ontwikkelen van je eigen schrijfstijl. Na afloop weet je precies welke stijl je het beste kunt toepassen in bijvoorbeeld een script voor een film, het scenario van een comedyserie of een toneelstuk voor kinderen. Tegelijkertijd is er in deze module aandacht voor taalgebruik: hoe zet je taal effectief in om jouw verhaal over te brengen?

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en zorg je dat het verhaal overkomt bij de doelgroep die je voor ogen hebt? Tijdens deze module leer je alles over vertelperspectief en storytelling. Ook leer je hoe je op originele wijze de eeuwige thema’s verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde verwerkt in een scenario.

Personages en dialogen

Van actiehelden in blockbusters tot een onsympathieke maar intrigerende antiheld in een kleine productie, wat zou een verhaal zijn zonder aangrijpende hoofdpersonen en personages? In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die bij de personages passen.

Het schrijfproces

Een goed scenario schrijven begint met een goede planning. Deze module staat daarom volledig in het teken van het organiseren van dit proces. Je leert hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt zonder het overzicht te verliezen. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vier inleidende modules volgt.

Specialisatie

Voordat je kunt starten met de specialisatiemodules, moet je alle inleidende modules met een voldoende hebben afgerond. Dit zorgt ervoor dat je over de noodzakelijke kennis en schrijftechnieken beschikt om het schrijven van jouw script tot een goed einde te brengen.

De specialisatiemodules worden op een beperkt aantal, centraal gelegen plaatsen in Nederland aangeboden.

Specialisatiemodules Scenario schrijven I + II

Je gaat de diepte in en past datgene wat je in de inleidende modules hebt geleerd toe op je eigen werk. Je maakt grondige analyses van het werk van scenaristen die voor jou belangrijk zijn en je brengt in kaart waar je je bevindt in het schrijfproces en in je ontwikkeling. Door dit samen met je docent en medestudenten te onderzoeken, vorm je een goed beeld van je eigen kunnen en de richting waarin jouw script zich verder kan ontwikkelen. In het tweede deel van deze specialisatiemodule breng je de resultaten van het eerste deel in de praktijk en werk je aan het einddoel dat je voor jezelf gesteld hebt: een geheel of gedeeltelijk afgerond scenario. Ook hier geven de docent en je medestudenten jou input en leren jullie van elkaars ervaringen.

Aan de slag als auteur - studiedag

Je luistert naar een interview met een net gedebuteerde auteur, je krijgt een workshop waarin je leert je verhaal te pitchen, je kunt vragen stellen aan uitgevers en redacteuren die werkzaam zijn in de uitgeverij, je leert hoe je je boek in eigen beheer kan uitgeven en er is de gelegenheid tot speeddaten met een literair agent of redacteur. Alle praktische aspecten van het schrijverschap komen aan de orde tijdens deze gevarieerde dag. Kortom: wat moet je allemaal doen èn weten om professioneel auteur te worden!

Studiebelasting & Examen

Studiebelasting

De studiebelasting van de opleiding Scenario schrijven bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit dertien verplichte bijeenkomsten. Over het algemeen duurt de opleiding 12-20 maanden.

Locaties

Je hebt de mogelijkheid om de basismodules op tien locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. De specialisatiemodules worden op een beperkt aantal, centraal gelegen plaatsen in Nederland aangeboden.

Toelating

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om toegelaten te worden tot de opleiding Scenario schrijven. Wel dien je de Nederlandse taal goed te beheersen en minimaal havo werk- en denkniveau te hebben.

Examen

Tijdens de opleiding Scenario schrijven word je op verschillende momenten beoordeeld. Gedurende elke module werk je aan opdrachten die in het teken staan van het onderwerp van de module. De opdrachten zijn praktijkgericht en direct toepasbaar in je eigen werk. Op deze manier ben je tijdens de hele opleiding al met je eigen script bezig. Als je alle modules met een voldoende hebt afgerond, ben je klaar voor de afsluitende opdracht. Deze afsluitende opdracht bestaat uit een schrijfopdracht. Wanneer je alle studiedagen hebt gevolgd, de modules met een voldoende hebt afgesloten en de eindopdracht met een voldoende is beoordeeld, ontvang je een waardevol getuigschrift van de Schrijversacademie.

Vervolgopleiding

Als je de opleiding Scenario schrijven met succes hebt afgerond, kun je kiezen voor extra individuele begeleiding. Je werkt dan samen met een persoonlijke mentor aan de definitieve totstandkoming van jouw scenario. Deze individuele begeleiding valt buiten de inhoud en de kosten van de opleiding Scenario schrijven.

Lesgeld

Studieduur & lesgeld

Het lesgeld bedraagt € 2045,00. Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, horizongesprek en de studiebijeenkomsten. Je kunt ervoor kiezen om de betaling ineens te voldoen of te verspreiden over 20 termijnen.

Termijnen Eenmalig 20 maanden
Lesgeld per termijn € 2045,00 € 107,50

Bij inschrijving betaal je eenmalig €50,00 inschrijfkosten, en € 200,00 examenkosten. Het examen bestaat uit een afsluitende opdracht. Daarnaast dien je alle modules met goed gevolg te hebben afgerond. Als je slaagt voor het examen, ontvang je het getuigschrift van de Schrijversacademie.

Schrijf je in voor 1 augustus 2019 en ontvang een jaarabonnement op Schrijven Magazine! Alleen in juli: betaal tijdelijk geen inschrijfgeld.

Startdata
UTRECHTdonderdag 05 september 2019
nog 1 plek!
18:00 uur
AMSTERDAMvrijdag 06 september 201915:00 uur
MAASTRICHTzaterdag 07 september 201910:00 uur
ZWOLLEzaterdag 07 september 2019
VOL!
13:30 uur
AMSTERDAMzaterdag 07 september 201910:00 uur
DEN HAAGzaterdag 07 september 2019
VOL!
13:30 uur
ROTTERDAMzaterdag 07 september 201910:00 uur
HAARLEMzaterdag 14 september 201910:00 uur
UTRECHTzaterdag 14 september 2019
VOL!
13:30 uur
EINDHOVENzaterdag 14 september 201913:30 uur
GRONINGENzaterdag 14 september 201910:00 uur
AMSTERDAMdinsdag 17 september 2019
NOG EEN PAAR PLEKKEN!
18:00 uur
ARNHEMzaterdag 21 september 201910:00 uur
AMSTERDAMzaterdag 21 september 201910:00 uur
UTRECHTzaterdag 26 september 201910:00 uur
BREDAzaterdag 28 september 201913:30 uur
UTRECHTzaterdag 28 september 201910:00 uur
DEN HAAGzaterdag 28 september 201910:00 uur
UTRECHTvrijdag 11 oktober 201919:00 uur
AMSTERDAMzondag 13 oktober 201910:00 uur
ARNHEMzaterdag 02 november 201913:30 uur
EINDHOVENzaterdag 02 november 201910:00 uur
ZWOLLEzaterdag 02 november 201913:30 uur
GRONINGENzaterdag 16 november 201913:30 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

Tevreden Klant

Ik heb net de vier beginmodules afgerond en ben nu bezig met de eerste module van de specialisatie. Ik ben zo tevreden over de schrijversacademie dat ik er zelfs nog twee specialisaties aan vast heb geplakt. De docenten zijn kundig en daar leer je veel van. De combinatie van lessen, thuisopdrachten en literatuurstudie is fijn. De studiedag die bij de opleiding inbegrepen zit is van toevoegende waarde. Na elke les/studiedag ga ik met een voldaan gevoel naar huis, mijn hoofd vol inspiratie. Als je geïnteresseerd bent om je schrijftechnieken verder te ontwikkelen is deze opleiding zeker een aanrader! Liz Ouwens (15 okt)
Wie schrijft, die blijft...

De schrijversacademie helpt je bij de ontdekkingstocht of het schrijven in je genen zit. Ieder mens is uniek én heeft wat te vertellen. Maar...dat vervolgens opschrijven is één ding. Zodanig schrijven dat het ook nog leesbaar is..is een ander ding. Schrijven is toch ook een beetje een ambacht: het gaat over taal, over techniek, over context, over fantasie, over reflectie, over het leven zelf. De schrijversacademie brengt je in contact met deskundigen, met mede-cursisten, met uitgevers en schrijvers. Maar misschien het aller belangrijkst: het brengt je in contact met jezelf, met jouw verhaal. En leert je hoe je dat op papier krijgt. Jouw verhaal! Meine ( 8 dec)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €105.00 x 20 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven


Scenario


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur