Storytelling

Het bedrijf waar je in dienst bent of waarvoor je als freelancer werkt heeft een geweldig product, een prachtig concept of levert een zinvolle dienst. Als communicatieprofessional is het jouw taak om de buitenwereld daarvan te overtuigen. Met de specialisatie Storytelling van de Schrijversacademie bieden we je alle middelen om dat voor elkaar te krijgen.

Opleiding

Storytelling biedt de mogelijkheid om het (auto-)biografische met het zakelijke en commerciële te verbinden en zo een verhaal op te bouwen over jouw bedrijf of dat van je opdrachtgever. Een verhaal dat mensen raakt en dat ze bovendien kunnen onthouden en verder vertellen. Maar hoe schrijf je zo’n verhaal en hoe zet je het in om jouw bedrijf op de kaart te zetten?

De cursus Storytelling van de Schrijversacademie leidt je in drie stappen naar het gewenste resultaat. Eerst ga je met behulp van je docent en je medecursisten helder krijgen wat je bedrijf precies doet en waarom en aan wie je dat met welk doel wilt laten weten. Dat is namelijk bepalend voor welke onderwerpen je in het verhaal naar voren wilt brengen. Vervolgens ga je aan de gang met creatieve schrijftechnieken zoals associatief schrijven om je los te halen uit je vaste denkpatronen en je eigen stijl te ontdekken. Daarnaast ga je je verdiepen in de structuur van verhalen, het creëren van personages en het neerzetten van een conflict. Vanuit deze twee pijlers schrijf je uiteindelijk het unieke ‘persoonlijke’ verhaal van je bedrijf, dat je uiteindelijk kan gebruiken in mondelinge en schriftelijke presentaties, op websites en dat je kan verspreiden via de social media.

Al doende leer je hoe je storytelling kunt inzetten, niet alleen om je bedrijf of opdrachtgever te helpen een krachtig verhaal op te zetten, maar ook voor het voor het vormgeven van je eigen verhaal als communicatieprofessional. De specialisatie Storytelling bouwt voort op de basismodules Creatief Schrijven van de Schrijversacademie. Als communicatieprofessional kun je de specialisatie Storytelling volgen zonder aan het basistraject deel te nemen, maar je moet dan wel aantoonbare schrijfervaring hebben. De specialisatie Storytelling is speciaal bestemd voor communicatieprofessionals die of in dienst zijn van een bedrijf of die als zelfstandige opereren.

Ook studenten van de Schrijversacademie die de basismodules hebben doorlopen, kunnen deelnemen aan deze opleiding.

"Storytelling werd in mijn geval een zeer persoonlijke zoektocht, waarbij ik mijn eigen hobbels in mijn carrière als uitgangspunt nam voor een verhaal. Het grappige was dat het schrijven me hielp te verwoorden hoe ik nu verder wilde in mijn werk, en daardoor kon ik actie ondernemen. En daardoor veranderde mijn verhaal weer. Alsof ik mezelf herschreef! Heel prettig ook om deze persoonlijke verhalen te kunnen uitwisselen met medecursisten - verschillende standpunten en stijlen brachten weer nieuwe ideeën en hielpen me keuzes maken."
Cindy Eijspaart, Eventmanager

Storytelling is ook zonder basismodules te volgen. Er start een nieuwe Storytellingklas op 9 februari 2019 om 13:30 uur ! Wees er snel bij, want vol = vol!

Basis

Hoewel deze specialisatie bedoeld is voor mensen die al in de communicatiebranche werkzaam zijn, kan je deze opleiding ook zonder vooropleiding of ervaring volgen. In dat geval volg je eerst de basismodules en daarna ga je verder met de specialisatie Storytelling.

Elke module begint en eindigt met een verplichte bijeenkomst. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet, dragen bij aan jouw ontwikkeling als kinderboekenschrijver en de totstandkoming van jouw boek of -verhaal. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op wel tien verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Er is dus altijd wel een plaats bij jou in de buurt waar je van start kunt gaan.

Ontwikkel je eigen stijl

Tijdens deze module ga je aan de slag met het ontdekken en ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Wat is jouw schrijfstijl en welke stijl past bij het verhaal dat je wilt schrijven? Bijvoorbeeld, is het een spannend jongensboek, een meisjesboek of juist een boek voor jongens én meisjes? Na afloop weet je precies welke stijl je het beste kunt toepassen en wanneer. Tegelijkertijd is er in deze module aandacht voor taalgebruik: hoe zet je taal in op een manier die aansluit bij de leeftijdscategorie die je voor ogen hebt?

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en zorg je dat je verhaal overkomt bij de doelgroep die je voor ogen hebt? In deze module ga je in op het vertelperspectief en storytelling. Ook leer je hoe je de eeuwige thema’s verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde laat aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Personages en dialogen

In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die zowel bij de personages passen als bij de leeftijdscategorie waarvoor het boek bedoeld is.

Het schrijfproces

Een goed verhaal schrijven begint met een goede planning. Deze module staat daarom volledig in het teken van het organiseren van dit proces. Je leert hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt zonder het overzicht te verliezen. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vier inleidende modules volgt.

Specialisatie

Storytelling is ook zonder basismodules te volgen. Er start een nieuwe Storytellingklas op 9 februari 2019 om 13:30 uur ! Wees er snel bij, want vol = vol!

De drie specialisatiemodules beginnen en eindigen met een verplichte bijeenkomst van een dagdeel in Amsterdam. In de periode tussen de studiebijeenkomsten – acht weken – maak je opdrachten die je inlevert via de digitale leeromgeving. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen.

Module 1 Het verhaal helder krijgen

Wat is storytelling en wat kan het voor je bedrijf betekenen? Aan de hand van voorbeelden maak je kennis met verschillende vormen van Storytelling en met de daaronder liggende basisprincipes. Dan begint het zelfonderzoek: waar staat je bedrijf voor? Wie wil je met het verhaal bereiken? Wat spreekt de doelgroep aan? En tenslotte welke vorm van storytelling pas het best bij jouw bedrijf, plan of product? Op basis van dat onderzoek ga je bedenken welke onderwerpen er in je verhaal aan bod moeten komen. Vervolgens krijg je methodes aangereikt om materiaal te verzamelen (o.a. moodboard maken, interviewtechniek) dat als uitgangspunt kan dienen om een authentiek, evenwichtig en aansprekend verhaal te vertellen.

Module 2 Het verhaal vormgeven

De tweede module staat helemaal in het teken van het schrijven. Je begint met een oefening om je verbeelding los te maken en in de ‘schrijfmodus’ te geraken. Vervolgens ga je op zoek naar je eigen schrijfstijl en de stijl die bij je bedrijf/plan/product past. Ook maak je kennis met narratieve elementen als perspectief, worsteling, ontwikkeling, eventuele ‘helpers’ en tegenstanders, conflicten en dilemma’s. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de structuur van een verhaal (begin, midden, eind, logische chronologie) en leer je hoe je die structuur stapsgewijs ten uitvoer kan brengen.

Module 3 Het verhaal verder vertellen

Je hebt nu een verhaal dat goed geschreven, passend en weldoordacht is. Maar nu moet je het nog gaan vermarkten! In deze module krijg je handvatten aangereikt hoe je je verhaal de wereld in kunt sturen, zowel binnen je eigen bedrijf als erbuiten: via verschillende media en ten opzichte van verschillende doelgroepen. Je leert de verschillende kanalen kennen, de do’s en don’ts van de verschillende media en je krijgt tips op maat hoe je jouw verhaal het beste kunt ‘pluggen’.

Heb je interesse in de losse specialisatie?

Studiebelasting & Examen

Studiebelasting

De studiebelasting van Storytelling voor communicatieprofessionals bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit 6 verplichte bijeenkomsten.

Toelating

Voor de opleiding Storytelling voor communicatieprofessionals is een vooropleiding in de journalistiek en/of ervaring in communicatiebranche (schrijven van teksten) een vereiste. Het is ook mogelijk om zonder vooropleiding of ervaring deze specialisatie te volgen, maar dan is het verplicht ook de basisopleiding te volgen. Neem in dat geval contact op met de Schrijversacademie: 088 163 0088.

Lesgeld

Hoewel deze specialisatie bedoeld is voor mensen die al in de communicatiebranche werkzaam zijn, kan je deze opleiding ook zonder vooropleiding of ervaring volgen. In dat geval volg je eerst de basismodules en daarna ga je verder met de specialisatie Storytelling.

Volledige opleiding inclusief basismodules

Termijnen Eenmalig 24 maanden
Lesgeld per termijn € 2750,00 € 120,50

De losse specialisatie - ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de losse specialisatie? Neem dan even contact op met ons 088 630 088 of info@schrijversacademie.nl

Termijnen Eenmalig 8 maanden
Lesgeld per termijn € 1750,00 € 223,70

Bij  een inschrijving betaal je €50,00 inschrijfkosten. De bovenstaande kosten zijn inclusief de examenkosten. De toetsing bestaat uit een afsluitende opdracht. Daarnaast dien je alle modules met goed gevolg te hebben afgerond.

Schrijf je voor 25 december 2018 in en ontvang een kerstgoodiebag cadeau, met daarin onder andere een prachtig kerstverhaal van onze docente Hetty Kleinloog!

Startdata

Hieronder vindt u de startdata van de volledige opleiding. Voor startdata van alleen de specialisatie kunt u contact opnemen

ARNHEMzaterdag 26 januari 201910:00 uur
AMSTERDAMdinsdag 05 februari 201918:00 uur
UTRECHTdonderdag 07 februari 201917:00 uur
AMSTERDAMzaterdag 09 februari 201910:00 uur
DEN HAAGzaterdag 09 februari 201910:00 uur
GRONINGENzaterdag 09 februari 201910:00 uur
BREDAzaterdag 09 februari 201910:00 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

De schrijversacademie biedt kwaliteit

De Schrijversacademie biedt zowel inhoudelijk goede trainingen aan, als aandacht voor het persoonlijk contact. Het is als een warm nest waar je welkom wordt geheten en waar talent bijgeschaafd wordt. Georgine Doorackers (18 sep)
Een ruime vier sterren

Een ruime vier sterren! Ik heb goede ervaringen met de Schrijversacademie. Enige nadeel is dat de workshops en lessen zo gauw voorbij zijn! Xenia Vigelius (14 mrt)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €100.00 x 24 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven


Storytelling


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven specialisatie


Specialisatie Storytelling


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur