Een kijkje in de keuken - Anna van Praag

Een kijkje in de keuken van docent Anna

Mijn mailbox vult zich met huiswerk van de basisklas. Ze lopen tegen het eind van de cursus en bereiden zich voor op de slotopdracht: een af, kort verhaal van duizend woorden.

In de ochtenden schrijf ik zelf, maar in de loop van de middag verander ik van scherm. Eens even kijken wat deze studenten hebben bedacht. Na een half jaar intensief zoomen en schrijven kennen we elkaar nu wel zo’n beetje als schrijver. Ik zie dus ook meteen dat X zich er wel heel makkelijk vanaf gemaakt heeft en alle eerdere waarschuwingen (hou het klein! een kort verhaal is geen miniboek! show don’t tell!) aan zijn laars heeft gelapt. Een paar andere opzetten zijn veelbelovend, dat van Y is ronduit verrassend: totale stijlbreuk. Ik stuur haar een mooie klassieker op ter inspiratie voor dit nieuwe pad. Maar dan is daar de Vlaamse J, die vaaks iets sprankelends heeft als ze schrijft. Iets authentieks waar we altijd naar op zoek zijn. Ikzelf natuurlijk ook, you teach best what you need to learn most, zei mijn vader altijd. J’s synopsis is simpel maar af en ik weet meteen dat juist zij dit mooie plotje kan uitwerken. Dit wordt een heerlijk kort verhaal, waar ze mogelijk nog wel een verhalenwedstrijd mee kan winnen.

En dan betrap ik me op iets: een flits van spijt, misschien zelfs jaloezie. Nu is dit idee verzonnen, nu kan ik het zelf nooit meer doen.

Nog weer later, nu ik dit opschrijf, ben ik alleen nog maar trots. Ik sta hier toch maar mooi aan de basis van een nieuw klein meesterwerkje. Bijna net zo leuk als vliegen: de wind zijn onder de vleugels van iemand anders.

Anna van Praag Meer blogjes op annavanpraag.nl en meer kijkjes in de keuken - ook over lesgeven - in haar recente brievenboek Liefdeswerk, over schrijven leven en liefde.

 


Lees de laatste blog van Anna van Praag over bloggen: Bloggen met Anna van Praag

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: