Het leven noemen - Aisha Dutrieux

Op 26 augustus verscheen de debuutroman van Aisha Dutrieux. Het leven noemen is het verhaal van een moeder en dochter, Mira en Vera, die op elkaar zijn aangewezen. Mira lijdt aan het münchhausen-by-proxysyndroom – met behulp van medicijnen maakt zij Vera opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Wanneer artsen argwaan krijgen, verhuizen ze. Telkens opnieuw.

Vera, inmiddels volwassen, lijdt aan een burn-out. In gesprekken met een therapeut probeert ze de puzzel van haar verleden te leggen – een verleden dat haar moeder glashard ontkent. Durft ze te vertrouwen op haar geheugen? Zal ze kunnen ontsnappen aan haar jeugd? En kan ze eindelijk gaan beginnen met léven?

Het leven noemen is een beklemmende roman over de onvermijdelijke strijd met het verleden.

Aisha Dutrieux is rechter in de rechtbank Den Haag. In haar werk kan zij, bij het schrijven van uitspraken, weliswaar wat van haar schrijfhonger stillen. Maar heel veel creativiteit kan zij hierin niet kwijt. Tijdens een lange autorit naar Italië liet ze zich ontglippen dat ze wel een boek zou willen schrijven. Er verstreek wat tijd, langzaam maar zeker begon ze voorzichtig wat zinnen op papier te zetten, maar ze voelde zich onzeker en wist eigenlijk gewoon helemaal niet hoe dat moest: een boek schrijven. Uiteindelijk besloot ze serieus werk te gaan maken van het schrijven. Ze werd student bij de Schrijversacademie, en van daaruit nam het schrijven een vlucht. Tijdens de specialisatie Romans en korte verhalen leerde ze van docent Tania Heimans de meer subtiele kneepjes van het schrijven van een roman. En wat er nodig is om een roman te voltooien. Het leven noemen is de uitwerking van een kort verhaal dat Aisha schreef tijdens een van de basismodules.

Het leven noemen is bij alle (online) boekhandels te koop.

 


Deel deze blog: