Verhalen van Migratie - Liang de Beer


Op 18 oktober is de bundel ‘Antonlogie’ over het gedachtegoed van Anton de Kom verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Verschillende schrijvers hebben aan het boek bijgedragen, waaronder de twee winnaars van de Anton de Kom Schrijfwedstrijd. Een van de winnaars is Schrijversacademie student Liang de Beer. In haar literaire essay ‘Verhalen van Migratie’ bespreekt ze het erfgoed van De Kom aan de hand van haar eigen postkoloniale familiegeschiedenis.

Het begon allemaal bij de specialisatie Autobiografisch Schrijven van de Schrijversacademie. ‘Dankzij mijn docent Tania Heimans, wist ik van deze wedstrijd die door The Black Archives, stichting Anton de Kom en Atlas Contact werd georganiseerd. Tania zag een match tussen mijn eindopdracht en de insteek van de wedstrijd.’ Haar eindopdracht schreef Liang om naar een outline, waarna ze werd geselecteerd voor een workshoptraject. Eind juni leverde ze haar verhaal in, waarvan elementen al tijdens de schrijfopleiding als opdrachten waren ingeleverd.  ‘Na heel wat maandjes wachten bleek dat mijn verhaal 'Verhalen van Migratie' geselecteerd was door de jury’, vertelt Liang, ‘tijdens de prijsuitreiking was ik enorm verrast.’

In haar verhaal schetst ze hoe verschillende generaties omgaan met migratie en hoe de kolonie doorwerkte in haar Chinees-Indische familie. Liang zal de komende tijd verder werken aan een manuscript dat voortbouwt op het essay. Tegelijkertijd volgt ze een nieuwe specialisatie: SF en Fantasy. En ja, ook daarvoor haalt ze inspiratie uit haar eigen familiegeschiedenis!

 

Ga terug naar de Wall of Fame

 


Deel deze blog: