Volle bloei, een inkijkje (7) door Hetty Kleinloog

Volle bloei is het verhaal van vijf vrouwen op leeftijd: Danny, Wanda, Lies, Anneke en Greetje. Ze ontmoeten elkaar op de begraafplaats, waar ze bloemen leggen op de graven van hun overleden echtgenoten. Als blijkt dat ieder van hen nog een droom te verwezenlijken heeft, nemen ze een besluit: ze zijn weer zo jong als ze zich voelen en gaan overdoen wat overgedaan moet worden.

Zo wil Danny, een rasechte Amsterdamse, nog één keer een hit schrijven én zingen. En Wanda, diplomatenvrouw, wil bewijzen dat ze ook in haar eentje een wereldreis kan maken. Lies, die altijd voor haar moeder heeft gezorgd, zou voor het eerst in haar leven een grote liefde willen én een orgasme. Anneke is op zoek naar haar ter adoptie afgestane zoon. En Greetje wil weten of ze de moord op haar man, waarvoor ze twaalf jaar heeft vastgezeten, wel echt heeft gepleegd.

Lees nu de eerste bladzijde!

Als ze in een hoosbui, tijdens een knetterende donderslag, haar been over het ijzeren hek van de begraafplaats werpt, hoort de eenenzeventigjarige Lies takken of haar heup kraken. Vijf, zes handen werken haar omhoog, ze hoort gehijg, gesteun, twee handen duwen tegen haar billen, een knokige kneep in haar kuiten, omhoog, omhoog, toe dan toch, werk een beetje mee, ja, wat denk je dat ik doe. Water vermengt zich met snot, met lippenstift en haarlak, met warme urine, die langs haar benen stroomt. De vier dames onder haar zijn eveneens tot op de draad doorweekt, haren en kleding plakken aan huid. Als waterschildpadden in een modderige bak proberen ze op dit late uur het kerkhof te ontvluchten, duwend, trekkend, elkaar reddend en vertrappend. De wolkbreuk vormt diepe poelen waarin spetters ketsen. Een bliksemflits en de zerken op het kerkhof spelen secondelang verstild  ̶  Annemarie Koekoek!  ̶  een spelletje. Lies voelt hoe het staal van het hek haar dreigt te halveren. Een bliksemflits verlicht de bonte verzameling oude meisjes onder haar. Ze ziet dat ze inmiddels een piramide proberen te vormen, waarbij Danny op hoge hakken, met doorgelopen make-up en natte wimperstrookjes, haar evenwicht dreigt te verliezen. Anneke, een vrouw in het beige, die zo gewoontjes oogt, klampt zich vast aan Danny’s gesmolten suikerspinkapsel. De diplomatenvrouw, net voorgesteld als Wanda, tilt Greetje, die argwanend alle hulp van zich afslaat, maar zo te zien niet zonder kan.

Over Hetty Kleinloog

[caption id="attachment_6789" align="alignright" width="226"] Foto door: Hadewych Veys[/caption]

Hetty Kleinloog is auteur, scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, dramadocent en regisseur. Na haar opleiding aan de theaterschool heeft ze gewerkt als creatief leider, auteur, regisseur en tekstdichter. Sinds 2000 schrijft Hetty televisiedrama en werkt ze als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte, Spangas, Malaika, Tita Tovenaar, GTST, De Spa en Kameleon. Daarnaast schrijft Hetty liedteksten voor diverse muziektheatervoorstellingen en heeft ze plots en dialogen geschreven voor Jan, Jans & de kinderen. Volle bloei is haar romandebuut.

Benieuwd naar de boektrailer? Bekijk hem hier!


Deel deze blog: