Jacqueline van Zwieteren - Zand in mijn ogen

Op 26 augustus 2022 verscheen Zand in mijn ogen, de debuutroman van oud-studente Jacqueline van Zwieteren.

Jacqueline heeft zich voor haar debuut laten inspireren door de levensverhalen van haar grootouders, die in de eerste helft van de 20e eeuw – in tijden van een oorlog, een crisis en weer een oorlog – moesten leven met de levenslange, negatieve gevolgen van een ontwrichte jeugd.

Jacqueline volgde bij de Schrijversacademie de specialisatie Familieverhalen en biografieën. Nadat zij zelf bij Dactylus de opleiding tot docent creatief schrijven had afgerond, gaf zij van 2018 tot 2020 met veel plezier enkele van de basismodules in Den Haag.

De verhalen van Jacquelines oma over diens leven in Wenen en over de reis naar Nederland hebben Jacqueline altijd geïntrigeerd. Toen ze ouder werd realiseerde en leerde ze dat het niet alleen interessant was, maar vooral ingrijpend en traumatisch geweest moest zijn, voor het 8-jarige kind dat haar oma toen nog maar was. En niet alleen voor haar oma, maar ook voor alle andere kinderen die met de Holland Kinder treinen tussen 1917 en 1924 naar Nederland reisden. Jacqueline voelde de drang en noodzaak om haar oma's verhaal te vertellen, omdat de gevolgen van oorlogen helaas nog steeds dagelijks plaatsvinden en gezinnen ontwrichten. Vaak onzichtbaar voor de buitenwereld.

Zij verwerkte de verhalen en feiten die ze van belang achtte om het verhaal van de Holland Kinder te kunnen vertellen, in het fictieve personage Pippa. De tegenspeler van Pippa is Jaap. Hij vertegenwoordigt een groep kinderen die - net als de opa van Jacqueline - ontwricht opgroeide in de eerste helft van de vorige eeuw.

Pippa en Jaap vertellen om beurten een deel van hun (gezamenlijke) levensgeschiedenis. Niemand kan zonder liefde, en ook deze beschadigde jonge mensen proberen te midden van alles, en op een wankele basis, van elkaar te houden. Jaap wordt bakker, Pippa huisvrouw en er zijn al snel meerdere mondjes te voeden. Er is armoede in de Haagse bovenwoning, en verleiding, bedrog en een groot geheim. En dan is het ook nog eens oorlog. Alweer.

In Zand in mijn ogen vertelt Jacqueline met een weergaloos inlevingsvermogen een realistisch en vooral menselijk verhaal van alle tijden. De sfeer is voelbaar, de dialogen levensecht. Over verlies, misstappen en angst, maar ook over liefde en overleven. Het verhaal is waanzinnig mooi geschreven, dicht op de huid van Jaap en Pippa, alsof je erbij bent.

Jacqueline is eigenaar van Het Verhaal Achter. Zij is docent creatief schrijven met als specialisatie levensverhalen. Als ghostwriter schreef ze meerdere biografieën. Hiernaast begeleidt ze senioren met levensvraagstukken en is ze werkzaam bij een zorgorganisatie. Jacqueline is getrouwd en heeft vier zonen.

Zand in mijn ogen is verkrijgbaar als paperback en e-book bij alle (online) boekhandels in Nederland en Vlaanderen, Bol.com en via www.zandinmijnogen.nl.

Ga terug naar de Wall of Fame


Deel deze blog: