Poëzie

Een mooi gedicht is het resultaat van een intens, creatief schrijfproces. Het schrijven van poëzie is een heerlijk proces van kiezen, passen, meten en vooral van zoeken: al je talige creativiteit wordt aangesproken. De voldoening als een woord of zin een complete gedachte exact verbeeldt, is pure magie.

Opleiding

In de twee modules van de specialisatie Poëzie gaan we samen op zoek naar jouw poëtische creativiteit.

Dat doen we door te dichten én te vertellen. In de eerste module leer je over de reikwijdte van poëzie en van jezelf, en in module 2 gaan we met die opgedane kennis aan de slag om echt iets over te brengen: wat wil je vertellen met je gedicht?

Hoewel poëzie vaak een heel individueel creatief proces is, doen we het in de specialisatie gelukkig met z'n allen. Dit gebeurt tijdens de bijeenkomsten en via feedback op je opdrachten. Die opdrachten laten je zoveel mogelijk verschillende manieren van dichten uitproberen. Je hebt in de specialisatie alle gelegenheid om jezelf te ontwikkelen; om vooral zelf te ontdekken wat jouw stijl is. We gebruiken in de les een uitvoerige syllabus met heel veel mooie gedichten, ter inspiratie. Op de boekenlijst vind je een aantal interessante boeken over het schrijven van gedichten.

De specialisatie Poëzie is een vreemde eend in de bijt. Je hoeft niet per se eerste de vier basismodules te volgen om toch deel te kunnen nemen. De poëziespecialisatie kan dus je kennismaking met de Schrijversacademie zijn. In de lessen zul je daar niets van merken: alles wordt keurig aan je uitgelegd.

Basis

Heb je nog geen ervaring met creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen en daarna verder te gaan de specialisatie Poëzie.

Elke module in de basis begint en eindigt met een verplichte bijeenkomst. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet, dragen bij aan jouw ontwikkeling als schrijver van verhalen. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op wel tien verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Er is dus altijd wel een plaats bij jou in de buurt waar je van start kunt gaan. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vier inleidende modules volgt.

Ontwikkel je eigen stijl

Tijdens deze module ga je aan de slag met het ontdekken en ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Wat is jouw schrijfstijl en welke stijl past bij het boek of de tekst die je wilt schrijven?  Na afloop weet je precies welke stijl je het beste kunt toepassen en wanneer. Tegelijkertijd is er in deze module aandacht voor taalgebruik: hoe zet je taal in op een manier die aansluit bij de doelgroep die jij voor ogen hebt?

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en zorg je dat je verhaal overkomt bij de doelgroep die je voor ogen hebt? In deze module ga je in op het vertelperspectief en storytelling. Ook leer je hoe je de eeuwige thema’s verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde laat aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Personages en dialogen

Wat zou een kinderboek zijn zonder hoofdpersonen en personages waar kinderen zich mee kunnen identificeren of waarvan ze kunnen gruwelen? In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die zowel bij de personages passen als bij de doelgroep van je boek.

Het schrijfproces

Een goed verhaal schrijven begint met een goede planning. Deze module staat daarom volledig in het teken van het organiseren van dit proces. Je leert hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt zonder het overzicht te verliezen.

Specialisatie

De twee specialisatiemodules beginnen en eindigen met een verplichte bijeenkomst in Amsterdam. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet dragen bij aan jouw ontwikkeling als dichter. De  specialisatie Poëzie telt twee modules en een Studiedag.

In de eerste specialisatiemodule kijken we naar de reikwijdte van poëzie. Dit bereiken we door vanuit onze eigen creativiteit de poëzie te benaderen: iedere student vanuit zijn of haar perspectief en creatieve vertrekpunt.We zien dat poëzie meer en groter is dan we denken. De opdrachten in de eerste module zijn er om het blikveld te verruimen en zijn vooral gericht op lef en durf: denken zonder beperkingen, schrijven vanuit het gevoel en jezelf toestaan buiten de lijntjes te kleuren. Het motto: ontdek je eigen talige creativiteit en ga vooral jezelf te buiten.

In de tweede specialisatiemodule kijken we naar de middelen die een dichter heeft om zijn of haar verhaal te vertellen en naar de verhalende kwaliteit van poëzie. De opdrachten in de tweede module zijn er om te kijken welk stilistische effect de verschillende poëtische elementen hebben: stijlmiddelen, zinsconstructie, regelopmaak, versvormen, en dergelijke.Ook de verhalende kwaliteiten van poëzie komen aan bod, door de vraag te stellen hoe we een concreet idee of gevoel naar een gedicht kunnen vertalen. De opdrachten van deze module zijn erop gericht om de vertaalslag van idee naar poëzie vorm te geven. Bijzondere aandacht voor coherentie, gelaagdheid, bereik van woorden, en dergelijke.

Studiebelasting & Examen

Studiebelasting

De specialisatie Poëzie duurt ongeveer 6 maanden, afhankelijk van je moment van starten en studietempo. De studiebelasting bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit vier verplichte bijeenkomsten.

Toelating

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om toegelaten te worden tot de opleiding Poëzie. Wel dien je de Nederlandse taal goed te beheersen en minimaal havo werk- en denkniveau te hebben. Mocht je onvoldoende kennis hebben van creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen.

Vervolgopleiding

Als je de opleiding Poëzie met succes hebt afgerond, kun je kiezen voor extra individuele begeleiding. Je werkt dan samen met een persoonlijke mentor aan de definitieve totstandkoming van een poëziebundel. Deze individuele begeleiding valt buiten de inhoud en de kosten van de opleiding Poëzie. Je kan starten op 19 januari in Amsterdam.

Lesgeld

De specialisatie Poëzie duurt ongeveer 4- 6 maanden.

Termijnen Eenmalig 6 maanden
Lesgeld per termijn € 750,00 € 125,00

Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, horizon gesprek en en de studiebijeenkomsten. Bij inschrijving betaal je eenmalig €50,00 inschrijfkosten. De opleiding poëzie wordt gegeven door Stefan Nieuwenhuis en Hetty Kleinloog

Schrijf je in voor 1 augustus 2019 en ontvang een jaarabonnement op Schrijven Magazine!

Heb je nog geen ervaring met creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen en daarna verder te gaan de specialisatie Poëzie. Neem in dat geval contact op met de Schrijversacademie voor de mogelijkheden en de prijzen: 088 1630 088.

Startdata
AMSTERDAMzaterdag 24 augustus 201910:00 uur
UTRECHTdonderdag 05 september 201918:00 uur
AMSTERDAMvrijdag 06 september 201915:00 uur
MAASTRICHTzaterdag 07 september 201910:00 uur
ZWOLLEzaterdag 07 september 201913:30 uur
AMSTERDAMzaterdag 07 september 201910:00 uur
DEN HAAGzaterdag 07 september 201913:30 uur
ROTTERDAMzaterdag 07 september 201910:00 uur
EINDHOVENzaterdag 07 september 201913:30 uur
HAARLEMzaterdag 14 september 201910:00 uur
UTRECHTzaterdag 14 september 201913:30 uur
GRONINGENzaterdag 14 september 201910:00 uur
AMSTERDAMdinsdag 17 september 201918:00 uur
ARNHEMzaterdag 21 september 201910:00 uur
BREDAzaterdag 28 september 201913:30 uur
UTRECHTvrijdag 11 oktober 201919:00 uur
AMSTERDAMzondag 13 oktober 201910:00 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

Een mooie mix van samen en zelf leren, erg boeiend en intensief.

De schrijversacademie is een aanrader voor iedereen die wil leren schrijven, of zijn/haar schrijven wil verbeteren. De lessen zijn interactief en een goede mix van theorie en (je eigen) schrijfpraktijk. De docent is ervaren en professioneel. Er is veel ruimte voor vragen en bovenal word je gestimuleerd om stap voor stap te leren aan de hand van inspirerende opdrachten. In de weken tussen de lessen is er tijd om aan die opdrachten te werken en op het resultaat wordt nuttige feedback gegeven. Een boeiende kennismaking met het schrijversvak en een ontdekkingstocht naar je eigen verhaal en stijl. Monique Marinus (14 nov)
Tweede module Verhaal Vormgeven Schrijversacademie

Leerstof en opdrachten zijn leerzaam om te doen en worden goed begeleid. Zowel tussentijds als op de studiedagen is terugkoppeling of verduidelijking mogelijk. Bijeenkomsten ook belangrijk omdat je dan met en van elkaar leert en het leuk is om elkaar te ontmoeten. Mevrouw Paijmans (10 nov)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €105.00 x 20 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven


Poëzie


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur