Poëzie

Een mooi gedicht is het resultaat van een intens, creatief schrijfproces. Het schrijven van poëzie is een heerlijk proces van kiezen, passen, meten en vooral van zoeken: al je talige creativiteit wordt aangesproken. De voldoening als een woord of zin een complete gedachte exact verbeeldt, is pure magie.

Opleiding

In de twee modules van de specialisatie Poëzie gaan we samen op zoek naar jouw poëtische creativiteit.

Dat doen we door te dichten én te vertellen. In de eerste module leer je over de reikwijdte van poëzie en van jezelf, en in module 2 gaan we met die opgedane kennis aan de slag om echt iets over te brengen: wat wil je vertellen met je gedicht?

Hoewel poëzie vaak een heel individueel creatief proces is, doen we het in de specialisatie gelukkig met z'n allen. Dit gebeurt tijdens de bijeenkomsten en via feedback op je opdrachten. Die opdrachten laten je zoveel mogelijk verschillende manieren van dichten uitproberen. Je hebt in de specialisatie alle gelegenheid om jezelf te ontwikkelen; om vooral zelf te ontdekken wat jouw stijl is. We gebruiken in de les een uitvoerige syllabus met heel veel mooie gedichten, ter inspiratie. Op de boekenlijst vind je een aantal interessante boeken over het schrijven van gedichten.

De specialisatie Poëzie is een vreemde eend in de bijt. Je hoeft niet per se eerste de vier basismodules te volgen om toch deel te kunnen nemen. De poëziespecialisatie kan dus je kennismaking met de Schrijversacademie zijn. In de lessen zul je daar niets van merken: alles wordt keurig aan je uitgelegd.

De poëziespecialisatie wordt gegeven door Stefan Nieuwenhuis en je kan starten op zaterdag 6 oktober 2018. De lessen vinden plaats in Amsterdam.

Basis

Heb je nog geen ervaring met creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen en daarna verder te gaan de specialisatie Poëzie.

Elke module in de basis begint en eindigt met een verplichte bijeenkomst. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet, dragen bij aan jouw ontwikkeling als schrijver van verhalen. Je hebt de mogelijkheid om de bijeenkomsten op wel tien verschillende locaties in Nederland te volgen, op een moment dat jou het beste uitkomt. Er is dus altijd wel een plaats bij jou in de buurt waar je van start kunt gaan. Je bepaalt zelf in welke volgorde je de vier inleidende modules volgt.

Ontwikkel je eigen stijl

Tijdens deze module ga je aan de slag met het ontdekken en ontwikkelen van een eigen schrijfstijl. Wat is jouw schrijfstijl en welke stijl past bij het boek of de tekst die je wilt schrijven?  Na afloop weet je precies welke stijl je het beste kunt toepassen en wanneer. Tegelijkertijd is er in deze module aandacht voor taalgebruik: hoe zet je taal in op een manier die aansluit bij de doelgroep die jij voor ogen hebt?

Het verhaal vormgeven

Hoe schep je een wereld in woorden en zorg je dat je verhaal overkomt bij de doelgroep die je voor ogen hebt? In deze module ga je in op het vertelperspectief en storytelling. Ook leer je hoe je de eeuwige thema’s verlangen, dood, goed en kwaad, relaties en liefde laat aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Personages en dialogen

Wat zou een kinderboek zijn zonder hoofdpersonen en personages waar kinderen zich mee kunnen identificeren of waarvan ze kunnen gruwelen? In deze module leer je hoe je de hoofd- en bijfiguren overtuigend vormgeeft en hoe je realistische dialogen schrijft die zowel bij de personages passen als bij de doelgroep van je boek.

Het schrijfproces

Een goed verhaal schrijven begint met een goede planning. Deze module staat daarom volledig in het teken van het organiseren van dit proces. Je leert hoe je het schrijven plant en stapsgewijs ten uitvoer brengt zonder het overzicht te verliezen.

Specialisatie

De twee specialisatiemodules beginnen en eindigen met een verplichte bijeenkomst in Amsterdam. In de periode tussen de studiebijeenkomsten maak je opdrachten. De docent en je medestudenten beoordelen jouw werk en voorzien het van commentaar, dat tijdens de bijeenkomsten wordt besproken. Zo profiteer je van meerdere gezichtspunten op jouw werk en leer je van het werk van anderen. De inzichten die je hierdoor opdoet dragen bij aan jouw ontwikkeling als dichter. De  specialisatie Poëzie telt twee modules en een Studiedag.

In de eerste specialisatiemodule kijken we naar de reikwijdte van poëzie. Dit bereiken we door vanuit onze eigen creativiteit de poëzie te benaderen: iedere student vanuit zijn of haar perspectief en creatieve vertrekpunt.

We zien dat poëzie meer en groter is dan we denken. De opdrachten in de eerste module zijn er om het blikveld te verruimen en zijn vooral gericht op lef en durf: denken zonder beperkingen, schrijven vanuit het gevoel en jezelf toestaan buiten de lijntjes te kleuren. Het motto: ontdek je eigen talige creativiteit en ga vooral jezelf te buiten.

In de tweede specialisatiemodule kijken we naar de middelen die een dichter heeft om zijn of haar verhaal te vertellen en naar de verhalende kwaliteit van poëzie. De opdrachten in de tweede module zijn er om te kijken welk stilistische effect de verschillende poëtische elementen hebben: stijlmiddelen, zinsconstructie, regelopmaak, versvormen, en dergelijke.

Ook de verhalende kwaliteiten van poëzie komen aan bod, door de vraag te stellen hoe we een concreet idee of gevoel naar een gedicht kunnen vertalen. De opdrachten van deze module zijn erop gericht om de vertaalslag van idee naar poëzie vorm te geven. Bijzondere aandacht voor coherentie, gelaagdheid, bereik van woorden, en dergelijke.

Aan de hand van een uitgebreide syllabus met actuele poëzie maken we kennis met de hedendaagse poëzie en diens verscheidenheid. De syllabus dient tevens als uitgangspunt van de opdrachten.

Studiebelasting & Examen

Studiebelasting

De specialisatie Poëzie duurt ongeveer 6 maanden, afhankelijk van je moment van starten en studietempo. De studiebelasting bedraagt acht tot tien uur per week. Daarnaast bestaat de opleiding uit vier verplichte bijeenkomsten.

Toelating

Er is geen specifieke vooropleiding vereist om toegelaten te worden tot de opleiding Poëzie. Wel dien je de Nederlandse taal goed te beheersen en minimaal havo werk- en denkniveau te hebben. Mocht je onvoldoende kennis hebben van creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen.

Vervolgopleiding

Als je de opleiding Poëzie met succes hebt afgerond, kun je kiezen voor extra individuele begeleiding. Je werkt dan samen met een persoonlijke mentor aan de definitieve totstandkoming van een poëziebundel. Deze individuele begeleiding valt buiten de inhoud en de kosten van de opleiding Poëzie.

Lesgeld

De specialisatie Poëzie duurt ongeveer 4- 6 maanden.

Termijnen Eenmalig 6 maanden
Lesgeld per termijn € 750,00 € 125,00

Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, horizon gesprek en en de studiebijeenkomsten. Bij inschrijving betaal je eenmalig €50,00 inschrijfkosten. De opleiding poëzie wordt gegeven door Stefan Nieuwenhuis

Heb je nog geen ervaring met creatief schrijven, dan raden we je aan eerst de basismodules te volgen en daarna verder te gaan de specialisatie Poëzie. Neem in dat geval contact op met de Schrijversacademie voor de mogelijkheden en de prijzen: 088 1630 088.

De poëziespecialisatie wordt gegeven door Stefan Nieuwenhuis en je kan starten op zaterdag 6 oktober 2018. De lessen vinden plaats in Amsterdam.

Startdata
AMSTERDAMzaterdag 22 september 201810:00 uur
ARNHEMzaterdag 22 september 201810:00 uur
UTRECHTzaterdag 22 september 201814:00 uur
DEN HAAGzaterdag 29 september 201810:00 uur
BREDAzaterdag 29 september 201810:00 uur
UTRECHTdonderdag 04 oktober 201817:30 uur
EINDHOVENzaterdag 06 oktober 2018 : uur
BREDAzaterdag 06 oktober 201813:30 uur
ROTTERDAMzaterdag 06 oktober 201810:00 uur
ZWOLLEzaterdag 03 november 201813:30 uur
AMSTERDAMzaterdag 03 november 201813:30 uur
UTRECHTzaterdag 03 november 201810:00 uur
AMSTERDAMdinsdag 06 november 201818:00 uur
AMSTERDAMvrijdag 09 november 201815:00 uur
ARNHEMzaterdag 10 november 201810:00 uur
GRONINGENzaterdag 17 november 201810:30 uur

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact op!

Caroline de la Fuente Saez

Prima docent hielp me op weg.

We hadden een deskundige en gemotiveerde docent. In de paar maanden dat we les hadden, heb ik mijn eigen stijl ontdekt en de basis gelegd voor een roman. Daisy Kool (23 okt)
Schrijversacademie biedt waardevolle ambachtelijke opleiding

De cursussen van de schrijversacademie zijn modulair opgebouwd. Door steeds gericht te oefenen met een van de bouwstenen van het schrijfproces ga je bewuster nadenken over toonkleur, verhaallijn en personages. Een leuk element is, dat je jouw teksten kan delen met medecursisten. Door elkaar feedback te geven leer je snel. En het is leuk om inspirerende en spannende verhalen van anderen te lezen! Mevrouw Van Den Berg (10 nov)

Lees alle beoordelingen bij TrustPilot

Prijs €105.00 x 20 mnd

Inschrijven voor een proeflesDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Inschrijven


Poëzie


De heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag-proefles
Viavia
(voorwaarden bekijken)

Ja, ik ontvang graag het jaarabonnement Schrijven Magazine en ga akkoord met de voorwaarden.

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Informatie aanvragenDe heer
Mevrouw


Website
Telefoon
Social Media
Advertentie
Google
Inschr.form.gids
Open dag/proefles
Viavia

Ja, schrijf mij in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ga akkoord met de privacyverklaring van de Schrijversacademie

Onze opleidingen in het kort:

  • Unieke combinatie van zelfstudie en bijeenkomsten
  • Leer het vak van schrijvers, redacteuren en schrijfdocenten
  • Leslocaties door heel Nederland
  • Inclusief vakliteratuur