Hoe ziet een Schrijversdag er online uit - Nicole Ramsaran

Terugblik op de afgelopen Schrijversdag

Inmiddels is het ‘normaal’ dat vanwege Corona de meeste bijeenkomsten online plaatsvinden. Ook de Schrijversacademie ontkomt hier niet aan en daarom volg ik de Schrijversdag wederom vanuit huis. Aan degenen die zich afvragen ‘Waarom wederom? Het is toch maar een keer verplicht?’ kan ik vertellen dat ik deze dag zo waardevol vind dat ik er inmiddels niet meer buiten kan. Bij dezen dan ook de uitnodiging om je vooral nog een keer in te schrijven voor de masterclasses die je dit keer niet hebt kunnen volgen. 

Hoe ziet de Schrijversdag er online uit? 

Deze keer installeer ik mezelf aan de keukentafel in plaats van in mijn studeerkamer annex bibliotheek. Zo zit ik dichter bij de proviandkast om mijn lekkere trek bij te houden tijdens deze dag. We starten met een interview. Dit keer bevraagt Manon Duintjer debuterend auteur Lucia van den Brink, gevolgd door masterclass een, pauze, masterclass twee en als hekkensluiter wordt gevestigd auteur Harmen van Straaten het hemd van zijn lijf gevraagd door Manon.  

Deze keer kon je kiezen uit de onderstaande masterclasses en geloof me, dat is niet makkelijk want ze zijn allemaal erg interessant en interactief.  

  • Wat wil de boekhandel? door Grietje Braaksma 
  • Wat doet een redacteur voor auteurs? door Harold Croon 
  • Hoe pitch ik mijn verhaal? door Remco Volkers 
  • Wat doet een kinderboekenuitgever? door Thille Dop 
  • Wat doet een redacteur voor redacteuren? door Floor Overmars 
  • Wat doet een uitgever? door Arend Hosman 
  • Hoe schrijf je een succesvol blog? door Anna van Praag 

Interview – Lucia van den Brink 

De veelzijdige Lucia van den Brink werkt als digitale gedragsexpert, is karateka en (interim) conversiespecialist. Daarnaast debuteerde zij in januari 2020 met haar roman Niemand zoals hij. Van den Brink vertelt ons dat schrijven niet makkelijk is en dat het tijd kost om jezelf te ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk om schrijfmeters te maken. Zeker voor beginnend schrijvers is het lastig want je begint vanuit niets. Haar gouden tip is dan ook om een routine op te bouwen en die af te sluiten met een beloning voor jezelf. 

Remco Volkers – Hoe pitch ik mijn verhaal? 

Remco Volkers is literair agent, promoot boeken en schrijvers en is binnenkort zelf ook debuterend schrijver. Door zijn literaire werkervaring weet hij als geen ander hoe je een verhaal succesvol pitcht en hoe niet. Stapsgewijs neemt hij ons mee in de kenmerken van een goede pitch en zet ons aan de slag met ons eigen verhaal. Daarnaast benadrukt hij dat het tegenwoordig ook belangrijk is om de persoon achter het verhaal te laten zien. Wie ben jij als schrijver en wat maakt jou interessant? De gouden tip van Remco is zorg dat je zichtbaar bent. 

Anna van Praag – Hoe schrijf je een succesvol blog? 

Ook Anna van Praag is een duizendpoot. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, is schoolschrijver op taalzwakke scholen, werkt als human interest journaliste en heeft sinds jaar en dag een eigen blog dat duizenden bezoekers per dag trekt. Van Praag vertelt ons dat een blog bijzonder is omdat het persoonlijk is. Er ontstaat een interessante discussie in hoever je gaat met het delen van persoonlijke dingen. Waar ligt de grens? Nadat ze ons een aantal richtlijnen heeft gegeven waaraan een goed blog voldoet, mogen we zelf ook aan het werk. Haar gouden tip voor (aspirerend) bloggers? Bouw het langzaam op. 

Interview – Harmen van Straaten 

Harmen van Straaten is een ervaren schrijver en illustrator. Van Straaten geeft haalt de inspiratie voor zijn karakters overal. Als hij op het strand ligt ziet hij ineens een karakter en een bijbehorende titel. Een hele dag alleen maar tekenen lukt niet, na een uur of vijf is dat wel op en schakelt hij over op schrijven. Van Straaten vindt humor erg belangrijk. Zijn werk doet hij in vlagen en hij geeft aan dat hij het verhaal zo ver brengt als hij zelf kan, daarna laat hij het over aan zijn redacteur. Als gouden tip raadt hij aan om je hoofdstuk zo te schrijven dat je zelf ook benieuwd bent hoe het verder gaat. 

Schrijversdag gemist? 

Heb je de Schrijversdag gemist? Of wil je nog een keer deelnemen, om die andere leuke masterclasses ook te volgen? De volgende Online Schrijversdag is op 26 maart 2022. Hou de website in de gaten voor meer informatie. Ook niet studenten zijn van harte welkom.  

Even voorstellen 

Nicole Ramsaran

Hallo allemaal, mijn naam is Nicole Ramsaran en ik ben student aan de Schrijversacademie. Na de basisopleiding heb ik de specialisaties Romans en korte verhalen schrijven, Kinderboeken schrijven en Zakelijke redactie gevolgd. Op mijn verlanglijstje staan voor de toekomst nog Columns en Blogs, Storytelling en Redactie. In mijn vrije tijd schrijf ik korte verhalen en recenseer ik voor Business and Bubbles. Inmiddels ben ik kind aan huis bij de Schrijversacademie en heb ik de titel ‘Ambassadeur Schrijversacademie’ cadeau gekregen.

 


Lees de blog van Nicole waarin zij terugblikt op de vorige Online Schrijversdag: Terugblik op de afgelopen Schrijversdag

Ga terug naar het overzicht van alle blogs


Deel deze blog: